Discursul de invingator al lui Traian Ba-sescu la aflarea rezultatelor sondajelor facute la iesirea de la urne imi da sperante ca lucrurile se vor schimba radical in lunile care vor urma. In primul rand, am vazut un Traian Ba-sescu calm, linistit si increzator in sine. Capabil sa intinda o mana de ajutor celor invinsi atat de umilitor. Sa fim seriosi.

Nu PD impreuna cu fantomaticul PLD sau cu inca neclarul PNG al lui Becali au castigat batalia. Ci Traian Basescu. Iar scorul obtinut, in ciuda participarii reduse la vot, ii da o legitimitate pe care presedintele nici nu o avea pana acum.

Depinde acum de el daca va continua confruntarea cu partidele parlamentare (mai putin cu PD) si cu Guvernul sau va incerca sa ajunga la un compromis din care va avea de castigat toata lumea. Pentru ca in politica, compromisul este solutia care satisface interesele cat mai multor actori ai vietii publice. Albul si negrul in politica exista doar pentru comunisti si fascisti.

Griul este solutia, compromisul. Pe compromis se bazeaza si deciziile Bruxellesului unde Comisia Europeana trebuie sa faca unele compromisuri intre interesele divergente ale atator state si ale atator grupuri de interese. Nu este nimic rusinos sa faci compromisuri in politica. Dimpotriva.

Faptul ca Traian Basescu a inceput prin a spune ca primul lucru pe care il va face va fi acela de a-i chema la Cotroceni pe liderii partidelor care au votat suspendarea sa reprezinta un fapt pozitiv si demn de laudat. Mi-au placut apoi foarte mult in scurtul discurs al lui Traian Ba-sescu temele la care s-a referit. Iar, una, cred, ca a fost lansata in premiera absoluta.

Si ma refer aici la apelul presedintelui pentru intarirea autonomiei locale. Sa nu uitam ca PD este un partid de primari si astfel a reusit sa se mentina partidul in viata in timpul prigoanei PSD-iste din timpul mandatului Adrian Nastase, perioada in care multi prognozau chiar disparitia PD de pe scena politica romaneasca.

Astfel, Basescu a cerut amendarea legilor, asa incat scolile si spitalele sa fie in subordinea primariilor. Aceasta initiativa ar fi extrem de buna si ar intari responsabilitatea primariilor, avand in vedere cum arata invatamantul si sanatatea.

Tot Basescu a cerut ca invatamantului sa i se aloce 6% din PIB anul viitor, initiativa care ii va mari popularitatea in fata uriasului grup de influenta al angajatilor din invatamantul preuniversitar, care in mod traditional voteaza cu PSD. Despre lupta anticoruptie, presedintele a rostit doar o fraza.

Acesta a fost obsesia campaniei lui de alegere ca presedinte acum trei ani si sloganul care i-a adus popula?ritatea cancelariilor din Uniunea Europeana. Doar continuarea cruciadei anticoruptie a fost rostita de presedinte abia dupa problemele intaririi autonomiei prin trecerea invatamantului si a sanatatii in subordinea primariilor si a finantarii generoase a invatamantului national.

Iata o deplasare de interes a presedintelui, o intoarcere la problemele reale ale oamenilor. Pentru ca invatamantul si sanatatea ne privesc pe toti. Iar nivelul lor in Romania, cu cateva exceptii, nu este demn de o tara europeana.

In plus, aceasta descentralizare va avea, mai mult ca sigur, sprijinul influentului grup PSD de la Cluj care militeaza de mai multi ani pentru descentralizare si intarirea puterilor locale in dauna omniprezentului Bucuresti. Iata ca zvonurile din mass-media privind negocieri secrete dintre PD si PSD pe filiera Ioan Rus - Vasile Blaga, desi negate, au putut sa aiba loc.

Pe de alta parte, in PSD, Mircea Geoana, care acum doua saptamani, cu o iresponsabilitate politica vecina cu prostia ne garanta ca Traian Basescu va fi demis de catre electorat, nu se simte bine deloc.

Mircea Geoana este liderul de partid care si-a impins partidul intr-o fundatura si a adus PD-ul la o cota in sondaje de neinchipuit chiar si in urma cu trei luni de zile, de 51% din preferintele electoratului.

Atat grupul de la Cluj, cat si altii din PSD vor folosi actuala situatie pentru marginalizarea, daca nu chiar margi-nalizarea lui Geoana si Hrebenciuc, principalii autori ai loviturii impotriva propriului lor partid prin participarea la aventura anti-Basescu, care de la inceput era sortita esecului.

Pentru ca cel mai mult din aceasta aventura a pierdut PSD-ul si PRM-ul, PC-ul avand o cota simbo-lica in sondaje. Iar marii castigatori sunt Traian Basescu si PD-ul. Daca initiativele in favoarea autonomiei vor fi sustinute de PSD si probabil vom asista asa cum anticipam la o alianta ta-cita sau la vedere intre PD si PSD, viata politica in Romania va intra, in sfarsit, in normalitate.