Varicela, cunoscuta mai mult sub denumirea populara de varsat de vint, si oreionul se extind in rindul clujenilor, in ultima saptamina dublindu-se, practic, numarul cazurilor inregistrate in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.

Posibila epidemie

Data fiind patologia agresiva, care inregistreaza o anumita ciclicitate, medicii se asteapta ca in cel mai scurt timp sa se declanseze o adevarata epidemie de varicela si oreion.

In general, sugarii sint protejati in primele patru luni de anticorpii mamei, afirma medicii, dar exista cazuri cind mamele nu au avut boala in copilarie, contaminind copilul, dupa ce s-a imbolnavit, in timpul sarcinii.

Nici adultii nu sint feriti de aceasta boala. La Spitalul de Boli Contagioase s-au prezentat zilnic, pe parcursul acestei saptamini, cite patru-cinci pacienti suferind de varicela. „La adulti, patologia bolii este mai agresiva decit la copii“, spune Dr. Angela Lupu.

Ea a atras atentia ca, netratata la timp, varicela duce la suprainfectie, meningoencefalite si pneumonii varicoase foarte grave.

Cu cit mai tirziu cu atit mai rau

Oreionul de asemenea da batai de cap medicilor clujeni. Considerata a fi o „boala a copilariei“, acesta afecteaza, in principal, copiii cu virste cuprinse intre patru si 14 ani. Infectia se produce pe cale aeriana, virusul inmultindu-se la nivelul mucoaselor cailor respiratorii superioare (gura, nas, faringe) de unde difuzeaza in singe.

In ultima perioada s-ai inregistrat mai multe cazuri la persoane adulte, cazuri in care au aparut complicatii deosebit de grave, cum ar fi meningoencefalita sau, la persoanele de sex masculin, afectiuni ale organelor sexuale.

"Sursa de infectie este intotdeauna omul bolnav de oreion, aparent sau inaparent. Nu exista purtatori cronici de virus. Boala se extinde rapid, datorita focarelor intilnite in colectivitati. Dupa o perioada de incubatie de 21 de zile apar primele simptome: febra (mai mare sau mai mica), cefalee, dificultate de a deschide gura, de masticatie si de deglutitie.

Apoi, in majoritatea cazurilor, apare o tumefactie dureroasa glandei salivare, la inceput unilaterala, la peste jumatate din cazuri devenind bilaterala in 1-3 zile“, explica Dr. Radu Onofrei, medic generalist.

"Cu cit copilul este mai mare, cu atit este mai mare riscul aparitiei complicatiilor. Aceste complicatii sint totusi rare, fiind reprezentate de: pancreatita, orhita, meningita, encefalita si surditate“, completeaza acesta.

Tratamentul igieno-dietetic

Oreionul se trateaza in conditii de izolare la domiciliu, spitalizindu-se doar formele evolutive severe sau cu determinari speciale (meningita, orhita, etc.). Nu exista un tratament etiologic eficient. Tratamentul bolii este in primul rind igieno-dietetic. Este necesar repausul obligatoriu la pat pe toata durata bolii, pentru a evita aparitia complicatiilor.

Dieta va fi usoara, in principal hidro-lacto-zaharata, piureuri de legume, brinza de vaci, carne slaba. Se va asigura aerisirea frecventa a camerei si evitarea contactului cu persoanele straine, pentru a nu se produce contaminarea.