Conditiile de activitate s-au inasprit pentru comerciantii straini din Cluj. Acestia sint obligati, fiecare in parte, sa faca dovada unei investitii de cel putin 50.000 de euro sau sa angajeze macar zece persoane cu norma intreaga.

217 investitori straini la Cluj

Potrivit datelor Serviciului pentru Straini al Judetului Cluj, in momentul de fata, in judet exista un numar total de 217 investitori straini, dintre care 63 provin din tari cu potential migrator (n.r., tarile africane, asiatice, lumea araba etc). Conditiile de desfasurare a activitatilor economice pentru acestia au fost inasprite o data cu intrarea in vigoare a Legii nr.56/2007, care aduce modificari substantiale la OUG nr. 194/2002. Daca pina acum cuantumul investitiilor (n.r., minim 50.000 de euro) sau al locurilor de munca create (n.r., minimum zece) s-au calculat pe societate, acum acest cuantum se calculeaza pe cota parte de participanti.

Mai bine zis, daca exista cel putin doi asociati straini la societatea respectiva, fiecare in parte, trebuie sa indeplineasca aceste conditii.

Serviciul pentru Straini al Judetului Cluj a trimis in acest sens, dupa data intrarii in vigoare a noii legi, respectiv 29 martie 2007, adrese la fiecare societate comerciala, pentru ca acestea sa aiba timp sa pregateasca documentatia necesara in vederea indeplinirii noilor reglementari.

Fara ilegalisti

Legea 56/2007 aduce modificari importante pentru strainii extracomunitari din tara noastra. Astfel, potrivit art. 2, strainii care se afla ilegal pe teritoriul romanesc au posibilitatea, timp de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, sa se prezinte voluntar la formatiunile teritoriale ale Autoritatii pentru Straini, pentru a fi returnati in mod voluntar.

Acestia au posibilitatea, ulterior, sa se intoarca in tara pentru a solicita drept de sedere. In caz contrar, daca cetateanul strain este depistat, se va lua masura interdictiei de intrare in Romania. Potrivit sefului Serviciului pentru Straini Cluj, comisarul Marius Ludusan, pina acum nu s-a prezentat nici un strain pentru a-si declara ilegalitatea sederii.

"Am depistat, in schimb, doua cetatene din Moldova fara drept de sedere care prestau activitati comerciale si am dispus decizia de returnare in tara lor, insa acestea au contestat-o in instanta. Curtea de Apel Cluj va da o decizie in acest sens“, afirma Ludusan.

In judetul Cluj, sint luati in evidenta un numar total de 3.187 de straini, dintre care 177 sint cetateni comunitari.