Incepind cu luna viitoare, guvernatorul BNR va purta titlul de cetatean de onoare al Sibiului, pentru merite pe care sibienii nu le prea vad, dar edilii le recunosc. Doi oameni de cultura vor primi si ei acest titlu, in sedinta ordinara de joi.

La initiativa Consiliului Local, Mugur Isarescu va fi desemnat cetatean de onoare al orasului Sibiu. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a intrat in atentia consilierilor locali in urma activitatii sale profesionale, dar si a interesului pe care, sustin acestia, guvernatorul l-a manifestat pentru invatamintul si turismul sibian.

"Mugur Isarescu a avut o contributie deosebita in dezvoltarea universitatii sibiene, prin donatii importante in carti.

De asemenea, Paltinisul a fost un obiectiv de mare importanta pentru implicarea domnului Isarescu, in vederea mentinerii si dezvoltarii acestei zone turistice", se arata in motivatia redactata de consilierii locali Hans Klein, Mariannne Fritzmann, Livia Sava, Otilia Man si Ioan Stroie

La aniversare

Cetatean de onoare va deveni, joi, si maestrul Petre Sbircea. Fostul director si prim-dirijor al Filarmonicii de Stat din Sibiu a fost nominalizat de Ioan Bojin, actualul director al Filarmonicii.

"Personalitate marcanta a muzicii romanesti, Petre Sbircea a avut, timp de 30 de ani, importante turnee in strainatate, iar activitatea sa a fost rasplatita cu numeroase distinctii, atit in tara, cit si peste hotare", a argumentat Ioan Bojin. Initiativa Filarmonicii este justificata si de aniversarea a 75 de ani a maestrului, in luna ianuarie a acestui an.

In septembrie 1999, Petre Sbircea a primit titlul de cetatean de onoare al orasului Cluj Napoca, iar in martie 2003 a fost decorat de presedintele Romaniei cu Ordinul National „Serviciul Credincios", in grad de cavaler. In cursul acestui an, Universitatea „Babes Bolyai" din Cluj i-a acordat lui Sbircea titlul de Profesor Honoris Causa

Interes pentru Sibiu

Si directorul Fundatiei Sasilor din Transilvania, Hans Christian Habermann, va deveni, in curind, cetatean de onoare al orasului Sibiu. Fundatia condusa de Habermann are ca principal obiectiv mentinerea si renovarea cetatilor transilvanene. „Hans Habermann s-a implicat personal, dar si prin fundatie, in mentinerea orasului medieval.

A sprijinit financiar evenimentele care se desfasoara in Capitala Culturala Europeana, dar si lucrarile de renovare la muzeul Brukenthal", sint citeva din argumentele invocate de aceeasi consilieri locali care si-au propus sa-l onoreze si pe Mugur Isarescu. Noii cetateni de onoare se vor bucura de titlul primit in perioada urmatoare, in cadrul unei ceremonii care va avea loc la sediul Primariei.