Peste 80 de motociclisti din mai multe tari au venit 2.200 de km pe motocicleta de la Luxemburg, cu 10.500 de euro pentru o casa de copii din Sibiu. Primarul a primit cadou de la bikeri o carte si o sticla de vin de colectie luxemburghez

Sase zile in sa

Peste 80 de motociclisti din mai multe tari au sosit aseara, in curtea Bisericii Evanghelice din Sibiu, calare pe saua a 60 de motoare. Cea de a cincea editie a Turului prieteniei Eurobiker 2007 i-a adus in curtea Bisericii Evanghelice, nu doar pe bikerii din Luxemburg, ci si pe cei din Sibiu.

Obositi dupa sase zile de mers pe motoare, participantii la Turul prieteniei s-au declarat totusi multumiti de traseul de peste 2.200 de kilometri, pe care l-au parcurs fara incidente majore, in care s-au racorit doar cu stropii de ploaie. Bikerii au plecat in acest an pentru prima data din Marele Ducat de Luxemburg vineri, cu un singur gind: sa uneasca cele doua Capitale Culturale Europene.

Primarul Klaus Johannis, subprefectul Marin Craciun si europarlamentarul Ovidiu Gant i-au asteptat citeva zeci de minute. Pentru motociclisti, acest maraton este o manifestare culturala. De altfel, Turul prieteniei Eurobiker 2007 este un eveniment ce se desfasoara sub egida Programului „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007".

Donatii pentru Centrul „Gulliver"

Motociclistii au adus la Sibiu donatii in valoare de 10.500 de euro, pentru Centrul de plasament „Gulliver", de pe strada Hegel. Donatia in bani a fost colectata pe parcursul acestei actiuni, de catre Asociatia Eurobiker Luxemburg.

La cele patru editii precedente, care au avut ca tinta orasele Sankt Petersburg, Sarajevo, Cernobil, Auschwitz si Lipova, donatii consistente strinse de participanti au fost directionate catre spitale sau camine din zonele de destinatie. Doar in Romania s-au donat 40 de tone de utilaje medicale, beneficiarii fiind spitalele din Timisoara si Satu Mare

Daruri de colectie

Laudati pentru initiativa lor neobisnuita, dar nobila, motociclistii i-au oferit aseara daruri de colectie gazdei de la Sibiu, primarul Klaus Johannis: o carte trimisa de la primarul Luxemburgului si un vin de colectie luxemburghez din partea bikerilor. Nu doar primarul i-a laudat pe temerarii pe motoare. Acestia au fost remarcati si de inalti functionari guvernamentali.

Secretarul de stat in Ministerul Educatiei din Luxemburg, Octavie Modert, a subliniat, cu prilejul ceremoniei de plecare a motociclistilor, care a avut loc in piata Guillaume din centrul orasului, ca anul acesta cele doua Capitale Culturale Europene sint legate prin aceasta actiune, Luxemburgul avind ca motto migratia.

Voci cu autoritate

Absent de la primirea motociclistilor de la Sibiu, premierul Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu, si comisarul european pentru educatie, cultura si tineret, Jan Figel, au apreciat, in mesajele adresate participantilor, ca aceasta calatorie reprezinta un adevarat mesaj social catre cetatenii tarilor parcurse, dar si o mobilizare a europenilor dincolo de frontierele lor nationale.

Tariceanu considera ca Eurobiker 2007 este un prilej de intilnire si de indepartare a granitelor, atit mentale, cit si fizice, in contextul noii Europe din care face parte si Romania.