Laboratorul de Medicina Legala Prahova inregistreaza zilnic peste 30 de cereri de eliberare a certificatului medico-legal pentru persoane care au fost victimele violentei fizice, ceea ce inseamna ca, intr-o singura luna, se poate ajunge la 1000 de cazuri.

Atacul fizic sau sexual poate fi insotit de intimidari sau abuzuri verbale; distrugerea bunurilor care apartin victimei; izolarea de prieteni, familie sau alte potentiale surse de sprijin; amenintari facute la adresa altor persoane semnificative pentru victima, inclusiv a copiilor; furturi; controlul asupra banilor, lucrurilor personale ale victimei.

Medicii legisti spun ca violenta este un fenomen larg raspandit, mult mai raspandit decat arata sondajele, pentru simplul motiv ca unele fapte nu sunt raportate politiei sau spitalelor. „De trei-patru luni am observat o crestere alarmanta a actelor de violenta. Zilnic vin la expertiza medicala zeci de persoane care au suferit un atac fizic.

Victimele sunt examinate si primesc un certificat medico-legal care le da dreptul sa mearga in justitie pentru a li se face dreptate”, ne-a precizat doctorul Vasile Draghici, seful LML Prahova. Din studiul situatiei violentei reiese ca, 40% dintre agresori sunt alcoolici si merg pana la lovituri cauzatoare de moarte.