Prima zi pe traseele gindite de Martin Freinadametz, organizatorul principal al competitiei Red Bull Romaniacs, cel mai dur concurs de enduro din tara, a pus probleme majoritatea pilotilor. Printre cei care au ratat traseul s-a numarat chiar si Cyrile Despres, cistigatorul Raliului Dakar.

192 de kilometri. Atit au avut de parcurs pilotii de la clasa Profesionisti in prima etapa a raliului hard enduro Red Bull Romaniacs. In prima parte a zilei, cinci piloti s-au luptat pentru un loc pe podium si toti au avut ceva in comun: fiecare s-a ratacit macar o data.

Paul Bolton, surpriza din Prolog, a fost primul care a iesit din aceasta lupta, dupa un accident care s-a soldat cu o coasta rupta. „Am ales aceeasi trasa ca si Cyril Despres pe pasajul respectiv. El a trecut, iar eu am cazut. Initial nu mi s-a parut ceva foarte grav, dar dupa controlul medical s-a constatat ca am o coasta rupta.

Nu stiu daca voi putea lua startul miine (n.r., astazi)", a spus britanicul, la finalul unei prime zile.

Afacere franceza

In aceste conditii, lupta pentru prima pozitie a fost strict o afacere intre francezi. Michel Gau, cistigatorul Red Bull Romaniacs 2006, a avut un parcurs excelent si a reusit sa ajunga primul la sosire. „Au fost multe momente dificile pe parcursul zilei, dar, pina la urma, important este ca am ajuns primul.

Mai sint trei zile si lupta va fi cel putin la fel de strinsa", a spus francezul, la final. Alex Antor si Cyril Despres au ajuns la finish in acelasi timp. „Am fost foarte rapid, mai ales in prima parte. Ma bucur ca nu a plouat pentru ca altfel ar fi fost mult mai greu.

Dupa aproximativ 100 de kilometri am gresit traseul si pina cind m-am intors la punctul de control am pierdut aproximativ 10 minute. Oricum, este usor sa faci o astfel de greseala intr-o cursa ca asta", a spus Cyril Despres, ocupantul pozitiei secunde, la egalitate cu Alex Antor.

Germanul Gerhard Forster a tinut si el pasul cu principalii favoriti si a terminat ziua imediat dupa Alex Antor si Cyril Despres.

Gyenes, pe traseu

Emanuel Gyenes, romanul cu cel mai bun rezultat la clasa moto in Raliul Dakar, a trecut cu bine de a doua sa zi la clasa Profesionisti. „A fost cea mai grea zi de enduro din viata. Atit de mult nu m-am chinuit la niciun concurs. Ma bucur insa ca nu sint ultimul. Am stiut ca o sa fie foarte greu pentru mine, dar nu ma asteptam sa fie chiar asa.

Au fost unele locuri unde nu credeam ca va urca cineva cu motocicleta", a spus Mani Gyenes.

Startul in cursa de astazi se va da la ora 7:00, de la terenul de autocross din spatele bazei de antrenament a pompierilor militari din cartierul Strand. Pilotii de la clasa Profesionisiti au de parcurs un traseu lung de aproximativ 170 km, pilotii de la clasa Experti au un traseu lung de 160 km, iar cei de la clasa Hobby 140 km.