Ultimul concert al stagiunii 2006 - 2007 al Filarmonicii de Stat din Sibiu aduce pe scena Salii Thalia, in premiera in Sibiu, pe Pierre Amoyal si vioara sa Stradivarius.

Pierre Amoyal a ajuns ieri in Sibiu in jurul orei 14:00, tinand in mana celebra sa vioara Stradivarius. Vine la Sibiu dupa un concert in Noua Zeelanda si pleaca de aici la un concert in Sankt Petersburg. Vioara sa Stradivarius este singurul lucru de care nu se desparte aproape niciodata. „Este singurul lucru de care nu ma despart aproape niciodata.

Avem o relatie mai speciala”, spune Pierre Amoyal. Prezenta celebrului instrument la Sibiu si concertul care va fi dirijat de Rinaldo Muratori inseamna apogeul anului muzical organizat de Filarmonica de Stat din Sibiu in Capitala Culturala. „Ne aflam in fata celui mai important eveniment muzical al Filarmonicii din Sibiu in anul culturl 2007.

Vom avea alaturi una dintre cele mai celebre viori Stradivarius construite vreodata”, a declarat si Ioan Bojin, directorul Filarmonicii sibiene. Data fiind importanta acordata prezentei la Sibiu a lui Pierre Amoyal si a viorii sale, publicul sibian se va putea bucura de doua concerte, unul in acesta seara si unul in seara zilei de joi, asa cum sunt deja obisnuiti melomanii sibieni.

Concertul din aceasta seara este singurul pentru care inca se mai gasesc bilete. Intrarea la concert a costat 20 lei, respectiv 10 lei cu reducere.

Platita o data si jumatate

"Aceasta vioara este celebra, bininteles pentru ca a fost creata de de Stradivarius in 1717, dar si pentru ca a apartinut Tarului Rusiei” spune in doua cuvinte Pierre Amoyal povestea viorii sale. O poveste care merita o carte. O carte pe care solistul francez o scrie in prezent.

"Pour l’ amour d’ un stradivarius” urmeaza a fi publicata la editura franceza Robert Laffont. O poveste care incepe in anul 1717 si continua pe la curtea Tarului Nicolae al II-lea. De aici, in timpul revolutiei, vioara a ajuns in grija violonistului Pavel Kochanski, care pentru a scapa cu viata din Rusia a trecut granita cantand la vioara cantece revolutionare.

Pierre Amoyal este posesorul acestei viori de la varsta de 24 de ani, dupa ce a cautat-o ani buni prin toata lumea. Timp de cinci ani i-a fost chiar furata si a folosit detectivi si avocati pentru a o recupera. „Cateodata am impresia ca am platit o data si jumatate valoarea ei” spune Amoyal, care continua „astazi ar trebui sa am cinci concerte pe zi ca sa o pot cumpara”.

In acesta seara si maine seara Pierre Amoyal si vioara sa Stradivarius, dirijati de Rinaldo Muratori, vor urca pe scena Salii Thalia. Repertoriul este unul reprezentativ pentru muzica frantuzeasca.