O asezare medievala, o „vila“ romana si un cimitir mixt romano-slav au fost dezgropate de arheologi pe santierul viitoarei fabrici Nokia de linga Cluj. Descoperirile au o importanta foarte mare, reusind sa aduca marturii clare despre trecutul Transilvaniei.

Jucu, sat medieval

Sapaturile de pe situl arheologic de la santierul Nokia de linga Cluj sint conduse de conf. dr. Alexandru Diaconescu, din cadrul Catedrei de Arheologie a Facultatii de Istorie si Filosofie din cadrul UBB Cluj. Cele mai importante descoperiri de la Jucu, in opinia sa, sint satul medieval si cimitirul de linga acesta.

"Este vorba despre primul sat de acest gen descoperit in arheologia romaneasca, noi nu cunosteam pina in prezent o asezare cu locuinte atit de numeroase“, sustine Diaconescu. Datarea descoperirilor a evidentiat faptul ca asezarea era de pe vremea voievodului Gelu Romanu.

La citeva sute de metri de aceasta descoperire importanta, arheologii au dat, la sfirsitul saptaminii trecute, peste un cimitir din aceeasi perioada. „Este vorba despre un cimitir datat tot in secolele IX-X, un cimitir mixt romano-slav.

Am descoperit morminte perfect aliniate pe axa Est-Vest, o dovada a crestinatatii, dar am dat si peste indiciile inmormintarilor pagine, respectiv vase de incineratie cu oase calcinate“, afirma seful santierului arheologic de la Nokia.

Istoria prinde contur

Potrivit scrierilor lui Anonymus, cronicarul regelui Bela al III-lea al Ungariei si autorul cronicii „Gesta Hungarorum“, Tara Ultra Silvana (n.r., de dupa paduri) era locuita de vlahi si de slavi, condusi de un anume Gelu.

"Descoperirile de aici reprezinta o dovada palpabila a acestui lucru, sint cuprinse ultimele momente cind masa slavilor incepe sa se topeasca in populatia romana“, afirma profesorul Diaconescu. Tot in cadrul cimitirului s-au descoperit si podoabe din aur masiv.

"Am gasit un pandantiv in forma de semiluna, precum si mai multi cercei care ne pot ajuta sa datam mai exact descoperirile“, povesteste Diaconescu.

"Vila rustica“ romana

In cadrul unui alt sit arheologic de pe santierul Nokia, oamenii de stiinta au dezgropat o „vila“ romana de mari dimensiuni. „Inca nu putem sti cu certitudine daca e vorba despre o ferma de tara (n.r., „vila rustica“) sau de o statie, un popas pentru militari si oficiali“, sustine profesorul Alexandru Diaconescu.

Ramasitele dezgropate ale cladirii masoara 150 de metri lungime si 100 latime. Complexul roman se gaseste exact la mijlocul drumului dintre vechea cetate Napoca si castrul roman de la Gherla, unde era campata unitatea de cavalerie romana A La Secunda Panoniorum.

Alexandru Diaconescu: "Am descoperit un cimitir datat in secolele IX-X, un cimitir mixt romano-slav. Mormintele sint perfect aliniate pe axa Est-Vest, o dovada a crestinatatii, dar am dat si peste indiciile inmormintarilor pagine.“