Esential

Bacau: Ploile anuntate de meteorologi pentru urmatoarele zile ar putea izola Bacaul de nordul Moldovei.

Podul improvizat din tuburi de pe E85, care traverseaza raul Bistrita in cartierul bacauan Serbanesti si care a fost deschis circulatiei acum cinci zile, ar putea sa cedeze din cauza debitului mare al apelor. (E85, amenintat de ploi, Evz Moldova)

Constanta: Constantenii au primit ieri de la Prefectura Constanta recomandarea de a ramane in case timp de doua ore (10.40 - 12.40), din cauza ploii torentiale si a vijeliei. (Ploaia si vijelia au inchis Constanta, Gandul)

Timis: Daniel Vighi spune ca loviturile succesive date de politicieni aproape au omorat spiritul Timisoarei, unic in Europa de Est la inceputul anilor '90.

Conferentiar la Facultatea de Litere a Universitatii de Vest, presedinte al Ariergarda, scriitorul timisorean Daniel Vighi este una din cele mai active figuri ale societatii civile locale. (Spiritul Timisoarei este in moarte clinica, Evz Vest)

Economie

Eveniment

Iasi: Doi vasluieni, cercetati pentru spalare de bani, inselaciune si evaziune fiscala, au fost trimisi in judecata de procurorii anticorutie din Iasi.

Anchetatorii sustin ca Marcel Florescu, administratorul firmei Prodloial din Negresti-Vaslui, a introdus in tara, fara documente de provenienta, 2.800 tone de ingrasaminte chimice. (Frauda de doua milioane de euro, Evz Moldova)

Arges: Rafinaria Arpechim Pitesti isi poate continua activitatea dupa ce combinatul a indeplinit conditiile de mediu pentru care, in urma cu doua luni, a fost decisa suspendarea operatiunilor.

Decizia a fost luata de o comisie formata din reprezentanti ai Garzii Nationale de Mediu, Agentiei Regionale de Protectia Mediului Pitesti si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges.

(Arpechim a scapat de suspendare cu investitii de 1,5 milioane euro, Gandul)

Neamt: Viiturile montane de pana acum au lovit atat de violent fiindca, dupa ce-au hacuit padurile, oamenii si-au lasat aiurea bustenii, pe cursul raurilor.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a ajuns la concluzia ca viitura n-ar fi izbit cu atata putere daca oamenii si-ar fi facut curat dupa defrisari. (Viitura din Neamt - amplificata de bustenii aruncati aiurea dupa defrisari, Gandul)

Timis: Primaria Timisoara promite sa implementeze ticketingul in mijloacele de transport in comun, de anul viitor.

Concret, biletele vor fi inlocuite de cartele electronice, iar la urcarea in vehiculul de transport, cartela va fi validata. (Carduri europene in loc de bilete de tramvai, Evz Vest)

Alba: Reprezentantii Consiliului Judetean Alba au realizat o harta care include zonele in care investitorii romani si straini pot dezvolta afaceri in judet.

Documentul contine circa 3.000 de hectare de teren, utilitatile care pot fi puse la dispozitie, facilitatile oferite, dar si distantele la care se situeaza amplasamentele fata de cele mai importante orase.

(Harta oportunitatilor de afaceri din Alba, Romania libera editia de Transilvania Banat )

Banci/Finante

Cluj: Banca Transilvania (BT) Cluj a obtinut in primul semestru un profit net de 79,5 milioane de lei, fata de cel de 58,1 milioane inregistrat in aceeasi perioada in 2006, releva raportul financiar al institutiei bancare.

Veniturile in primele sase luni s-au situat la 375 de milioane de lei, in comparatie cu cele de 244 de milioane in primul semestru de anul trecut, iar cheltuielile au crescut de la 167 la 248 de milioane de lei. (Profit de 80 de milioane de lei la Banca Transilvania, Ziua de Cluj)

Sibiu: Banca Comerciala Carpatica a lansat un produs de economisre destinat doar pensionarilor. Sau, cel putin, celor carora pensia le permite sa mai puna si bani deoparte, pentru a putea profita de dobanda bancii.

Carpatica, banca ce are sediul principal in Sibiu, ofera acum depozitul Pensia Plus, un produs de economisire destinat exclusiv pensionarilor. Carpatica le ofera acestora posibilitatea sa economiseasca bani pentru pensie atat in lei cat si in valuta. (Depozit bancar pentru pensionari, Ziarul de Sibiu)

Calarasi: Un numar 23 de judete si municipiul Bucuresti au primit fonduri de 99,4 milioane de lei din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata, potrivit unei hotarari adoptate de guvern saptamana trecuta.

Banii vor fi repartizati catre bugetele locale din 34 de localitati, pentru finantarea lucrarilor de retehnologizare, modernizare si dezvoltare a sistemelor centralizate de producere si distributie a energiei termice aflate in patrimoniul acestora, precum si pentru rambursarea imprumuturilor contractate in acelasi scop si plata dobanzilor si comisioanelor si altor costuri aferente acestora.

Judetului Calarasi ii revine suma de 1.000.000 de lei. (Un milion de lei pentru reabilitarea retelelor termice, Observator de Calarasi)

Imobiliare

Cluj: Italienii de la Mao Imobiliare si Elite Grup au demarat saptamana trecuta lucrarile la ansamblul rezidential din cartierul Buna Ziua.

Complexul va include peste 1.000 de locuinte si este proiectat cu functiuni de centru de cartier. Investitia totala este estimata la peste 60 de milioane de euro si va fi realizata in etape. (Complex de 60 de milioane de euro in Buna Ziua, Ziua de Cluj)

Cluj: Din cele 10.000 ha de plantatii ale Clujului, mai dau rod numai 1.000. Proprietarii le defriseaza, sperand sa le vanda investitorilor.

Situatie dezastruoasa in livezile clujene. Din cele 10.000 ha, cate erau inainte de 1989, au mai ramas pe rod, in scripte, in jur de 1.000, si acelea afectate de intemperii, de daunatori si de lipsa banilor pentru intretinere.

In aceste conditii, proprietarii prefera sa le defriseze si sa le transforme in terenuri pentru constructii. (Livezi imobiliare, Ziua de Cluj)

Sibiu: Daca inainte de 1989 planurile de viitor ale multor romani se traduceau prin dobandirea unui apartament, a unei masini, unui televizor color si unui aparat video, azi, la 17 ani de la bulibaseala din decembrie 1989, lista visurilor ce asteapta implinirea e putin modificata.

Azi, visul suprem al romanasului pornit sa ia viata in piept pe intortocheate carari este sa se mute intr-o casa, cu spoturi, jacuzzi, living, pian negru cu coada, orologiu cu lant si cate alte grozavii; asta daca ai buzunare care suporta fite.

(Un regat pentru o casa, Tribuna Sibiu)

Companii

Cluj Agentia Nationala a Medicamentului a confirmat pentru inca trei ani sistemele de calitate cu standardele GMP ale unitatii de la Cluj a companiei Terapia Ranbaxy. (Terapia a primit reconfirmarea standardelor GMP, Ziua de Cluj)

Iasi: Firma AT Kearney GmbH a fost desemnata drept consultantul financiar la privatizarea companiei Antibiotice Iasi,

pentru care a depus o oferta si un consortiu condus de Alpha Bank, valoarea contractului fiind de 416.000 de euro. (Antibiotice si-a gasit un consultant financiar: AT Kearney, Jurnalul de Est)

Salaj: In cadrul fabricii de sampanie SC Spumante din Simleu Silvaniei ar urma sa fie construit cel mai mare antrepozit fiscal din Transilvania,

dar investitia este blocata din cauza accizarii cu 130 la suta a palincii. (Investitie blocata, Evz Vest)

Sibiu: Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) a anuntat ieri ca nu mai putin de 85 la suta din cele aproximativ 160 de societati din domeniul panificatiei si moraritului,

care au fost luate la "puricat" de inspectorii fiscali pe parcursul saptamanii trecute, au fost gasiti in neregula. (Probleme la brutarii si magazine, Evz Transilvania)

Iasi: Singura firma din tara autorizata sa colecteze si sa neutralizeze deseurile de origine animala, SC Protan-Atev SA, incaseaza bani grei de la primariile iesene fara a-si indeplini obligatiile trecute in contractul semnat cu acestea.

(Incineratoarele Protan ard banii iesenilor, Jurnalul de Est)

Sibiu Filiala romaneasca a companiei austriece Trenkwalder, lider pe piata europeana de est in domeniul HR, si-a crescut cifra de afaceri in primul semestru al acestui an cu peste 500% fata de perioada similara a anului trecut.

Pana la sfarsitul anului, cifra de afaceri ar urma sa creasca de inca 5 ori. Principalul motor al dezvoltarii si expansiunii Trenkwalder in Romania il constituie dezvoltarea pietii de leasing de personal.

(Cifra de afaceri Trenkwalder Sobis a crescut cu de 5 ori fata de anul trecut, Tribuna Sibiu)

AutoRoom

Sibiu: Proprietarii de scutere vor fi obligati de la 1 octombrie sa plateasca, asemeni proprietarilor de masini, Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA).

Cei care vor circula fara asigurare RCA pe drumurile publice, de la aceasta data, sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 de lei. (RCA obligatorie pentru scutere, Tribuna Sibiu)

EuROfonduri

Vrancea: Apicultorii vor putea accesa fonduri europene de circa doua milioane de Euro anual, in perioada 2008-2010, la care se adauga alte doua milioane de Euro de la bugetul de stat.

Sumele sint alocate prin intermediul Programului National Apicol, aprobat de Comisia Europeana.

In acest plan sint prevazute tipurile de activitati care vor fi finantate si conditiile de acordare a sumel (Fonduri europene pentru apicultorii vranceni, Monitorul de Vrancea)

Prahova: Pana pe 15 august, judetele din Regiunea Sud-Muntenia - printre care si Prahova - pot sa depuna proiecte de finantare in cadrul Programului Phare 2005.

Prahova va depune doua proiecte pentru finantare Phare. Un proiect privind reabilitarea conductei de apa Baltesti - Urlati, estimat la 1 milion de euro, si unul privind infiintarea unei statii de obtinere a compostului in comuna Balta Doamnei.

Acesta din urma este estimat la 600-700 mii de euro. (Prahova va depune proiecte in valoare de 1,7 milioane de euro, Prahova)