Esential

Timis / Smithfield Romania, cel mai mare producator local de carne de porc a primit autorizatie din partea Comandamentului Anti-Epizootic Timis de a relua miscarile de animale intre 13 ferme detinute in judetul Timis.

In urma cu doua saptamani, in fermele companiei timisorene au fost descoperite doua focare de pesta porcina si activitatea acestora a fost suspendata.

De asemenea, producatorul poate relua activitatea abatorului din Timis, pentru prima data dupa confirmarea primului caz de pesta, in cadrul caruia vor fi abatorizati porci din fermele neinfectate.

Smithfield Romania detine 33 de ferme pe plan local, dintre care 25 in judetul Timis, sapte in Arad si una in Bihor. (Smithfield si-a reluat activitatea in judetul Timis, ZF Transilvania)

Timis / Comandamentul Anti-Epizootic Judetean Timis a autorizat compania Smithfield Romania sa utilizeze cinci incineratoare, dintre care doua mobile, pentru arderea cadavrelor de porci

Incineratoarele vor fi folosite pentru arderea cadavrelor din cele doua ferme din judetul Timis afectate de pesta. (Smithfield poate sa isi arda porcii, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Bihor / Politistii de la Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac au descoperit ascunse intr-un TIR noua persoane care incercau sa ajunga in Cehia.

In cadrul controlului comun efectuat impreuna cu granicerii maghiari, politistii de frontiera aradeni au descoperit ascunsi in cabina unui automarfar noua cetateni din Republica Moldova, cinci barbati si patru femei care intentionau sa iasa ilegal din Romania.

(Noua transfugi moldoveni, prinsi intr-un TIR la Nadlac, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Politica

Covasna / Presedintele Partidului Conservator Covasna, Aurel Dragomir, si deputatul PC Hunedoara, Ionica Popescu, au amplasat vineri, de proba, o replica la panoul cu „Tinutul Secuiesc” inaugurat joi pe DN 11, la intrarea in judetul Covasna, in dreptul localitatii Chichis.

Panoul replica ilustreaza capul lui Decebal si steagul dacic, si are inscriptionat mesajul „Bine ati venit, Vizitati Covasna si Harghita, Pamant Romanesc”, fundalul panoului fiind steagul Romaniei. Pe panoul final se doreste a prezenta si capul lui Traian.

Varianta PC a panoului nu a fost insa lasata la fata locului pentru ca este prea mica in comparatie cu celalalt panou, si nu se vede bine din strada.

„Intentionam sa punem astfel de panouri si la intrarea in Harghita, la Sita Buzaului - intrarea dinspre Buzau, la Bretcu - intrarea dinspre Bacau si la toate intrarile principale”, a declarat Aurel Dragomir.

Acesta a subliniat ca amplasarea unui astfel de panou nu reprezinta un gest impotriva localnicilor unguri, cu toate ca pe liderii UDMR s-ar putea sa-i deranjeze. De asemenea, intentiile sunt pasnice fara a incita pe nimeni, spun reprezentantii PC.

„Am vrut sa restabilim adevarul, ca in Covasna si Harghita traiesc si romani”, a spus si deputatul PC Ionica Popescu. (Razboiul panourilor, Covasna Media)

Economie

Iasi / Iesenii ocupa locul al III-lea in topul datornicilor la creditele bancare, conform unei statistici prezentate de Biroul Roman de Credit.

Evaluarea a fost facuta pentru toate judetele tarii, pe primele doua locuri in clasament fiind Bucurestiul si Constanta.

Reprezentantii Biroului Roman de Credit (BRC) nu au putut preciza valoarea totata a datoriilor si nici care sunt institutiile de credit cu cei mai multi rau-platnici. (Iesenii, in topul datornicilor la banca,Evz, editia de Moldova)

Eveniment

Brasov / O ploaie torentiala care a durat 45 de minute a reusit sa blocheze, in noaptea de sambata spre duminica, circulatia la intrarea in Brasov, dinspre Bartolomeu. Cantitatea mare de apa a paralizat in cateva minute sistemul de canalizare din cartier, iar strazile s-au transformat in „canale venetiene”.

In zona Stadionul Tineretului, politistii au fost nevoiti sa opreasca circulatia, in conditiile in care apa atingea jumatate de metru. Multi soferi au ramas cu masinile blocate in apa. Zeci de soferi de TIR care au intrat in Brasov dinspre Codlea sau Rasnov au tras pe dreapta si au asteptat aproape o noapte intreaga ca apele sa se retraga.

Totul a inceput in jurul orei 21.30 si de abia pe la 2.30 noaptea s-a putut circula normal, dupa ce pompierii si muncitorii de la drumuri si poduri au reusit sa desfunde gurile de canalizare. (Brasovul a intrat la apa, Buna Ziua Brasov)

Cluj / Pretul furajelor a crescut din iunie cu pana la 30-40%, ca urmare a secetei care a afectat culturile si a preturilor speculative practicate de intermediari.

“Furajele s-au scumpit si nu se gasesc. Din iunie au crescut preturile de la 40 bani/kg la 55 de bani si chiar la 60 de bani”, a declarat presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz. (Furaje mai scumpe, Ziua de Cluj)

Iasi / Initiativa de reducere a evaziunii fiscale din domeniul panificatiei si moraritului incepe sa dea rezultate la Iasi.

In doar doua saptamini, echipele mixte formate din inspectori ai Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi „i-au pus pe fuga“ pe patronii a 11 brutarii si a 23 de mori.

(Autoritatile iesene s-au pus pe capul evazionistilor din morarit si panificatie, Jurnalul de Est)

Calarasi / Pentru perioada 20 - 26 august 2007, in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din Calarasi sunt inregistrate 1.149 de locuri de munca, 60 dintre acestea fiind destinate absolventilor promotiei de anul acesta.

Pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite doar noua locuri de munca, in urmatoarele meserii: economist, inginer mecanic, inginer electronist si consilier juridic. (Peste 1.000 de locuri de munca la AJOFM Calarasi, Observator de Calarasi)

Pitesti / Peste sensul giratoriu de la Podul Viilor din Pitesti se va construi un pasaj rutier. Investitia pentru acest proiect este de 25 milioane de euro, bani pe care Primaria ii va obtine dintr-un imprumut.

Licitatia pentru proiectarea pasajului rutier de la Podul Viilor a fost castigata de societatea comerciala Trapec, din Bucuresti. Aceasta a propus deja Consiliului Local Pitesti doua variante de construire a pasajului, cea mai buna fiind se pare varianta unui pasaj rutier paralel cu podul de cale ferata din zona.

Pasajul va avea o lungime de 30 de metri si o latime de 7,8 metri. (Firma Trapec va proiecta pasajul rutier de la Podul Viilor, Arges News)

Imobiliare

Cluj / Propunerile care incep sa apara din partea investitorilor ar trebui sa genereze o discutie mai ampla si reglementari valabile la nivel general, considera specialistii.

Pana cand Primaria sa gandeasca o astfel de abordare, proiectele incep sa ajunga in comisiile de specialitate. Initial, proiectul ImoFinance, Europa Business Center, figura pe ordinea de zi a sedintei la categoria

“Revenire cu completari recomandate de Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism, reprogramate”, ceea ce a starnit nemultumirea beneficiarului. (Dezbateri pentru cladirile inalte ale Clujului, Ziua de Cluj)

Timis / Sute de firme sau persoane private au in derulare proiecte imobiliare de amploare in jurul municipiului Timisoara.

Numai la Primaria Timisoara au fost depuse spre aprobare de catre Consiliul Local circa 50 de planuri urbanistice de detaliu sau zonale, 90% dintre acestea fiind proiecte imobiliare.

Construirea unui bloc cu parcare si 4 etaje se ridica la circa 3 milioane de euro. Investitiile companiilor mari sunt, insa, de 10 ori mai mari. (Timisoara, luata cu asalt de investitori, Romania libera editia de Transilvania Banat)

Companii

Bacau / La sfarsitul saptamanii trecute, Bancpost a inaugurat oficial inca doua agentii in Bacau. O agentie este situata in Cartierul Stefan cel Mare si cealalta la intersectia din care poti ajunge la Aeroport si la CET Bacau.

In Bacau se va mai deschide o unitate Bancpost, care va deveni operativa de la sfarsitul anului. (Bancpost a mai deschis in Bacau doua agentii, Bacaul.ro)

EuROfonduri

Cluj / Primariile pot cheltui cel mai mult pentru dezvoltarea oraselor, peste 168 de milioane de euro din fondurile de dezvoltare regionala.

Institutiile administratiei publice, dar si entitati private din regiunea Nord-Vest au la dispozitie peste jumatate de miliard de euro in urmatorii 6 ani pentru a implementa proiecte de dezvoltare regionala.

Cei mai multi bani sunt destinati proiectelor de regenerare urbana dezvoltate mai ales de Primarii si infrastructuri de transport local si regional, iar cei mai putini serviciilor sociale. (Un miliard si jumatate de euro pentru Ardeal, Ziua de Cluj)

Mures/ Un numar de 15 localitati muresene vor beneficia de fonduri din partea Guvernului pentru plata lucrarilor executate prin Programul Sapard.

Localitatile vor beneficia de sume cuprinse intre 1.850.000 si 3.600.000 lei, pentru lucrari de introducere a apei potabile, sisteme de canalizare, construire si modernizare drumuri locale si drumuri forestiere.

Localitatile beneficiare sunt Brancovenesti, Craciunesti, Cristesti, Cuci, Danes, Deda, Galesti, Iclanzel, Miercurea Nirajului, Saschiz, Sanpaul, Sovata, Stanceni, Vargata si Viisoara.

Aceasta initiativa a Guvernului vine in sprijinul autoritatilor locale pentru a stimula gradul de absorbtie a fondurilor alocate prin Programul Sapard. (Pentru 15 localitati muresene, Cofinantare guvernamentala la Programul SAPARD, Cuvantul liber de Mures)

Asigurari

Cluj / Societatea de Investitii Financiare (SIF) Banat-Crisana a cumparat 3,1 milioane de actiuni la BT Asigurari Transilvania Cluj-Napoca, pentru un milion de euro, prin participarea la majorarea capitalului companiei de asigurari.

SIF detinea 10% din actiunile BTA. Compania de asigurari a Bancii Transilvania a planificat sa-si majoreze capitalul social la 67,5 milioane de lei, operatiunea fiind prevazuta pana la 20 august. (SIF Banat investeste in asigurari, Ziua de Cluj)

Sibiu / Carpatica Life, broker de pensii private, are de curand o noua imagine comerciala, odata cu incheierea unui acord de sponsorizare cu campionul national de motocros, clasa cea mai puternica - 250 cm cubi.

Practic, Mihai Stoichescu, pe langa faptul ca este campion national in ultimii doi ani, este si unul dintre pionierii acrobatiei moto din Romania, un sport care prinde tot mai mult in randul fanilor moto.

(Carpatica Life si noua sa imagine, Tribuna Sibiu)

Opinii

Cornel Nistorescu / Romania, mereu pe langa subiect

Romania traieste o drama, iar numarul celor care isi dau seama de asta este extrem de mic, aproape infim. Romania nu se poate concentra pentru a discuta problemele sale majore.

In schimb, cheltuie un timp economic, social si politic pe subiecte si cauze marunte. Se consuma pe nimicuri si nu este capabila sa se adune in jurul cauzelor majore. Despre situatia infrastructurii nenorocite, nu se aminteste decat la accidentele mai spectaculoase.

Nimeni nu mai continua subiectul cand e vorba despre consecintele acesteia asupra economiei. Cat pierdem din cauza drumurilor subdezvoltate? De la investitii straine pana la rentabilitatea unor produse.

In Romania, nimeni nu discuta nici despre mediu (tot cu exceptia accidentelor), nici despre institutii ori integrarea europeana.

Energia, devenit sectorul afacerilor necurate cu statul, stoarce si ea cateva discutii neputincioase, dar nu aduce la masa dezbaterii autoritatile, combatantii din operatiunile de anticoruptie si nici reprezentantul cetatenilor. (Integral in Editie Speciala)