Situata la aproape 20 de kilometri de Ploiesti, la iesirea din orasul Urlati, Manastirea Jercalai se numara printre destinatiile preferate ale credinciosilor din judetul Prahova. Aproape ascunsa privirii, manastirea a fost locul de taina al rugilor Prea Fericitului Teoctist, fostul Patriarh al Romaniei.

Aici venea cand voia sa scape de stresul de la Bucuresti, sa se bucure de iarba verde din gradina si de laptele proaspat al vacutei de la manastire.

In 1956, biserica a fost sfintita de Episcopul Teoctist, delegat al Patriarhului Justinian, pastrandu-i-se hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si hramul Sfanta Maria, primit la Bran. „Prea Fericitul Teoctist, ajungea de destule ori pe aici. Poate nu atat de des cum ne-am fi dorit, dar putem spune ca era un obisnuit al locului.

Cand venea, nu statea mult si era de o modestie iesita din comun. Manca la masa cu toata lumea, nu facea nazuri la mancare, nici la dialog cu ceilalti, se plimba prin gradina, admira iarba si livada. Ii placeau verdele copacilor, florile, pasarile, si se arata incantat iarna, cand pajistea era acoperita de zapada.

De obicei era gazduit intr-o incapere din casa administratiei, unde statea cam trei, patru ore. Se ruga aici, asista la slujbe si tinea chiar domnia sa cate una. Avea vorba calda si placuta si lumea se inghesuia sa-l asculte. Rugaciunile ii erau ascultate, iar multi spun ca au scapat de necazuri.

Manca, de regula, mancaruri usoare: peste, pui sau salate”, ne-a povestit unul dintre angajatii lacasului de cult. Din pacate, pe parintele staret, Cleopa Florescu nu l-am gasit, el fiind plecat cu treburi prin capitala.

A fost construita in 1731 la Luieriu, in apropiere de Reghin. Cum comunitatea de acolo si-a cladit alta biserica, mai mare, a daruit-o pe aceasta din lemn familiei regale, s-o duca la Bran, in vecinatatea castelului. Dupa 1948, cand familia regala a plecat, bisericuta a fost parasita. Fostul Patriarh a gasit-o in 1954, pe cand era Episcop vicar al Bucurestilor, impreuna cu Patriarhul Justinian.

Avea acoperisul stricat, ferestrele lipsa si prispa plina cu betivi. Cativa ani mai tarziu, biserica a fost salvata si a ajuns in Prahova, langa Urlati. O icoana veche, adusa de Parintele Patriarh Justinian de la Mormantul Sfant o reprezinta pe Maica Domnului cu Pruncul si multi dintre localnici spun ca e facatoare de minuni.

De altfel, despre intreaga bisericuta, ca si despre locul pe care ea e ridicata acum, se spune ca sunt pline de forte tamaduitoare si benefice oamenilor.