Esential

Iasi - Drum privat spre UE Autostrada care va lega Moldova de vestul Europei va fi construita si exploatata de investitori privati, soferii urmand sa achite taxe.

Prima autostrada privata din Romania va lega Moldova de Ardeal si va face legatura, in acelasi timp, intre vestul Europei si cea mai estica regiune a Uniunii Europene.

Soseaua va acoperi traseul Targu Mures - Sculeni, pe o lungime de aproximativ 320 de kilometri, se va uni cu autostrada Brasov - Bors, si se estimeaza ca va fi terminata pana in 2013. Evz Moldova

Sibiu - Barroso a ajuns la centura Sibiului Soseaua de centura a Sibiului a ajuns subiect de discutie intre primarul Klaus Johannis si presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso.

Cei doi au discutat ieri acest subiect cu ocazia prezentei lui Barroso la a treia Adunare Ecumenica Europeana gazduita de Capitala Culturala Europeana.

Compania italiana care a castigat licitatia, "Todini", a intrerupt lucrarile, ca urmare a unor neintelegeri cu Ministerul Transporturilor. Contractul a fost semnat acum patru ani, iar termenul de finalizare era sfarsitul acestui an.

Contractul este unul foarte banos. Valoarea totala era de 70 de milioane de euro, din care 75 % erau fonduri asigurate chiar de Comisia Europeana, iar restul de Administratia Nationala a Drumurilor.

Manuel Barroso a spus ca modul in care sunt cheltuiti banii este o problema de responsabilitate nationala. Romania libera editia de Transilvania Banat

Iasi - Inundatiile au pus stapinire pe Moldova sudica Drumuri impracticabile, case inundate, persoane izolate si zeci de oameni ramasi fara energie electrica.

Acesta este bilantul provizoriu al ploilor torentiale care au pus deja stapinire pe mai multe zone din Moldova.

Cele mai afectate judete sint Bacau, Vrancea, Galati si Vaslui, o persoana fiind data disparuta in Vrancea. Jurnalul de Est

Bacau - Sute de case inundate in Bacau Alte 50 de case si gospodarii au fost inundate in comuna Glavanesti unde apele paraului Apa Neagra si-au iesit din matca.

Tot din cauza vremii nefavorabile au fost afectate si 224 de puncte de transformare de pe patru linii de medie tensiune, fapt pentru care a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica in 115 localitati din 13 comune. Romania libera editia de Moldova

Vrancea - Proiect pentru rezervatia naturala "Poiana Muntioru" Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea, impreuna cu Primaria Vintileasca si Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice va derula pina in vara anului urmator un proiect de constientizare a comunitatii locale cu privire la aria protejata de la "Poiana Muntioru".

Astfel, in cadrul programului "Managementul ariei protejate «Poiana Muntioru» - pas decisiv pentru pastrarea statutului de Sit de Interes Comunitar in cadrul Retelei Natura 2000"

se va incerca stoparea degradarii habitatelor naturale si a starii de conservare a speciilor de flora si fauna. Ziarul de Vrancea

Economie

Eveniment

Timis - Multinationalele schimba strategia de recrutare In Timisoara, criza fortei de munca medii determina companiile multinationale sa inlocuiasca vanatoarea de capete cu noi strategii.

Recrutarea agresiva de personal nu mai este o solutie pe piata fortei de munca din Banat. Evz Vest

Bucuresti - Taxa de autostrada pentru A1 si A2 Taxa de autostrada pentru tronsoanele Bucuresti- Pitesti (A1) si Bucuresti - Constanta (A2) va fi introdusa anul viitor, insa valoarea acesteia nu se cunoaste inca.

In prezent, compania britanica Atkins realizeaza o evaluare a traficului si a resurselor necesare intretinerii autostrazii A2, in functie de care va fi stabilit cuantumul taxei.

Ulterior, va fi analizata si situatia autostrazii Bucuresti-PitestiTribuna Sibiu

Bihor - Asociere regionala pentru 300 de milioane de euro Consiliul pentru Dezvoltare Regionala (CDR) Nord-Vest a initiat dezbaterile cu privire la infiintarea unei asociatii intercomunitare la nivel regional, intre consiliile judetene ale celor 6 judete componente - Cluj, Bihor, Bistrita-Nasaud, Salaj, Maramures, Satu-Mare.

Miza asocierii o reprezinta accesarea a aproximativ 320 de milioane de euro din fondurile structurale disponibile pentru dezvoltare regionala.

CDR a decis in sedinta de miercuri, de la Oradea, sa recomande conducerilor judetene sa formeze o astfel de asociatie,

intrucat acestea sunt beneficiari eligibili pentru fondurile europene alocate prin Programul Operational Regional (POR) 2007-2013. Ziua de Cluj

Companii

Cluj - Nokia a inceput selectia Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca a anuntat ca a inceput procesul de selectie pentru compania Nokia. Dintr-o baza de date ce numara 8.543 de persoane inscrise la bursa locurilor de munca pentru compania finlandeza, vor ramane doar 500.

Cei care vor fi selectati vor fi anuntati prin scrisori electronice sau telefonic. Ziua de Cluj

Cluj - Office Depot cauta oameni Compania americana a trecut la angajari si, in acelasi timp, isi cauta sediu.

Aceasta a angajat pana in prezent o echipa de 12 lideri, o parte dintre acestia ocupandu-se deja de transferarea operatiunilor financiare din Marea Britanie in Cluj-Napoca.

Office Depot este lider mondial in produse si servicii de birou si a anuntat recent ca-si va muta centrul financiar pentru Europa in Romania. Evz Transilvania

Cluj - Auchan si Carrefour se bat pentru angajati Pentru cele 1.050 de joburi scoase pe piata clujeana, cei doi retaileri mai au nevoie de inca 300 de oameni. Comerciantii care deschid zecile de magazine din mall-uri nici nu stiu ca risca sa nu-si gaseasca angajati

Hipermarche-urile Auchan si Carrefour, care si-au anuntat oficial deschiderea in octombrie, nu au reusit, cu toate eforturile depuse de a-si populariza oferta, sa gaseasca angajati pentru toate pozitiie scoase pe piata.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Imobiliare

Cluj - Chiriile din Cluj-Napoca s-au dublat Piata imobiliara clujeana a explodat din nou in ajunul inceperii anului universitar: preturile la chirii s-au dublat fata de anul trecut

Chiria unui apartament cu doua camere in Cluj a ajuns in doar cateva saptamani sa sperie studentii, publicul tinta al agentiilor imobiliare, mai ales in ajun de an universitar: 400-450 de euro este pretul cerut de majoritatea proprietarilor care au apartamente disponibile.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Iasi - Una din sapte mansarde si sarpante, ridicata ilegal Iesenii care si-au construit mansarde si sarpante fara autorizatie au la dispozitie doua luni pentru a intra in legalitate.

In caz contrar, risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 100.000 de lei. Ultimatumul a fost dat de reprezentantii Primariei.

„In urma verificarilor efectuate am descoperit ca dintr-un total de 1.079 de sarpante si mansarde, doar 146 aveau autorizatie. Evz Moldova

Media/Pub/Creatie

Iasi - Filmul lui Mungiu, la Iasi pe 14 septembrie Filmul ieseanului Cristian Mungiu, premiat cu Palme d' Or la Festivalul de la Cannes din acest an, va fi lansat in orasul natal al regizorului saptamana viitoare.

„4 luni, 3 saptamani si 2 zile“ va fi prezentat oficial, la Iasi, pe 14 septembrie la Cinema Victoria. Evz Moldova

Timis - Primul muzeu al presei din Romania Primul muzeu al presei din Romania se va deschide saptamana viitoare, in cel mai vestic oras al tarii, la Jimbolia.

Orasul cu o populatie de doar 11.000 de locuitori, va avea incepand de vineri, 14 septembrie, patru muzee, pana acum aici functionand deja Muzeul Pompierilor, Casa Memoriala „Dr. Karl Diel” si Muzeul „Stefan Jager”. Evz Vest

Telecom

Timis - Alcatel porneste vanatoarea de creiere Absolventii de liceu din domeniul comunicatiilor au de-acum sansa unui loc de munca la Alcatel-Lucent.

Cel mai mare furnizor global de solutii de comunicatii, Alcatel-Lucent, al carui centru logistic pentru Europa de Sud-Est se afla la Timisoara, a venit cu o initiativa cu totul noua,

menita sa echilibreze deficitul de tehnicieni electronisti de pe piata din vestul tarii. Romania libera editia de Transilvania Banat

Asigurari

Sibiu - Carpatica Asig a crescut cu peste 30% in 2007 Inceputul anului 2007 a insemnat pentru CARPATICA ASIG un total de prime brute subscrise in valoare de 64.710,11 mii RON, cu 31,32% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut,

cele mai mari incasari fiind inregistrate de asigurarile de accidente si boala, ale mijloacelor de transport terestru, cele de incendiu si calamitati naturale.

Primele brute subscrise pentru aceste asigurari au fost in valoare de 24.346,07 mii RON cu o crestere de 48% fata de anul trecut. Tribuna Sibiu

Constanta - “Romania este virgina in domeniul asigurarilor” A treia dezbatere cu tema “Dialog si solutii pentru dezvoltarea pietei asigurarilor din regiunea Sud-Est”, eveniment gazduit de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a avut loc ieri la Constanta. Evenimentul a mai fost organizat in aceasta vara la Cluj si Iasi.

Alaturi de conducerea CSA, evenimentul a reunit reprezentanti ai pietei regionale de asigurari, ai asociatiilor profesionale din domeniu, respectiv UNSAR si UNSICAR, ai Parlamentului,

ai administratiei publice locale, precum si ai mediului de afaceri din regiunea de dezvoltare Sud-Est. Ziua de Cluj

Bursa

Sibiu - Bursa din Sibiu isi majoreaza capitalul de marti, 11 septembrie Actionarii Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS) mai pot subscrie acti-uni in cadrul majorarii capitalului pana la data de 11 septembrie 2007, cand se incheie prima etapa a procesului.

In cadrul majorarii de capital, din cele 4,55 milioane lei propuse, 1.301.600 lei vor rezulta din emisiunea unui numar de 6.500 actiuni noi cu valoare nominala de 200 lei/actiune, suma care provine din incorporarea profi-tului obtinut in anii precedenti, inclusiv anul trecut, si din alte rezerve legale.

Astfel, actionarii care detin actiuni la Bursa din Sibiu la data de 31 mai vor primi patru actiuni noi pentru fiecare zece titluri vechi detinute, in cadrul majorarii de capital. Informatia Zilei Satu Mare

Opinii

Cluj - Nimic nou in invatamant (de Ion Muresan) Rar mi-a fost dat sa am un mai mare sentiment al inutilitatii ca atunci cand scriu despre invatamant. Dar, ca in fiecare an, cand inceputul anului scolar e aproape, nu ma pot abtine de la acest exercitiu amar.

De fapt, toate articolele pe care le citesc prin ziare pe chestiunile educatiei au ceva dintr-un cantec de jale.

Din pura curiozitate, am cautat in arhiva computerului meu articolele de acum doi ani si de anul trecut. Rezultatul: parca e unul si acelasi articol. Evz Transilvania

Showbiz&Fun

Cluj - Voluntari pentru Jazz Festival Organizatorii Transilvania Jazz Festival cauta voluntari in randul clujenilor pentru organizarea evenimentului. Festivalul este la a doua editie si anul acesta se va desfasura in perioada 10-14 octombrie in Cluj-Napoca, Sibiu, Alba Iulia si Zalau.

Evenimentul va reuni timp de cinci zile si cinci nopti in cele patru orase din Transilvania muzicieni si grupuri de jazz de prestigiu din tara si din strainatate.

Cap de afis la editia din 2007 vor fi Jacky Terasson din Franta, Billy Cobham din Statele Unite ale Americii, Theodosii Spassov din Bulgaria si grupuri de jazz din Belgia, Polonia, Germania, Suedia, Ungaria si Romania. Ziua de Cluj