In cadrul intalnirii oficiale de la primarie, Stefanie le-a vorbit despre frumusetea si importanta orasului, mentionand si principalele axe de dezvoltare si problemele inca nerezolvate.

„Avem foarte multe planuri de viitor, iar Strategia pentru dezvoltare durabila ne este de mare ajutor. Cultura este un factor important al dezvoltarii, de aceea evenimentele precum Turda Fest, inseamna mult pentru comunitatea noastra. Mai avem foarte multe probleme nerezolvate, cum ar fi de exemplu traficul greu ce trece prin Turda.

Dar proiectele sociale si pentru dezvoltarea societatii, programul care are ca scop reamenajarea zonei Durgaului si a Salinei Turda ne dau reale sperante de viitor”, a declarat primarul, Tudor Stefanie.

Dupa cuvintele de bun-venit, au vizionat un filmulet despre Turda, cand toti cei prezenti la eveniment au avut prilejul sa afle date exacte, dar si noutati legate de istoria municipiului, de economia acestuia, despre munca edilitara si despre turism.

„Sunt pentru prima oara la Turda si sunt foarte impresionata. Multele flori pe care le-am vazut sunt un simbol al vietii, al sperantei, al grijii si al iubirii frumosului. Nu trebuie sa uitam ca, daca facem ceva pentru oras, facem, de fapt, ceva pentru tara”, a amintit ASR Principesa Margareta.

O comunitate mica poate avea un viitor mai frumos

Dupa ce Principele si Principesa au scris cateva ranuri in cartea de onoare a municipiului, a avut loc si o scurta conferinta de presa.

Iata cateva dintre declaratiile oaspetilor:

ASR Principesa Margareta: ”Sunt in Turda din cauza Turda Fest. Am onorat invitatia familiei Ratiu, acceptand, totodata, inaltul patronaj al acestui festival agrar. Mi s-a vorbit asa de mult despre dezvoltarea zonei, incat am vrut sa si vad. Poate voi face un obicei din a vizita Turda in fiecare an, cu ocazia Turda Fest.”

AS Principele Radu de Hohenzollern-Veringen: „Eu am mai fost in Turda si am apucat sa vad schimbarile in intreaga regiune. Aceste schimbari in bine sunt rezultatul unui organism care revine la viata si aici nu e vorba doar de cimentul care se transforma in flori.

Noi nu suntem intamplator la Turda, deoarece Casa Regala, la fel ca si alte institutii ale tarii, trebuie sa isi gaseasca lucruri folositoare de facut. Cand Romania avea nevoie de o mana de ajutor sa intre in NATO, am fost acolo, acum e nevoie de ajutor in cazul revigorarii oraselor Romaniei.

Si aici nu ma refer doar la resedintele de judet, ci si la celelalte orase, care poate au un potential mult mai mare de dezvoltare decat cele mari, care se depersonalizeaza. In Bucuresti, de exemplu, oamenii se ciocnesc unii de altii ca niste molecule, fara sa se cunoasca. In Turda oamenii se cunosc, stiu ce griji au, de aceea sunt mult mai stranse relatiile dintre ei.

Acesta este un lucru bun, ce trebuie incurajat. Cu cat locul e mai mic, cu atat are mai multa personalitate si memorie mai buna. Astfel, ai prilejul sa te apropii de oameni, sa-i cunosti.”

In dupa masa aceleiasi zile, dupa prezentarea proiectelor Fundatiei Ratiu, in incinta fostei fabrici de bere a avut loc inaugurarea Turda Fest 2007.

Amintim ca Turda Fest este primul festival agrar din Romania destinat intregii familii, care incorporeaza activitati multiculturale specifice comunitatilor transilvanene, precum si activitati de divertisment pentru toti participantii la festival.

Turda Fest sustine promovarea agricultorilor si fermierilor din regiune oferindu-le oportunitatea de a se intalni si structura intr-o comunitate viabila si prospera. "Cel mai agrar festival" - Turda Fest - este singurul festival organizat dupa modelul marilor festivale europene, fiind conceput ca raspuns la nevoia de a dezvolta si organiza atat sectorul agrar, cat si cel turistic.

Festivalul se va desfasura anul acesta in zilele de 28, 29 si 30 septembrie.