Esential

Bucuresti - Paul Pacuraru, pe lista DNA Procurorii anticoruptie au cerut aviz presedintiei pentru inceperea urmaririi penale a ministrului Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse, acuzat intr-un dosar de luare de mita.

Tot ieri, DNA-ul i-a audiat pe Gigi Becali si George Copos. Jurnalul de Est

Iasi - Motiunea seamana panica in tabara lui Fenechiu Finul deputatului Relu Fenechiu, Valerian Salavastru, fost director al cancelariei Institutiei Prefectului, a cerut ieri demiterea si cercetarea penala a comisarului Florin Ungureanu, coordonatorul Directiei Generale Anticoruptie Iasi.

Valerian Salavastru, care este si finul de cununie al deputatului PNL Iasi Relu Fenechiu, si-a motivat cererea, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta luni, intrucat seful Directiei Generale Anticoruptie (DGA) Iasi,

comisarul Florin Ungureanu il controleaza si manipuleaza pe prefectul delegat Nicusor Paduraru pentru a-l pastra in functie. Romania libera editia de Moldova

Timis - Drumul tigarilor Deschiderea duty-free-urilor la frontiera cu Serbia a facut sa explodeze in Timisoara si in alte orase mari din Banat comertul cu tigari netimbrate. Pietele agroalimentare sunt ticsite cu bisnitari de tigari.

Afacerea este bine pusa la punct, cei implicati profitand cu abilitate de orice scapare a legii pentru a face contrabanda cu tigari neaccizate. Pentru ca sunt fara taxe, tigarile de duty-free se vand uneori si la jumatate de pret, pe piata. Evz Vest

Economic

Eveniment

Cluj-Se surpa Autostrada Transilvania Specialistii silvici sustin ca taluzurile aferente Autostrazii Transilvania ar trebui consolidate deoarece inregistreaza crapaturi serioase.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean in Constructii (IJC) Cluj, cei care supervizeaza lucrarile, au precizat ca sunt la curent cu fisurile de pe ravene, insa afirma ca societatea Bechtel, constructorul autostrazii, va raspunde pentru neconformitati doar la incheierea lucrarilor.

Pe de alta parte, oficialii Bechtel au mentionat ca versantii au fost inierbati pe toata durata lucrarilor, tocmai pentru a preveni eroziunile inerente.

Ziua de Cluj

Sibiu - Sibiul va mai avea un mall. Mega-mall Peste 20 de hectare de teren. Peste 10 hectare suprafata construita. Cu trei etaje, subsol, demisol si mezanine. Cu teatru, hotel, cinematrograf, sute de magazine, restaurante, hipermarketuri si sedii de firme.

Acesta este mega-proiectul unui mall care va fi construit la iesirea din Sibiu, inspre Medias. Investitia este demarata de un consortiu de companii straine, care, deocamdata, isi ascund identitatea, lucrand prin intermediari

La iesirea din Sibiu inspre Medias va fi construit un mall pe o suprafata de nu mai putin de 218.900 de metri patrati. Mall-ul se afla, deocamdata, in faza obtinerii acordurilor si avizelor necesare.

Astfel, in momentul de fata investitorii - o companie straina al carei nume este, deocamdata, tinut la secret - au depus o documentatie administratiei locale prin care solicita trecerea unor terenuri in intravilan pentru a putea fi demarate procedurile de construire a mall-ului.

Ca un detaliu interesant, unul din promotorii locali ai acestei investitii este nimeni altul decat Klaus Reisenauer, fostul administrator al Terra Invest, prin care acesta din urma a achizitionat terenurile necesare lantului de hipermarketuri Kaufland in Romania. Ziarul de Sibiu

Cluj - Clujenii vor zbura din vara spre litoralul Marii Negre Cursele aeriene Cluj - Constanta si retur urmeaza sa fie operabile de la inceputul viitorului sezon turistic.

Directorul Aeroportului International Cluj-Napoca, David Ciceo, estimeaza ca primele avioane programate pentru acest traseu vor decola pana la inceputul lui iunie 2008. Ziua de Cluj

Banci/Finante

Cluj - Recomandare pentru BT Sectorul bancar din Romania are perspective bune de dezvoltare, desi gradul actual de penetrare este scazut, apreciaza analistii Investment Bank of Greece, divizie a grupului financiar Marfin.

Grupul elen a recomandat pastrarea actiunilor Bancii Transilvania (BT), cu o tinta de pret de 96 de bani, cu 5,4% peste cotatia actuala.

BT ocupa pozitia a cincea in ierarhia celor mai importante institutii de credit de pe piata romaneasca, in functie de active. BRD si BT au adoptat o strategie agresiva de expansiune, noteaza analistii. Ziua de Cluj

Companii

Cluj-Dascalu si Paszkany se bat in mall-uri la Cluj Doua centre comerciale se vor deschide luna viitoare la Cluj-Napoca, dupa o lupta nu tocmai surda intre dezvoltatorii Iulian Dascalu si Arpad Paszkany.Constructia ambelor mall-uri a inceput in iunie anul trecut.

De atunci, ritmul lucrarilor a fost din ce in ce mai alert, intr-un razboi discret pentru cistigarea pietei.

Duelul se da in cifre (de investitie, suprafata, firme), dar si in oferta de petrecere a timpului liber.

Iulius Mall Cluj (detinut de afaceristul iesean Iulian Dascalu) este al treilea de acest tip din tara, dupa Iasi si Timisoara, in vreme ce proiectul Polus (initiat de patronul echipei de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany) se doreste a fi un centru regional multifunctional, care va avea un frate la Constanta.

Cotidianul

Cluj - Baumix a preluat Siegel Compania Baumix Ploiesti a preluat operatiunile societatii Siegel Chemicals, proprietarul unei fabrici de adezivi si tencuieli la Gherla.

“Prin aceasta preluare, Baumix a inchiriat integral serviciile de productie si desfacere ale Siegel, asociatii companiei din Cluj detinand dreptul de proprietate asupra imobilelor”, a declarat directorul economic al Baumix, Dana Manole.

Siegel este prezenta pe piata locala de zece ani si a inregistrat anul trecut vanzari de 1,6 milioane de euro. Compania a produs initial aracet, portofoliul produselor cuprinzand acum solutii pentru tencuieli decorative si mortare uscate. Ziua de Cluj

Timis - LOG Center investeste 170 de milioane de euro la Timisoara Grupul de dezvoltare imobiliara Eyemaxx, in parteneriat cu fondul austriac de investitii Immoeast, construiesc la Timisoara unul dintre cele mai moderne si bine echipate centre logistice din Romania.

"Parcul logistic, care se intinde pe 12 hectare, va oferi o suprafata de depozitare de aproximativ 51.000 de metri patrati si alti 11.000 mp de spatii de birouri", a declarat reprezentanta grupului, Mioara Crivineanu.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj-Genpact angajeaza 500 de oameni la Cluj Furnizorul de servicii de business si solutii tehnologice Genpact, fosta divizie a General Electric, va angaja 500 de oameni la Cluj-Napoca, unde urmeaza sa deschida la inceputul lunii octombrie al doilea centru de Business Process Outsourcing (BPO) de pe piata locala.

Procesele de BPO se refera la externalizarea unor procese din cadrul businessului care nu au functie de baza in cadrul companiei.

Sediul Genpact la Cluj va fi la Olimpia Business Center, in aceeasi locatie in care se afla si sediul operatiunilor Nokia.Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, numarul de angajati ai Genpact la Cluj va ajunge la 500 de persoane.

Ziarul Financiar

Imobiliare

Iasi-Cartierul "subtire" cu cheltuiala se tine! Un apartament cu doua camere in centrul Iasiului a ajuns sa coste cat unul cu patru camere situat la periferia orasului.

Preturile terenurilor si apartamentelor din Iasi difera in functie de cartier, de prezenta unui supermarket important in zona si de spatiul verde existent intre blocuri.

O scurta analiza a pietei imobiliare arata ca, pentru aceeasi suma de bani, iesenii pot sa isi cumpere fie un apartament cu doua camere intr-o zona ultracentrala, fie unul cu patru camere intr-unul din cartierele marginase ale orasului.

EvZ

Iasi - Iesenii neatenti pot lua teapa la cumpararea unui apartament Agentiile imobiliare fac legea la Iasi in relatiile cu clientii, obligatiile absurde impuse prin contractele incheiate scotind bani frumosi din buzunarele celor care apeleaza la serviciile unei asemenea societati.

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Iasi a pus ochii pe agentiile imobiliare. Pe linga raspunsurile la reclamatiile venite din partea iesenilor, inspectorii OJPC au verificat agentiile imobiliare si pe baza unui control tematic.

Jurnalul de Est

Media/Pub/Creatie

Cluj - Filmul “4, 3, 2” ii scindeaza pe clujeni ZIUA de Cluj a vrut sa afle ce opinie au cinefilii clujeni despre filmul lui Cristian Mungiu “4, 3, 2”, pelicula care a cucerit “Palme D’or”.

Acesta ruleaza de vineri la cinematograful Republica. “Sala este majoritatea timpului plina, dar lumea nu se inghesuie ca la blockbuster-ele americane.

Sunt spectatori, si tineri, elevi si studenti, dar si mai in varsta”, ne-a spus unul dintre oficialii Radef Cluj. Ziua de Cluj

Hunedoara - Protest gazetaresc Peste 50 de ziaristi hunedoreni au protestat ieri vizavi de atitudinea ostila fata de presa a unora dintre conducatorii de institutii publice.

Protestul a venit ca o consecinta a unui incident petrecut saptamana trecuta, cand un reporter al unui cotidian local si fotoreporterul care-l insotea au fost scosi afara cu forta din Teatrul Municipal Deva de catre directorul institutiei, Nicodim Ungureanu.

Reporterii doreau sa obtina punctul de vedere al directorului teatrului referitor la un conflict pe care acesta il are cu o parte a angajatilor teatrului. Evz Transilvania

Showbiz&Fun

Cluj - Beyonce chefuieste in Diesel Celebra cantareata americana va petrece in localul clujean dupa concertul pe care il va sustine pe stadionul “Ion Moina”.

Clujenii vor putea asista la concertul cantaretei americane Beyonce Knowles (foto), sustinut pe 22 octombrie pe stadionul “Ion Moina”, dar nu vor putea sa se apropie de solista la petrecerea acesteia din Diesel Club.

La petrecerea selecta din Diesel Club vor participa staff-ul tehnic al solistei si o serie de invitati dintre personalitatile clujene. Ziua de Cluj

Sibiu - Atentie, artist in libertate! A pus ochi rosii tuturor Hermannilor din Sibiu. Placutele cu monumente istorice i s-au parut depasite si insipide si, cu de la sine putere, a numit blocul turn de pe Strada Vasile Milea, monument sitoric. Tot pe Milea a facut „smile-uri” din lumanari.

Asa a vazut el Capitala Culturala. Este un tanar artist si spune Mircea Nicolae, ca pseudonim artistic. A participat la Sibiu, timp de cateva zile, la realizarea proiectul oficial din cadrul Capitalei Culturale - Binarium - la invitatia Fundatiei AltArt.

Si pentru ca tot se afla in capitala europeana a culturii, unde trebuia sa realizeze cateva interventii artistice in spatii publice, pe langa cele oficiale, din cadrul proiectului Binarium, Mircea Nicolae a mai operat si cateva mici modificari dupa propriul plac.

Spre exemplu, cele noua statui ale Hermannilor din centrul istoric au fost atinsi de „led - bombing”, adica au primit cate doua leduri rosii in locul ochilor, blocul turn de pe Strada Vasile Milea a devenit monument istoric iar cateva magazine din orasul de jos au capatat ca reclama „Ma gandesc la ea”.

Ziarul de Sibiu

Constanta-Mamaia va gazdui propriul carnaval, dupa modelul Rio de Janeiro

Carnavalul de la Rio de Janeiro se muta anul viitor ...in Mamaia! Primarul Radu Mazare vrea sa organizeze in statiune un carnaval autentic, exact ca cel care se tine anual in coloratul oras brazilian.

El promite ca si in Mamaia, petrecerea va avea toate ingredientele carnavalului de la Rio. Vor defila care alegorice, iar dansatorii vor fi adusi chiar din Brazilia. Sase cluburi de noapte din Bucuresti si Constanta si-au anuntat deja participarea.

Carnavalul va dura doua zile si doua nopti, timp in care principalul bulevard din Mamaia va fi inchis. Primarul Mazare a anuntat ca vrea sa organizeze vara viitoare si a doua editia din Romania a Grand Prix-ului pe apa.

Romantica