​Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat miercuri seara ca nu exista din partea partidului sau o propunere pentru UDMR referitoare la o zona speciala care sa fie alcatuita din actualele judete Harghit si Covasna. Acesta a refuzat insa sa comenteze referitor la pastrarea statului celor doua judete in urma reorganizarii in opt regiuni.

"Nu exista nicio propunere din partea PDL catre UDMR care sa propuna o zona speciala in judetele Harghita si Covasna. Dl Marko Bela nu a vob de o zona speciala. Ceea ce numiti dumneavoastra statut special, acest lucru nu exista din partea PDL," a afirmat el, intr-o interventie la Realitatea TV.

Intrebat daca o astfel de propunere ar exista din partea lui Traian Basescu, Voinescu a raspuns: "Dn cate stiu in acest moment, nu. "

"Trebuie sa fim foarte atenti la nuanta. Eu spun ca nu va exista ceea ce dumneavoastra numiti o zona speciala compusa din cele doua judete. Nu exista o propunere a pdl-ului pentru un judet compus din actualele judete Harghtia si Covasna," a subliniat el.

Intrebat insa daca ar exista o propunere prin care cele doua judete sa isi pastreze statutul in urma unei reorganizarii teritoriale in 8 regiuni, deputatul PDL a replicat ca nu poate sa comenteze, pentru ca discutiile continua in acest sens.

Surse politice au declarat ca una dintre variantele de reforma administrativa a Romaniei propusa de presedintele Traian Basescu prevede crearea a opt regiuni si mentinerea judetelor Covasna si Harghita in forma actuala.

Potrivit surselor citate, UDMR ar prefera mai degraba o varianta cu noua judete, respectiv cele opt regiuni plus Covasna si Harghita comasate intr-o singura regiune.

Sursele citate au precizat ca este vorba de o varianta de lucru, nefiind luata nicio decizie pana in prezent.

Erdelyi Magyar Televizio a publicat o declaratie a fostului presedinte al UDMR Marko Bela referitoare la reorganizarea administrativa si ultima propunere cu un statut special pentru Harghita si Covasna.

"Desi PDL insista pe ideea cu mega-judetele, ar fi dispus sa accepte o solutie separata pentru Tinutului Secuiesc, in care cele doua judete Harghita si Covasna sa-si mentina statutul", a declarat Marko Bela pentru Erdelyi Magyar Televizio.

"Propunerea partidelor din coalitia de guvernare va fi dezbatuta in sedinta Consiliului Unional de la finalul acestei saptamani", a precizat Marko Bela.

Potrivit aceleiasi surse, Marko Bela ar fi catalogat aceasta propunere drept interesanta, dar care necesita clarificari deoarece sunt intrebari care nu au inca un raspuns.

"Pe cate avantaje prezinta aceasta solutie tot atatea dezavantaje prezinta, de asemenea nu raspunde la problema judetului Mures sau a regiunii Patriun (judetele Arad, Bihor, Maramures, Satu-Mare si Sălaj. n.red.). Dar cum in acel moment s-a ivit aceasta solutie sigur ca trebuie sa fie analizata", a adaugat el.