Comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat, miercuri, favorabil, cu 10 voturi pentru si 8 impotriva, solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PDL Dan Pasat. Patru voturi au fost declarate nule, a declarat presedintele Comisiei, Daniel Buda. Dan Pasat a cerut membrilor comisiei juridice sa nu voteze impotriva arestarii sale: "Am cerut doar sa judece cu dreptate si corectitudine faptele si motivele invocate de DNA". Potrivit surselor HotNews.ro, cele patru voturi nule au venit din randul deputatilor social-democrati. Grupul PDL a votat in favoarea solicitarii procurorilor, a declarat Mircea Toader la iesirea din sala de sedinte.

Dan PasatFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Comisia juridica a discutat astazi cererea Ministrului Justitiei de arestare a domnului deputat Dan Pasat. In urma votului secret s-a inregistrat urmatorul rezultat: 10 voturi pentru, 8 impotriva si 4 voturi nule. Cu acest rezultat raportul va merge la grupul PDL pentru a da un punct de vedere in termen de 5 zile si apoi va merge in plenul Camerei Deputatilor care este suveran in luarea unei decizii in acest caz", a declarat presedintele comisiei juridice, Daniel Buda.

"Am cerut membrilor comisiei juridice sa nu voteze impotriva arestarii mele. Am cerut doar sa judece cu dreptate si corectitudine faptele si motivele invocate de DNA. Am cerut sa judece corect, mi-am spus punctul de vedere, am demonstrat cu probe si acte materiale ca sunt nevinovat, nici atat ca fapta penala, mai ales cea de santaj si nici atat ca motiv de arestare preventiva; dupa un an si jumatate de la inceperea urmaririi penale eu nu reprezint un pericol pentru ordinea publica sau fapta pe care eu am savarsit-o nu reprezinta un pericol", a declarat Dan Pasat, la iesirea din sedinta.

Deputatul PDL, Mircea Toader a declarat ca grupul sau a votat in favoarea solicitarii procurorilor. Surse parlamentare au precizat pentru HotNews.ro ca cele 4 voturi nule vin din randul deputatilor social-democrati.

Traian Basescu le-a cerut democrat-liberalilor sa voteze in favoarea inceperii urmaririi penale in cazul lui Pasat

Potrivit surselor Hotnews.ro, luni seara, in spatele usilor inchise presedintele Traian Basescu le-a cerut parlamentarilor PDL sa continue si sa sprijine procesul de reforma privind legislatia muncii si legea lucratorilor zilieri. Seful statului le-a solicitat democrat-liberalilor "sa fie foarte clari si foarte fermi in sanctionarea membrilor suspectati de nereguli". Aceleasi surse sustin ca Traian Basescu i-a recomandat deputatului PDL, Dan Pasat sa le ceara public colegilor sai sa avizeze favorabil inceperea urmaririi penale in dosarul in care este anchetat.

Traian Basescu le-a cerut parlamentarilor PDL sa dea drumul dosarelor care le au in dezbatere si i-a recomandat deputatului Dan Pasat sa lase justitia sa-si faca treaba. "Ar fi bine sa le cereti colegilor sa dea aviz pentru inceperea urmaririi penale in dosarul dvs".

Pe 9 noiembrie, solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PDL Dan Pasat a fost trimisa Comisiei juridice pentru examinare, dupa ce pe 4 noiembrie, Ministerul Justitiei a transmis forului legislativ solicitarea.

Deputatii din Comisia juridica au decis, pe 16 noiembrie 2010, sa amane cu 30 zile discutarea solicitarii DNA de arestare preventiva a democrat-liberalului Dan Pasat, care a explicat ca are nevoie de timp pentru a-si studia dosarul si pentru a-si pregati punctul de vedere.

In actele de incepere a urmaririi penale procurorii au retinut ca, in perioada 2009-2010, Dan Pasat, in calitate de deputat, iar, din data de 21 decembrie 2009, si de secretar general al PDL in organizatia judeteana Giurgiu, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor in exercitarea demnitatii publice de parlamentar, prin actiuni de santaj ori prin folosire a autoritatii si influentei ca om politic decurgand din functia de conducere din partid, a actionat pentru a obtine, pentru sine sau pentru persoane apropiate, beneficii necuvenite provenind din contractele de achizitii publice incheiate cu primarii de pe raza judetului Giurgiu si derulate prin firma sa - SC Prod Invest SRL, pe care o controla si o conducea in fapt.