Presedintele Senatului Romaniei, Mircea Geoana, a cerut Presedintilor de Senate si de Parlamente din statele membre ale Uniunii Europene, precum si tuturor liderilor grupurilor din Parlamentul European, sprijin privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in martie 2011, printr-o scrisoare trimisa marti. Geoana subliniaza ca "antepronuntarea din partea unora dintre statele membre reprezinta o forma de presiune fara precedent".

Fragmente din scrisoarea adresata Parlamentelor din statele UE:

  • Consecintele eventualului succes al unui astfel de demers sunt extrem de grave intrucat se creeaza precedentul periculos ca drepturile oricarui stat membru sa fie refuzate pentru motive care nu apartin acquis-lui comunitar. Ca stat cu drepturi depline in UE, nu putem accepta ideea ca exista parteneri europeni care sa sustina un tratament diferentiat intre membrii Uniunii, acest lucru afectand insasi coeziunea UE.
  • Chiar daca la nivel politic exista anumite retineri, mai mult sau mai putin intemeiate, legate de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, nu puteti sa nu tineti cont de faptul ca tara noastra si-a dus la indeplinire obligatiile tehnice.
  • De aceea, consideram ca antepronuntarea din partea unora dintre statele membre reprezinta o forma de presiune fara precedent si de nedorit la adresa institutiilor europene, riscand sa influenteze atat obiectivitatea si impartialitatea expertilor in cadrul pregatirii raportului de evaluare cat si deciziile in Consiliul UE.