La Palatul Cotroceni au avut loc, marti la pranz, consultarile dintre presedintele Traian Basescu si partidele din coalitia guvernamentala. Partidele din opozitie, invitate si ele la consultari, au absentat de la intalnire. Principalele teme de discutie au fost relatia cu FMI, aderarea la spatiul Schengen precum si concluziile Consiliului European de toamna.

  • "Informarea cu privire la deciziile ultimului Consiliu European mi s-a parut destul de importanta. Activitatea interna trebuie sa concorde cu deciziile Consiliului, asteptam sa vedem care sunt semnalele politice din Parlament, care sa concorde cu ceea ce s-a discutat la Consiliul European de toamna de saptamana trecuta", a afirmat seful statului, in deschiderea consultarilor.
  • "As vrea sa stiu punctul dumneavostra de vedere cu privire la continuarea cooperarii cu FMI si pe cel cu privire la intrarea sau neintrarea Romaniei in Spatiul Schengen, in primavara urmatoare", a adaugat presedintele Traian Basescu.
  • "Prioritatile sunt atat ale Guvernului, cat si ale Romaniei: legea salarizarii unitare, legea pensiilor, legea bugetului de stat", a declarat si premierul Emil Boc, inainte ca presa sa fie invitata sa paraseasca sala in care au loc discutiile.

Emil Boc, dupa discutiile de la Cotroceni:

  • Am realizat o informare reciproca cu privire la principalele probleme de politica interna si externa.
  • Prioritatile noastre sunt  legea bugetului de stat pentru anul 2011 - in cadrul acestei legi vom acorda prioritate majora asigurarii de fonduri de la buget pentru confinantarea proiectelor cu bani europeni; legea salarizarii unitare - in peroada urmatoare suntem in masura sa pregatim forma finala, pentru a fi aprobata de Parlament si reexaminarea Legii pensiilor - o lege esentiala, de care depinde asigurarea sustenabilitatii acestui sistem in anii urmatori.
  • Vom lua o decizie in coalitie privind legea salarizarii, nu e exclusa asumarea raspunderii.
  • La Senat, constatam o dorinta acerba a opozitiei de a bloca reexaminarea Legii pensiilor. O asemenea atitudine este contrara intereselor Romaniei in acest moment.
  • Vrem ca Romania sa mearga pe drumul corect, chiar daca este un pic greu.

Marko Bela (UDMR):

  • Am discutata despre deciziile luate la Consiliul European, despre dialogul cu FMI.
  • Suntem de acord ca avem cateva prioritati absolut comune: legea salarizarii unitare, legea bugetului de stat - si-asa suntem intr-o mica intarziere, trebuie sa avem cat mai repede bugetul pe 2011.
  • As afirma ca in acest moment nu avem divergente in cadrul coalitiei in privinta acestor prioritati, insa avem nevoie de o solidaritate politica cat mai mare.
  • Avem nevoie de o foarte mare solidaritate a coalitiei pentru a trece aceste legi si de decizii cat mai ferme.
  • Un rezultat foarte important ar fi ca si FMI a fost de acord ca anul viitor sa folosim banii pentru investitii deja in primul semestru. Aceasta intelegere este foarte importanta pentru ca, numai cu restrictii, nu putem rezolva problema crizei economice.

Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Parlament (altele decat UDMR):

  • Intalnirea de astazi a fost una netoxica.
  • Am discutat, pe langa cele 3 legi, si o alta chestiune importanta - posibilitatea unui nou acord cu FMI, de data aceasta negociat in altfel de conditii, in conditii mai calme decat cel pe care il stiti. Speram ca discutiile sa duca la un acord care sa credibilizeze in continuare Romania pe pietele internationale.
  • In momentul cand vom negocia un nou acord cu FMI, accentul va trebui sa il punem pe conditii mai prietenesti pentru mediul de afaceri.
  • Tarile din jur adopta astfel de solutii si noi ne tot gandim si ajungem sa le adoptam cand nu mai au efect. Trebuie sa ne gandim ca locurile de munca continua sa fie extrem de scumpe pentru angajatori, conditiile fiscale sunt mai dure decat in state aflate in proximitatea noastra. Pe lucrurile acestea am insistat si vom continua sa insistam.

La sfarsitul saptamanii trecute, seful statului a trimis o scrisoare presedintilor partidelor din Parlament, prin care ii invita pe acestia la consultari la Palatul Cotroceni. PNL, PSD si PC au anuntat ca nu vor participa la consultari. La intalnirea cu seful statului au fost prezenti reprezentantii PDL, UDMR si UNPR, precum si minoritatile, altele decat cea maghiara.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni seara, dupa sedinta Biroului Permanent National al formatiunii, ca social-democratii nu vor participa la "pseudo-consultarile'' de la Cotroceni.

La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu a invitat Executivul si partidele parlamentare cu exceptia UNPR la discutii pe problemele propuse pentru consultari, sustinand ca aceste teme sunt importante, numai ca Traian Basescu "si-a pierdut calitatea de moderator".

Nici Partidul Conservator nu va participa la consultarile de marti la care presedintele Traian Basescu a invitat partidele parlamentare, a anuntat presedintele formatiunii, Daniel Constantin.