"Perceptia mea este ca va fi sustinere pentru acest program de masuri convenit cu FMI, pentru ca e in interesul national", a declarat presedintele Traian Basescu, care a participat luni, impreuna cu premierul Emil Boc, la o intalnire cu grupurile parlamentare ale PDL, UDMR si al independentilor. "Consider ca acest program este un program care sa ne mentina suveranitatea", a declarat Basescu. Seful statului si prim-ministrul au discutat cu parlamentarii coalitiei de guvernamant despre situatia economica a tarii.

Iata principalele declaratii facute de seful statului dupa intalnirea de la Palatul Parlamentului:

  • am considerat ca am obligatia, impreuna cu premierul si ministrul Finantelor, sa explicam grupurilor parlamentare care susin Guvernul acordul cu FMI, BM si CE
  • principalul obiectiv a fost explicarea acordului cu Fondul
  • apreciez esentiala transparenta a acordurilor pe care le avem cu FMI, BM si CE
  • am lasat exemplare ale acestor documente sa fie multiplicate si distribuite
  • le-am lasat paralmentarilor si date privind situatia bugetului
  • 36% din buget se duce pe sistemele sociale, 27% pe salariile bugetarilor
  • 10 miliarde de euro datorii si dobanzi la datorii facute in perioada 2007-2008
  • perceptia mea este ca va fi sustinere pentru acest program, pentru ca e in interesul national
  • consider ca acest program este un program care sa ne mentina suveranitatea
  • am observat ca statele care au ajuns in mare dificultate financiara cedeaza foarte mult din suveranitate pentru a-si plati datoriile

La intalnire au participat, printre altii, vicepremierul Marko Bela, ministrii Sebastian Vladescu, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Elena Udrea, Mihai Seitan, Daniel Funeriu, Gabriel Oprea, Cseke Attila, Laszlo Borbely, Catalin Predoiu.

Discutiile de la Palatul Parlamentarului au intervenit in contextul in care delegatia Fondului Monetar International a anuntat, luni, concluziile negocierilor purtate in tara noastra. Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca Romania va primi urmatoarea transa din imprumutul de la FMI, in valoare de 900 de milioane de euro, dupa aplicarea masurilor de austeritate decise de Guvernul de la Bucuresti.

Delegatia FMI a impus tarii noastre sa reduca deficitul bugetar, iar autoritatile de la Bucuresti au anuntat deja masuri de reducere a salariilor si pensiilor. Presedintele Traian Basescu a argumentat ca aceste decizii erau necesare pentru a evita contractarea unui nou imprumut, la inceputul anului viitor, care ar putea sa ajunga la 30 de miliarde de euro.