Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, joi, ca, pe langa votul prin corespondenta, electronic sau prin posta, ar trebui introdus si votul cu anticipatie, care ar elimina posibilitatea abuzurilor legate de sectiile speciale de votare si a traseismului electoral.

"Eu cred ca trebuie introdus si votul acesta (prin corespondenta - n.r.) si votul cu anticipatie, adica votul organizat cu doua saptamani inainte pentru toti cei care, in ziua votului, nu sunt in localitatea de origine. Sunt multe tehnici de rezolvare a problemelor absenteismului si distantei. Aceasta este o propunere, dar trebuie luate in calcul toate", a declarat pentru MEDIAFAX europarlamentarul PDL Cristian Preda.

"Daca, de pilda, vom introduce votul cu anticipatie, se elimina posibilitatea acelor abuzuri date de sectiile speciale si de transporturile cetatenilor. Reprezinta o solutie comprehensiva si pentru vot electronic si pentru vot cu anticipatie. Sunt metode de securizare, inclusiv in cazul votului electronic, care nu pun in niciun fel in pericol secretul votului. Sunt solutii care trebuie doar asumate", a mai spus Preda.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in timpul intalnirii anuale cu membrii corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, ca va milita, in actualul sau mandat de sef al statului, pentru introducerea votului prin corespondenta si infiintarea unui call-center pentru romanii din strainatate.