Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat marti ca maghiarii din Romania i-au trimis pe politicieni in Parlament pentru a gasi caile reconcilierii: "sunt convins ca discursul nostru politic s-a deteriorat in ultimii ani...imi permit o afirmatie usor patetica: intentia UDMR este reconcilierea intre minoritati si majoritate". "Noi nu vom uita ce am spus in opozitie, degeaba ne acuza unii de inconsecventa, vom fi intotdeauna consecventi cu programul nostru", a precizat Marko.

"UDMR isi asuma raspunderea guvernarii impreuna cu PDL fiindca suntem convinsi ca avem nevoie de un guvern stabil, capabil sa rezolve problemele urgente ale tarii si care sa guverneze nu in detrimentul Parlamentului, ci intr-o relatie cat mai stransa cu corpul legislativ al tarii, punand capat unor litigii care ne-au incetinit enorm de mult in efortul nostru de a ne integra din toate punctele de vedere in Uniunea Europeana", a spus Marko Bela.

"Trebuie sa renuntam la ideea guvernului atotputernic si omniprezent si sa lasam diferitele directii deconcentrate in subordinea consiliilor judetene sau locale, pastrand la guvern instrumentele de inspectie, control si monitorizare", a opinat Marko Bela.