Misiunea OSCE de observare a alegerilor din 22 noiembrie considera ca procesul electoral s-a desfasurat, in general, in conformitate cu standardele internationale.

Totusi, s-au constatat probleme legate de sectiile de vot speciale, a declarat luni seful misiunii OSCE, Vadim Jdanovici.

"La sectiile speciale cozile au fost lungi si multi cetateni nu au reusit sa isi exprime votul", a spus rusul Vadim Jdanovici, care a amintit si de sesizarile legate de votul multiplu.

Raportul interimar al misiunii critica modificarea legislatiei electorale cu putin timp inainte de alegeri. Documentul critica faptul ca legea privind alegerile prezidentiale a fost modificata printr-o ordonanta de Guvern in luna septembrie 2009.

Misiunea limitata de observare a alegerilor (LEOM) condusa de Vadim Jdanovici a fost compusa din 11 experti internationali provenind din noua tari membre ale OSCE care isi vor desfasura activitatea in Bucuresti. In plus, alti 14 observatori pe termen lung au fost trimisi in centre regionale din tara.

Jdanovici a facut parte si din echipa de observatori OSCE la alegerile din 2004, echipa condusa de britanicul Stephen Nash. Expertul rus lucreaza la OSCE din 1997, facind parte din echipe de observatori la numeroase runde de alegeri.

Duminica, partidele s-au acuzat reciproc de fraude electorale in anumite sectii de votare. Ministerul roman de Interne a inregistrat peste 1.300 de "incidente electorale" si 106 infractiuni.