Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu califica declaratia facuta luni de Traian Basescu, potrivit careia, "dupa fuga lui Ceausescu in 1989, cei care au preluat puterea au scos armata in strada si au omorat 1.600 de romani", drept iresponsabila si mincinoasa. "Mi-a fost dat sa aud multe grosolanii si chiar jigniri din partea domnului Traian Basescu. Dar ceea ce si-a permis sa declare pe aeroport, la plecarea sa spre Berlin, este o adevarata ticalosie", noteaza Ion Iliescu pe blogul sau.

  • "El – care este un profitor si al vechiului regim si al tranzitiei – isi permite sa-i jigneasca si sa profereze acuze grave la adresa celor ce si-au asumat si riscuri si raspunderi, in momentele fierbinti ale Revolutiei, la care el nu a participat. Ticalosia consta in acuza lansata la adresa “conducatorilor de dupa executarea lui Ceausescu, care ar fi scos armata in strada, pentru a ucide 1600 de romani”", continua Iliescu pe blog.

Fostul presedinte considera aceasta afirmatie "iresponsabila", "mincinoasa", "o jignire la adresa Revolutiei si a conducatorilor ei" si care, in opinia sa, vadeste "o evidenta rea-credinta, din partea unui om fara simtul masurii si al raspunderii, care ocupa, din pacate, functia cea mai inalta in stat, pe care o dezonoreaza".

  • "In loc sa manifeste respect si piosenie fata de cei ce si-au asumat, atunci, riscuri si raspunderi, nu usoare, el isi permite asemenea iesiri lipsite de un elementar bun simt. Este regretabil!", scrie Iliescu, exprimandu-si speranta ca "alegatorii romani sa-i dea lectia meritata la alegerile prezidentiale care urmeaza".

Presedintele Traian Basescu i-a acuzat luni pe "conducatorii" care au preluat puterea dupa fuga lui Ceausescu, in 1989, ca, "prin formule propagandistice", "au scos armata in strada si au omorat 1.600 de romani". "Dupa executarea lui Ceausescu, s-a gasit cu cale ca trebuie sa luptam impotriva teroristilor", a declarat seful statului, inaintea deplasarii in Germania, unde a participat la celebrarea celei de-a 20-a aniversari a caderii Zidului Berlinului.