De ce a cazut guvernul Croitoru? De ce nu-l desemneaza presedintele Basescu pe Klaus Johannis? De ce nu avem un guvern instalat? Ascultati ce spun politicienii, cititi presa si comentatori dintr-o parte sau alta, veti auzi tot atatea pareri divergente, acolo unde raspunsul e unul singur si foarte simplu, scrie Doc, pe blogul lui.

Nu, nu are a face cu primarul Sibiului fiind, zice-se, intr-o incompatibilitate de care pana una alta nici macar ANI nu a suflat vreo vorba. Nu are a face cu dl Johannis fiind omul controlat de alde Voiculescu sau Iliescu, nu-mi amintesc ca acum cativa ani, cand presedintele Basescu era in relatii bune cu acesta, sa fi fost deranjat de asa ceva. Nu are a face cu dl Johannis nefiind finantist, nici dl Boc nu era.

In cealalta parte, majoritatea parlamentara de care, zice-se, presedintele ar trebui sa tina seama nu exista decat pentru scopul acesta, e o majoritate anti-prezidentiala. Caci, dincolo de a-i impune presedintelui un premier ostil, majoritatea asta pur si simplu nu exista. Nu are un acord intre partide, nu are protocol de functionare, nu are program politic, nu are proiect de guvernare, nu exista vreo intelegere privind componenta cabinetului Johannis sau pentru durata mandatului sau; de fapt aici exista un dezacord destul de clar exprimat intre partidele componente.

Si atunci? Care e raspunsul la intrebari? Risc sa-mi plictisesc cititorii fideli repetand explicatia. Pe de alta parte, cred ca merita repetata macar aici, de vreme ce, cum spuneam, si politicienii si mass-media propun atatea explicatii fanteziste.

De ce nu avem un guvern instalat? Simplu, pentru ca odata instalat ar fi foarte greu de dat jos. Odata ales un nou presedinte, majoritatea parlamentara s-ar polariza in functie de acesta, pentru a-l impiedica sa-si exercite prerogativa foarte puternica de desemnare a unui candidat la postul de premier.

Presedintele Basescu nu poate accepta numirea unui premier al opozitiei, cu care ar fi obligat sa coopereze… nu, la care ar fi obligat sa se uite, neputincios, pana in 2012. Opozantii sai nu pot accepta ca presedintele Basescu sa-si numeasca un premier cu sanse bune de a ramane in post trei ani, in timp ce dl Basescu insusi s-ar putea sa paraseasca Cotroceniul peste o luna.

Citeste restul articolul si comenteaza pe Inventarul Stricaciunilor Politice.