Tratatul de la Lisabona va intra in vigoare pana la finele anului. Anuntul a fost facut de presedintele Traian Basescu, care a participat la Bruxelles la reuniunea sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana. "S-au gasit formulele de compromis care sa dea satisfactie Cehiei, astfel incat pana la sfarsitul anului Tratatul de la Lisabona sa fie in vigoare", a subliniat liderul de la Cotroceni. Presedintele a refuzat sa comenteze pe cine sustine Romania la presedintia UE, precizand doar ca "Romania are o strategie" si "o propunere pentru orice".

In ceea ce priveste criza economica, "din punctul nostru de vedere, lucrurile sunt in regula: Consiliul s-a pronuntat in favoarea unei solutii care sa reflecte realitatile economice ale momentului".

Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui:

  • S-au gasit formulele de compromis care sa dea satisfactie Cehiei
  • Pana la sfarsitul anului, Tratatul de la Lisabona va fi in vigoare
  • Criza economica: Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt in regula - Consiliul s-a pronuntat in favoarea unei solutii care sa reflecte realitatile economice ale momentului si nu a optat pentru declansarea procedurilor de iesire ale guvernelor din strategia de interventie pentru diminuarea efectelor crizei
  • Exista o tratare si a problemei Afganistan-Pakistan, constatandu-se inrautatirea problematicii securitatii, in special in Pakistan, tara decisiva pentru victoria trupelor aliate

Aflat la Bruxelles, presedintele a refuzat sa faca, insa, declaratii legate de problematica interna. Nu a dorit sa comenteze nici pe cine sustine Romania la presedintia UE, precizand doar ca "Romania are o strategie" si "o propunere pentru orice".

Liderul de la Cotroceni a participat, joi si vineri, la lucrarile Consiliului European de toamna, de la Bruxelles. Potrivit Administratiei Prezidentiale, principalele subiecte de pe agenda reuniunii sefilor de stat si de guvern au fost dezbaterea cu privire la arhitectura institutionala a Uniunii si pregatirea pozitiei comune a UE inaintea participarii la Conferinta internationala ONU privind schimbarile climatice de la Copenhaga din 7 - 18 decembrie 2009.

Pe agenda reuniunii au mai figurat discutiile pe marginea situatiei economice, financiare si de ocupare a fortei de munca in cadrul Uniunii, Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Marii Baltice, gestionarea migratiei ilegale si situatia din Afganistan si Pakistan.