Mircea Geoana si Dan Voiculescu propun suspendarea si, in ultima instanta, eliberarea din functie a procurorilor ale caror solutii de trimitere in judecata sunt infirmate de instante, relateaza NewsIn.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, si senatorii PSD+PC Dan Voiculescu, Ion Toma si Viorel Arcas au initiat o propunere legislativa in acest sens, care a fost inregistrata la Camera, la 1 septembrie.

Propunerea legislativa are ca obiect de reglementare completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si prevede suspendarea din functie a procurorului pentru o perioada de trei luni, pe parcursul unui an calendaristic, daca a emis trei solutii de trimitere in judecata pentru care instanta a pronuntat, prin hotarare definitiva, achitarea condamnatului.

Initiatorii propun, de asemenea, ca procurorul sa fie eliberat din functie, daca a fost suspendat de doua ori ca urmare a infirmarii solutiilor de catre instanta prin hotarari definitive de achitare si indeplineste conditiile pentru o noua suspendare.

Prin continutul sau normativ, propunerea legislativa face parte din categoria legilor organice, iar prima Camera sesizata este Camera Deputatilor.

In expunerea de motive a proiectului legislativ, cei patru semnatari isi explica demersul aratand ca "numarul solutiilor de achitare demonstreaza ca, de foarte multe ori, decizia de trimitere in judecata nu a fost temeinica (..) iar situatia este cu atat mai grava cu cat, conform jurisprudentei CEDO, in Romania procurorul nu indeplineste conditia independentei, esentiala pentru statutul de magistrat".

Consiliul legislativ a avizat negativ propunerea legislativa

Consiliul legislativ arata ca propunerea celor patru senatori nu poate fi acceptata pentru ca solutia legislativa propusa instituie un caz de raspundere obiectiva a procurorului, aratand ca nu este introdusa conditia ca solutiile de trimitere in judecata infirmate de instante sa fie imputabile procurorului. Prin urmare, procurorii pot fi suspendati sau demisi indiferent de motivul pronuntarii achitarii condamnatului.

"Precizam ca una dintre situatiile obiective care pot avea ca efect achitarea inculpatului, independent de culpa procurorului, o reprezinta cazul in care, pana la judecarea definitiva a cauzei, intervine o lege prin care sanctiunea savarsita de inculpat este dezincriminata. Este evident ca o astfel de situatie nu poate fi imputata procurorului si nici nu trebuie sa aiba ca efect suspendarea sau eliberarea din functie a acestuia", se explica in argumentatia trimisa de Consiliul legislativ.

Si CSM a avizat negativ propunerea legislativa

CSM a avizat, de asemenea, negativ propunerea legislativa, aratand ca masurile pe care senatorii PSD si PC vor sa le impuna "sunt de natura a aduce atingere statutului procurorilor" care, potrivit Constitutiei, fac parte din autoritatea judecatoreasca.

CSM explica faptul ca Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor nu concepe suspendarea magistratilor ca pe o sanctiune, asa cum se intentioneaza in propunerea legislativa, ci "ca o masura determinata de anumite imprejurari care il impiedica pe magistrat sa isi exercite atributiile, fie din cauza punerii in miscare a actiunii penale impotriva sa, fie din cauza unei boli psihice".

Pe de alta parte, se arata in argumentatia CSM, o sanctiune aplicata magistratului trebuie sa fie legata indisolubil de o fapta culpabila a acestuia, care nu este sinonima cu pronuntarea de catre instanta de judecata a unei solutii de achitare intr-un dosar in care magistratul a dispus trimiterea in judecata. CSM arata ca, in cursul judecatii, instanta poate dispune achitarea unui inculpat si din motive care nu presupun o culpa a procurorului cu ocazia trimiterii in judecata.