Presedintele Traian Basescu spune ca declaratiile facute luni de Mircea Geoana in legatura cu adoptarea Codurilor sunt regretabile. "Desi declaratiile respective au un evident caracter electoral, presedintele Romaniei considera ca merita totusi salutata preocuparea domnului Geoana pentru subiect, chiar daca ea se manifesta cu aproape trei luni intarziere de la semnalul de alarma dat de seful statului, in cadrul intalnirii pe tema Justitiei, desfasurata in data de 17 februarie a.c., la Palatul Cotroceni", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Comunicatul Presedintiei:

  • "In cursul saptamanii trecute, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avut o convorbire telefonica cu domnul Mircea Geoana, in cadrul careia seful statului a avertizat ca va trimite o scrisoare presedintilor celor doua partide aflate la guvernare, precum si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, prin care va atrage atentia ca intarzierea adoptarii Codurilor si blocarea in Parlament a dosarelor de coruptie sunt de natura sa aduca prejudicii Romaniei.
  • Declaratiile domnului Mircea Geoana, facute in cursul zilei de luni, 11 mai a.c., sunt regretabile. Seful statului ar fi asteptat de la domnul Geoana o abordare matura si nu o incercare de a se deroba de responsabilitatea blocarii in Camera Deputatilor si in Senat a dosarelor de coruptie si de intarzierea adoptarii Codurilor.
  • In acest context, reamintim ca atat Codurile, cat si dosarele se afla la Parlament. Cu alte cuvinte, remedierea intarzierilor in ceea ce priveste adoptarea Codurilor si deblocarea dosarelor de coruptie intra in responsabilitatea directa a grupurilor parlamentare ale coalitiei la guvernare, implicit si in responsabilitatea politica a domnului Geoana...
  • In acelasi timp, merita amintit ca nimeni altul decat chiar domnul Geoana incuraja, in urma cu doua saptamani, boicotarea dezbaterilor din Parlament cu privire la Coduri".

Declaratiile lui Mircea Geoana:

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, luni, ca exista "informatii coerente si solide" care indica riscul taierii fondurilor europene dupa Raportul CE pe Justitie din vara, lansand un apel catre presedintele Traian Basescu sa ia masuri pentru a evita acest risc.

El a adaugat ca este "un element care are cauze multiple, dar care are ca pretext principal lipsa de reforma in domeniul justitiei din Romania".

"In acest context, decizia partidului nostru este de a trimite cele doua coduri, codurile Penal si Civil finalizate in comisiile speciale ale Parlamentului, catre presedintele Romaniei, reamintindu-i presedintelui ca a fost cel care a convocat la Palatul Cotroceni o intalnire cu toti factorii decidenti, in incercarea de a gasi raspunsurile pentru un raport pozitiv al Comisiei Europene la adresa Romaniei", a declarat Geoana.