Functionarea coalitiei PDL - PSD depinde foarte mult de "modul in care presedintele Basescu va sti sa-si pastreze locul si rolul in structura constitutionala" a Romaniei, a declarat duminica fostul sef de stat Ion Iliescu, la finalul reuniunii grupului parlamentar social-democrat de la Camera Deputaţilor

Functionarea coalitiei "depinde de multe modul in care fiecare partid va sti sa respecte niste principii cu care se porneste. Mai este un factor important ce poate fi perturbator sau, din contra, de care toti se tem cel mai mult, si-l stim cu totii: modul in care presedintele Basescu va sti sa-si pastreze locul si rolul in structura noastra constitutionala", a spus presedintele de onoare al PSD, intrebat care sunt sansele ca majoritatea PDL - PSD sa reziste patru ani de zile.

"Momentul politic nu este simplu ... este un element dificil realizarea acestei coalitii, dar, in politica, compromisul este un lucru necesar. Rigiditatea nu e cel mai bun sfatuitor (...) dar a face compromisuri nu inseamna a te comprimite", a declarat Iliescu.

El a caracterizat Parteneriatul pentru Romania, care urmeaza a fi semnat in aceasta dupa-amiaza de PSD si PDL, drept "o platforma buna ca punct de pornire, important este sa-si gaseasca concretizarea".

In opinia sa, "o asemenea mare coalitie" este utila, avand in vedere situatia dificila cu care se va confrunta Romania anul viitor. "Este important sa fie o guvernare responsabila si stabila. (...) Daca sunt bine stabilite principiile de conlucrare, o asemenea coalitie poate fi benefica", a explicat presedintele de onoare al PSD, estimand ca "dificultatile se vor amplifica, probabil, in 2009, iar Romania de-abia resimte inceputul" crizei economice mondiale.

"In politica trebuie sa stii sa intri si in momente dificile. Este important cum intri si e importnant si cum iesi", a concluzionat el.

In ceea ce priveste noul grup parlamentar al PSD, Iliescu a notat faptul ca 60% dintre deputati sunt noi, iar la Senat situatia "este si mai dramatica": doar 14 senatori au ramas din vechea structura.

Geoana: audierea ministrilor, in week-end-ul viitor, votul Guvernului, in 22 decembrie

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, la finalul reuniunii, ca Parteneriatul pentru Romania a fost avizat de deputatii PSD, iar partidul este pregatit pentru semnarea pactului in cursul zilei de duminica.

"Anticipam ca audierea ministrilor va avea loc in week-end-ul viitor" iar aprobarea Cabinetului Stolojan va fi efectuata luni, 22 decembrie.

Parteneriatul pentru Romania va trebui supus si aprobarii Consiliului National al PSD, "din punct de vedere al formalizarii acordului", a mai spus Geoana.