Batalia argumentelor se duce intre doua extreme: pragmatism si tradare. Argumentele pro: tara trebuie condusa, e nevoie de o majoritate solida in parlament in vremuri de criza etc. Argumente contra: PD-L isi tradeaza electoratul, lupta impotriva coruptiei va avea de suferit etc. Lista argumentelor pro si contra este insa mult mai lunga. Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa spuna daca sunt sau nu de acord cu un Guvern PDL – PSD si sa argumenteze. Cele mai interesante argumente aduse de cititori vor completa articolul de fata.

Arumente pro

  • Romania va fi lovita in prima jumatate a anului de o criza financiara puternica iar tara trebuie condusa cu o majoritate solida in parlament, astfel incat legi importante care ar trebui adoptate in timpul crizei sa poate fi votate usor.
  • Conditia imposibila pusa de PNL la negocieri, care a cerut functia de premier, a impins practic PD-L in bratele PSD. Rezultatele alegerilor obliga la o alianta intre doua partide, indiferent despre cine e vorba.
  • Cu un PNL decis sa intre in opozitie, e mai bine cu un PSD cooptat la putere pentru ca altfel, activitatea viitorului guvern ar fi fost blocata.
  • Daca PSD s-ar fi aliat in opozitie cu PNL ar fi avut puterea sa rastoarne un eventual Guvern minoritar PD-L anul viitor, in ultimele  sase luni de mandat ale presedintelui Traian Basescu. Potrivit art. 89 din legea fundamentala: “Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului Presedintelui Romaniei si nici in timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta”. Altfel spus, in acest interval, PSD si PNL ar fi putut initia si vota o motiune de cenzura iar Traian Basescu n-ar fi putut dizolva parlamentul pentru a declansa anticipate. In aceste conditii, ar fi fost nevoit sa accepte un guvern impus de cele doua partide aliate in opozitie. 
  • PD-L coopteaza la Guvernare un PSD dezbinat si care are acum sansa sa realizeze reforma interna. Mircea Geoana are ocazia sa-si intareasca pozitia si sa diminueze influenta unor lideri ca Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Viorel Hrebenciuc. Exista, prin urmare, premisele realizarii unei stangi europene autentice. 
  • Marele compromis este o solutie pe termen scurt, valabila maxim un an, care va permite PD-L sa-si consolideze pozitia in Parlament iar dupa alegerile prezidentiale din 2009 va putea elimina PSD de la guvernare.

Argumente contra

  • Prin cooptarea PSD la guvernare, PD-L isi tradeaza alegatorii, pentru care stanga lui Iliescu, Nastase si Geoana reprezinta simbolul coruptiei, marele inamic. “Ei cu ei, Noi cu Voi” este pe punctul de a deveni “Noi cu Ei”.
  • PD-L pierde pe termen lung statutul de partid alternativa.
  • Marele compromis va ingrosa numarul celor care nu vor mai vota la viitoarele alegeri. La nivel simbolic, este mai mult decat un compromis politic. Este o alianta intre reformisti si antireformisti, intre oamenii trecutului si cei care s-au pretins promotorii modernizarii, o alianta intre inamicii si sustinatorii statului de drept, o contopire a unor simboluri perfect opuse.  
  • Lupta anticoruptie risca sa se blocheze. Exista temerea ca partidul cu cei mai numerosi lideri cercetati penal isi negociaza cu PD-L imunitatea in fata justitiei,  ca vor incerca sa stopeze marile anchete, sa controleze justitia, cum au procedat deja in Parlament. 
  • Exista riscul ca PD-L sa sacrifice reformele in domenii cheie ca justitia, renuntand la nominalizarea Monicai Macovei.
  • Baronii locali PSD, primarii si sefii de consilii judetene, vor avea mai departe acces preferential la resurse, cum s-a intamplat si sub guvernarea PNL, ceea ce ii va ajuta mai departe sa performeze electoral in ciuda problemelor in justitie. 
  • PNL obtine o sansa nesperata, dupa doi ani de guvnerare cu masuri de stanga, sa se trasforme in unicul reprezentant al dreptei si sa creasca in opozitie fara sa faca mare lucru. 
  • Certurile si tensiunile la guvernare intre PD-L si PSD sunt inevitabile astfel ca, in mod previzibil, vom avea din nou un Guvern care va intra intr-un inevitabil conflict cu presedintele Traian Basescu.
  • Exista riscul ca, exact in perioada crizei, Romania sa cheltuiasca mai mult decat isi poate permite, cu un PSD aflat la guvernare, presat sa-si onoreze macar o parte din promisiunile din campania electorala.  

Cititori Pro

  • Crisval: Deci Basescu i-ar distruge pe liberali, dar alianta pnl-psd nu i-ar fi distrus. adica aceasta alianta nu ar fi contra naturii, ar fi una normala si logica nu??? pana si acum 2 seri liberalii nu mai stiau cum sa comploteze cu psd-ul pt a-l inlatura pe Basescu.
  • Andrei: Au guvernat in ultimii 2 ani si uite ce bine au iesit la vor!!!! De ce sa fie altfel pentru PDL cu PSD? Nici mie nu imi surade ideea dar cum PNL nu a murit...... 
  • Marius G: Credeti ca electoratul PD-L ar fi fost mai multumit daca PD-L ramanea in opozitie? Sau credeti ca acelasi electorat ar fi fost mai multumit cu o alianta PD-L+PNL+UDMR? Eu unul nu cred pentru ca: 1) gradul de incredere al PD-L intr-o alianta cu PNL e serios degradat de experienta excluderii de la guvernarea ADA iar povestea cu dreapta-stanga e o forma goala, fara fond doctrinar serios, mai ales in Romania. (De altfel va amintiti de vre-o masura radicala, de dreapta, a guvernului Tariceanu - in afara de celebra cota unica 16%, clamata de PD-L/Videanu si impusa pe vremea cand ADA inca functiona?)
  • Karellen: Rational privind lucrurile, ma tem ca PDL nu avea prea multe optiuni. avand in vedere faptul ca PNL a conditionat accederea la guvernare de pastrarea pozitiei de prim-min pt dl tariceanu (ilogica pretentie pt un partid ce a realizat 18% in recentele alegeri) iar un guvern minoritar nu ar fi fost eficient pe termen lung (din simplu motiv ca, cel mai probabil, ar fi primit votul de investitura din partea majoritatii parlamentare - prea tematoare de alegeri anticipate - dar care mai apoi i-ar fi putut bloca orice lege importanta sau ar fi putut santaja executivul cu motiuni de cenzura).
  • Dacian MCV: Ambele partide au oameni foarte capabili profesional si politic - ambele partide au obtinut procentaje maxime relativ la celelalte formatiuni politice,deci electoratele respective nu au motive de nemultumire- urgenta numarul 1 in Romania acum este trecerea peste efectele crizei financiare(generata de un neoliberalism salbatic),lucru sesizat si in atitudinea presedintelui 
  • FSB: Am citit o gramada de "postari" cu tampenia " am votat PDL dar daca se aliaza cu PSD nu-i mai votez. Cred ca un partid nici nu are nevoie de astfel de oameni. Un simpatizant real al unui partid mai intai judeca circumstantele si conjuncturile dupa care poate vorbi. Ce-i aia ca s-a reunit FSN-ul ? De partea cui este Iliescu si Nastase ? Pentru cine a candidat varful FSN-ului, Petre Roman? Cu cine a coabitat Tariceanu si ai lui in ultimii 2 ani ? 
  • Licurici: Un guvern PD-L PSD este cea mai buna solutie. Argument ultra-pro: sa mai taie din nasul unui partid de tupeisti ca PNL-ul care desi obtine numai 18% in alegeri pretinde postul de prim-ministru! Argument si mai ultra-pro: o ocazie unica de a lansa PNL-ul catre groapa de gunoi a istoriei. 
  • Care sunt criteriile: So... e grav. situatia asta a fost generata de PSD+PNL pe timp de CRESTERE ECONOMICA - la ce ar fi dus deci o guvernare PSD+PNL pe timp de CRIZA ECONOMICA ? Deci, prioritatea no. 1 este inlocuirea unuia dintre actori de la putere, eventual cu alt partener - PDL - suficient de puternic incat sa blocheze refacerea guvernarii PSD+PNL prin metodele stiute - 
  • Adina: Politica inseamna a sti sa faci compromisuri. Nu e nici tradare, nici pragmatism. Din pacate, faptul ca in Romania exista prea multa implicare emotionala in politica si prea putina ratiune.
    Nu este acesta cazul cel mai fericit de coabitare, dar, din pacate, e raul cel mai mic. Cred ca prioritatile sunt acum: guvernarea tarii si producerea schimbarilor constitutionale si a sistemului de vot. Daca alianta dintre PSD si PD-L va reusi sa produca aceste schimbari, atunci e bine.
  • Stefan A: Fiecare tara din lume are nevoie de un guvern cu o mare majoranta parlamentara. In special in perioada de criza economica. Romania nu este o exceptie! In aceste conditii, unica matematic valabila este PDL + PSD. In realitatea noastra, este o continuare moderna a traditiilor democratiei originale aparute si incurajate dupa 1989 !  Alianta nu va fi usoara si se bazeaza pe programe care se bat cap in cap. Un singur exemplu elocvent : Macovei la justitie (propunere PDL) , legalizarea averilor ilecite (propunere PSD).
  • Martin: Consider un guvern PD-L +PSD (cu sau fara UDMR),singura posibilitate de guvernare nestresanta a tarii, tinand cont de rezultatele alegerilor.
    Sunt partizan al PD-L, dar un guvern minoritar ar avea greutati enorme, poate nerezolvabile. In plus un guvern,care displace ilustrilor Iliescu+Patriciu, mie imi place mult, caci cu un adversar, s-ar putea sa te intelegi, insa cu un tradator, e infinit mai greu
  • Elis: Sunt pentru deoarece tara trebuie condusa e nevoie de un guvern cu sustinere mare in parlament.In mod normal doream un guvern de dreapta cu participarea pnl la guvernare dar cum acestia sunt f.scortosi practic pnl a impins pdl in bratele psd si daca era pnl - psd era acelasi lucru.Nu putea pnl sa impuna un premier cand este al treilea la alegeri .
  • Rotonib: este cea mai buna varianta posibila pentru prezent , se vor respecta intre ei , iar basescu nu mai poate merge pe cartea scandalului deoarece nu mai tine  pentru Romania este cel mai bine  este perfect ca PNL a iesit sa se odihneasca si UDMR mai face pauza singurul regret vor fi obligati sa dea 50% marire de salarii la profesori cea mai tembele si dobitoaca decizie ;era singurul motiv pentru ca doream sa preia puterea PNL) .

Cititori Contra

  • Florin: Este ca cel mai rau lucru este intoarcerea la FSN-ul de dupa revolutie, la o adunatura de hoti si corupti pe care nu-i mai controleaza nimeni. Si este oarecum o gluma, daca nu chiar mai rau, o tradare: nu conteaza ce am votat, Iliescu, Nastase si gasca ajung iar la putere
  • Un dezamagit: Sunt 93 de parlamentari PNL. Oare toti sunt controlati de Patriciu?Oare parlamentarii PNL nu au interese de afaceri separate de Patriciu?Directorii din deconcentrate membrii PNL vor sa intre in opozitie si sa piarda posturile? PNL, TREZESTE-TE. E timpul unui guvern Stolojan PDL+PNL. 
  • Sorin: O data cu declansarea negocierilor pentru un guvern PDL PSD, Romania a intrat, de facto, intro grava criza morala. S-a facut o declupare majora si brusca intre electorat si clasa politica. Nici unii, nici ceilalti nu au primit mandat de a se alia! Alianta dintre PNL si PSD era deja una de notorietate desi nu a fost recunoscuta transant pina la episodul Hrebenciuc. PNL avea posibilitatea de a se alia si cu unii si cu altii fara a trada mandatul primit. Acum ne-am convins ca intreaga clasa politica a evoluat catre apararea intereselor proprii, personale, individuale, care nu au nimic de a face cu interesul national
  • Andro: Multi care au votat cu PDL au votat de fapt contra PSD. PDL aduce ciuma la guvernare, iar o parte din electorat se simte tradata acum (dupa reactiile pe care le-am vazut cred ca partea asta e numeroasa) 
  • Pintea Haiducul: Cateva precizari pentru fanii PD-L ale caror valori social-liberale le impartasesc sincer: eu nu vad posibila coalitie cu PSD ca o refacere a FSN-ului iliescian din 1990 ci ca o refacere a spiritului de RENASTERE nationala din 1990,deturnat in mod marsav de gorbaciovistul Iliescu,omul care a pus intotdeauna interesele nationale vitale ale Romaniei sub semnul conjuncturilor meschine 
  • HansBrinker: Domnule, aici nu e vorba de PNL, e vorba de neinfricatul aparator al dreptatii, anticomunistul nr. 1 al Romaniei. Ati ghicit: Dl. Basescu. Cum nu mai stiti? Cel pe care l-au tradat cei 322. Cum care 322? Aliatii lui de azi. Cum care reformare a clasei politice? Cea cu politicieni noi cum ar fi nastase, mitrea, berceanu, stolojan etc. Ei, hai, cum nu stiti? Prietenii lui basescu: vacaroiu, felix-voiculescu si, cu voia Dvs. ultimul pe lista, ion iliescu. Cum care dreapta? Dreapta de stanga sau stanga dreptei, cum o vrea dom’ presedinte, oricum stie el mai bine ca voi. Voi votati acolo pt. reforma si schimbare. 
  • Solutia eficienta: PNL are cica 90 parlamentari. Cred ca se pot gasi 40 de parlamentari PNL care sa sustina guvernul lui Basescu dar acesta trebuie sa negocieze cu filialele judetene ale PNL. De ce Basescu nu negociaza direct cu filialele judetene ale PNL? 
  • Aquariusrpro: Ce se va intampla: un PDL care accepta o alianta cu Psd PIERDE ELECTORATUL PDL , iar PSD nu pierde nici un electorat ci isi consolideaza pozitia! Compromisurile ce vor trebui acceptate sunt exact in domenii cheie: justitie, coruptie, economie etc., Singurul castigator al strategiilor este psd-ul. 
  • Slv: In vremuri de criza tara trebuie condusa , dar nu de hoti ! A coopta atatia penali la conducere, doar ca ai nevoie de majoritate in Parlament, nu e o solutie, ci un regres imens. Plus ca hotii au dovedit de-a lungul acestor ani ca nu sunt de incredere; pe ce se va baza intelegerea cu ei? Pe juramant? Contract autentificat la notar? Il vor incalca fara sa clipeasca. 
  • Stefan V: Toate valorile si principiile pe care si le-a asumat pana acum Presedintele (condamnarea comunismului, anticoruptia), devin argumente ca totul a fost un joc de prostit electoratul. D-l Basescu ia si locul lui Ilescu, devine simultan "bunicuta", cuscru lui Hrebe si marele luptator pentru idealurile europene ale natiei. Cam mult pentru bietul om Basescu.
  • Gina: Pentru multi din noi PSD a insemnat privarea de liberatatea de a gandi altfel decat ei,imposibilitatea de a mai promova in functii la locul de munca al fiecaruia pentru ca nu te lasau ei,durerea de a vedea cum o groaza de incompetenti preiau posturi cheie chiar si in institutii private,durerea si furia inabusita de a constata ca se lovea in noi prin copiii nostri care erau notati prost la scoala,furati la examenele de capacitate sau bac cu singura explicatie,,eh,daca tata se inscria la noi...'',uimirea ca nu esti lasat sa fii apolitic pentru ca nu-ti place si astfel ti se masutra fiecare pas facut,nu cumva sa treci la ,,ailalti''.Si acum ,sa ne guverneze tot ei?....
  • Bogdan: O guvernare PDL-PSD ar semana cu CPUN-ul sau CFSN-ul post-revolutionare. Mai bine guvern minoritar cum a fost al PNL-ului in ultima vreme, decat in alianta cu PSD-ul. Amintiti-va de "pedeserizarea" tuturor institutiilor publice din perioadele guvernarii pesediste. Epurarea politica a tuturor functionarilor statului. Toate scandalurile cu baroni locali si coruptie politica. Ne mai trebuie asa ceva? Parca sub celelalte guvernari au existat mai putine asemenea aspecte. Sa ne mai lase in pace pesedeii astia.
  • A: Avand in vedere ca iesirea din criza economica se face cu politici de dreapta, cred ca vom plati foarte scump revenirea FSN-ului la putere, inclusiv prin plecarea investitorilor si stricarea imaginii de pana acum a Romaniei, de tara liberala, unde merita sa faci afaceri etc. E ultimul lucru care ne lipsea acum.
  • Antifesenistul: din partea conducerii pdl ar fi culmea nerusinarii. nu imi vine sa cred asa ceva !!! ar arata ca dorinta de a avea cu orice pret ciolanul e mult mai puternica decat toate principiile pe care le sustineau pana mai ieri. toate discursurile membrilor marcanti pdl, toate povestile lui basescu despre cei 322, toata vrajeala cu lupta anticoruptie impotriva psd, toate au fost vorbe in vant. iar noi, votantii pdl, am fost fraierii de sacrificiu. am luat o teapa groaznica acum, dar vor ajunge ei din nou la mana noastra