Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat miercuri ca, din punctul sau de vedere, solutiile pe care le are partidul in acest moment sunt un guvern cu PNL sau ramanerea in opozitie.

"Eu sustin, in primul rand, o discutie cu PNL si o combinatie posibila, pentru ca altminteri, o combinatie cu PD-L inseamna subordonarea vointei lui Basescu. Acest vot are si o alta semnificatie. Oamenii au oferit incredere formatiunilor care au avut o pozitie critica fata de comportamentul presedintelui Basescu", a declarat Iliescu, citat de NewsIn.

Iliescu a interpretat ultimele declaratii ale liderilor PD-L si PNL drept o invitatie de refacere a Aliantei, aratand ca, si in aceste conditii, PSD a decis sa discute cu ambele formatiuni. "S-a decis, si asa e bine, ca in stadiul actual sa se poarte negocieri si cu unii, si cu altii. Si se va trage concluzia privind formula pe care se va merge, inclusiv posibilitatea de a ramane in opozitie, daca ei se inteleg. Cand Boc (Emil Boc, presedintele PD-L,n.r.) a zis ca in alegeri a invins dreapta, asta era o oferta directa pentru refacerea coalitiei de dreapta, PNL cu PD-L. Si, atunci, evident ca PSD ar ramane in opozitie. O asemenea varianta e pe deplin posibila", a declarat el.

In privinta posibilitatii ca functia de premier sa nu-i revina presedintelui PSD, Mircea Geoana, Iliescu a lasat sa se inteleaga ca social-democratii ar putea accepta si alte functii, in urma negocierilor cu celelalte partide. "N-are importanta. Negocierile sunt negocieri, care pot duce la concluzii diferite. Si negocierea presedintiei celor doua Camere", a spus Ion Iliescu.

Ion Iliescu: La viitorul congres actuala conducere trebuie sa-si depuna mandatul. Convocarea congresului PSD este fireasca si statutara

Ion Iliescu a mai declarat miercuri, pentru Mediafax, ca este firesc ca, dupa alegerile parlamentare, potrivit Statutului partidului, sa fie convocat un congres, unde actuala conducere sa-si depuna mandatul si sa se aleaga candidatul PSD pentru alegerile prezidentiale.

"Asta este misiunea Congresului: analizeaza activitatea partidului de pana atunci, inclusiv ultimele alegeri parlamentare, trage concluziile care se impun, actuala conducere isi depune mandatul si se alege o noua conducere, care poate sa fie aceeasi sau unii pot fi reconfirmati si altii nu", a spus Iliescu.

El a aratat ca acest congres va fi convocat in conformitate cu Statutul partidului, acesta fiind necesar, in opinia sa, si pentru pregatirea alegerilor europarlamentare si desemnarea candidatului pentru alegerile prezidentiale.

Intrebat cum comenteaza declaratia presedintelui PSD, Mircea Geoana, potrivit careia nu se prefigureaza niciun congres in perioada urmatoare, Iliescu a aratat ca o convocare a acestui congres este "fireasca si statutara".

Potrivit NewsIn, presedintele PSD, Mircea Geoana, si colegul sau Miron Mitrea s-au contrazis miercuri pe tema convocarii unui congres, primul excluzand posibilitatea, celalalt sustinand necesitatea acestuia si sugerand chiar ca ar viza postul pe care il detine Geoana.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca nu-si depune mandatul de la sefia partidului decat daca nu reuseste sa includa PSD intr-o formula de guvernare si a exclus posibilitatea convocarii unui congres.

Miron Mitrea a declarat insa, tot la finalul sedintei, ca isi mentine opinia ca este nevoie de un congres si a sugerat chiar ca ar intentiona sa candideze pentru sefia partidului.