PD-L este cotat cu 32% din preferintele electoratului, la doar un punct procentual in fata Aliantei PSD-PC, care ar fi votata de 31%. Pe locul trei in optiunile de vot ale alegatorilor se situeaza PNL, cu 18%, potrivit unui sondaj CURS, realizat la cererea ziarului "Evenimentul Zilei" si citat de NewsIn.

Informatia pe scurt

  • Preferintele la vot
  • PD-L - 32%
  • PSD-PC - 31%
  • PNL - 18%
  • PRM, PNG, UDMR - 5%
  • Topul increderii
  • Traian Basescu - 64%
  • Sorin Oprescu - 62%
  • Mircea Geoană - 40%
  • Calin Popescu Tariceanu, Gigi Becali -  34%

Sondajul, dat publicitatii in prima zi de campanie electorala, arata ca PRM, PNG-CD si UDMR ar intra in Parlament, cu 5% din voturi. O treime dintre cei intervievati de CURS nu sunt hotarati, nu voteaza sau prefera sa nu raspunda la sondaj.

Daca in Romania votul ar fi obligatoriu, 12% dintre cei care nu ar fi mers la vot sau care nu au raspuns la intrebarea initiala privind optiunile electorale ar prefera PD-L, 11% ar vota Alianta PSD-PC, 9% ar opta pentru liberali, iar circa doua treimi nu sunt hotarati.

In cazul in care niciun partid nu ar obtine 50% din voturi, 19% dintre alegatori ar prefera ca viitoarea coalitie de guvernare sa fie formata din PNL si PD-L, in timp ce un Guvern format din PNL si PSD-PC este agreat de 16% din electorat. Acelasi procent ar merge pe varianta PD-L/PSD- PC.

Basescu conduce in topul increderii, urmat de Oprescu, la 2 procente

La intrebarea "ce parere aveti despre urmatoarele personalitati politice din Romania?", 64% dintre cei intervievati au raspuns ca au o parere buna si foarte buna despre Traian Basescu, 62% despre Sorin Oprescu, 40% despre Mircea Geoana, in vreme ce Calin Popescu Tariceanu se afla pe aceeasi treapta cu Gigi Becali - 34%.

Cotidianul Evenimentul Zilei, care a comandat sondajul, precizeaza ca, din datele culese de CURS, reiese ca PSD isi pastreaza bazinul electoral in randul celor varstnici, din mediul rural si care nu au absolvit liceul, electorat care pana acum l-a votat pe Ion Iliescu.

Liberalii au succes printre cei pana in 30 de ani si cei cu venituri peste medie, in vreme ce PD-L ar pierde voturi in randul varstnicilor - doar 27% dintre acestia voteaza cu formatiunea condusa de Emil Boc. Sondajul mai arata ca cei cu liceul absolvit sau cu studii superioare voteaza in proportie de 37% cu PD-L, dar numai 27% dintre cei care nu au terminat liceul agreeaza acest partid.

Sondajul CURS este reprezentativ la nivel national, fiind chestionate 1.103 persoane cu drept de vot. Interviurile au fost realizate fata in fata, la domiciliul subiectilor, in peroada 10-23 octombrie. Marja de eroare este de plus/minus 3%, la un nivel de incredere de 95%.