Senatorii au votat marti legea privind statutul magistratilor, prin care elimina posibilitatea sefului statului de a-l mentine in functie pe seful DNA, Daniel Morar.

Senatul a adoptat, cu 78 de voturi pentru si 45 impotriva, proiectul de lege care decide ca numirea sefilor la DNA, DIICOT si la Parchetul ICCJ va fi realizata de catre CSM, la propunerea Ministerului Justitiei si cu avizul Sectiei de procurori din cadrul CSM.

Modificarea a fost initiata si sustinuta de senatorii PSD, PNL, PC si PRM. Senatul este camera decizionala, iar legea va merge la promulgare.

Potrivit legii adoptate de Senat, procurorul general, seful DNA, DIICOT, ICCJ si adjunctii acestora vor putea fi numiti numai daca au o vechime de minimum zece ani in functia de procuror sau judecator. De asemenea, acestia sunt numiti pentru un mandat de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

In prezent, numirea sefilor DNA, DIICOT si ai Parchetului ICCJ este facuta de catre presedintele Traian Basescu la propunerea Ministerului Justitiei. Prin legea adoptata de Senat, Ministerul Justitiei va propune sefii DNA, DIICOT, ICCJ iar Consiliul Superior al Magistraturii ii va numi.

Procedura de numire a procurorilor a constituit, in ultimii trei ani, un motiv de disputa intre clasa politica si magistrati. Mandatul sefului DNA, Daniel Morar, a expirat in 12 august anul curent.

Cu o zi inainte, Ministerul Justitiei a nominalizat un nou sef la DNA, in persoana Monicai Serbanescu.

In aceeasi zi, pe 11 august, procurorul general Laura Codruta Kovesi a emis o delegatie prin care a prelungit mentinerea in functie a lui Daniel Morar cu inca sase luni.

CSM a dat aviz negativ Monicai Serbanescu pentru functia de procuror-sef al DNA. Nominalizarea acesteia a fost transmisa presedintelui Traian Basescu, care trebuie sa anunte daca accepta sau nu propunerea ministrului justitiei.