Partidele politice prezente, marti, la consultarile de la Cotroceni au cazut de acord ca incetarea monitorizarii pe justitie a Comisiei Europene este un obiectiv national si trebuie depuse "toate eforturile" pentru ca ea sa inceteze. Concret insa, partidele vad diferit aceste eforturi. In timp ce PSD, PNL si UDMR vor ca in septembrie sa fie modificata procedura de numire a procurorilor sefi, PD-L se opune acestui lucru. Avizarea urmaririi penale a demnitarilor anchetati este considerata de PD-L ca un prim pas spre ridicarea monitorizarii, iar PNL si PRM au anuntat ca vor vota favorabil, dar PSD si UDMR spun ca vor vota potrivit “constiintei si raportului comisiei speciale”.

“Este obiectiv national ca Romania sa scape anul viitor de acest statut nedemn si umilitor de tara monitorizata”, a spus Mircea Geoana la iesirea de la consultarile de Cotroceni. Este pozitia pe care s-au plasat declarativ toate partidele care au dat curs invitatiei sefului statului de a discuta raportul pe justitie al Comisiei Europene si de a gasi solutii pentru iesirea de sub monitorizare.

"Monitorizarea nu va disparea decit daca vor fi îndeplinite toate obligatiile asumate fata de UE. Clasa politica nu poate pretinde ca lucrurile semnalate in raport nu exista", a spus Basescu, atragind atentia asupra faptului ca Parlamentul este vinovat de politizarea luptei impotriva coruptiei.

Partidele vad insa diferit atit depolitizarea justitiei, cit si modalitatile de a indeplini obligatiile ce revin din cele patru banchmarkuri ale Comisiei Europene.

1. PSD vrea numirea pina la 1 septembrie a unui nou sef la DNA

Mircea Geoana sustine ca PSD “este in favoarea unor actiuni energice pentru a depasi aceasta situatie”, care in opinia sa este “confirmarea esecului luptei impotriva coruptiei”.

Liderul PSD a spus ca a cerut presedintelui sa numeasca pina la 1 septembrie un nou procuror sef la DNA, “indiferent cum se numeste acesta”. In al doilea rind, PSD va cere sesiune parlamentara speciala in toamna pentru a se vota legea prin care se modifica modalitatea de numire a procurorilor sefi, in sensul ca propunerea sa vina din partea CSM si nu a ministrului justitiei.

Liderul social-democrat a admis ca presedintele Basescu nu s-a aratat favorabil modificarii acestei legi, deoarece ea este o cerinta a Comisiei Europene, si nici nu a oferit garantii pentru numirea unui alt procuror sef la DNA pina la data mentionata.

Cit priveste avizul pe care Camera Deputatilor va trebui sa-l dea miercuri in privinta urmaririi penale a lui Nastase si Mitrea, Mircea Geoana a evitat sa dea un raspuns clar. “Vom fi prezenti in numar mare, va exista cvorum, iar miine (miercuri n.r) va fi o intilnire a grupului nostru parlamentar”, s-a limitat sa spuna Geoana.

2. PD-L: "Procesul de ridicare a monitorizarii incepe de miine"

“Monitorizarea va inceta doar daca autoritatile si institutiile statului isi fac datoria”, a precizat Emil Boc. Primul care trebuie sa-si faca datoria este Parlamentul, care are in fata doua obligatii.

Prima este sa inceteze sa mai fie o bariera in calea anchetelor judiciare, pentru asta fiind insa necesar “un consens al partidelor politice care nu trebuie sa mai fie scut in jurul celor anchetati”, a spus Boc.

A doua obligatie a Parlamentului ar fi aceea de a nu “elabora o legislatie care sa frineze anchetele”, mai exact de a reveni asupra modificarilor operate la Codul de Procedura Penala si asupra carora Comisia Europeana si-a exprimat dezacordul.

PD-L a insistat pe importanta si semnificatia votului pe care deputatii trebuie sa-l dea miercuri asupra inceperii sau nu a urmariri penale a lui Nastase si Mitrea. “Procesul de ridicare a monitorizarii incepe de miine. Daca nu exista un consens al clasei politice, pentru ca e nevoie de votul a 220 de deputati, acest lucru nu se va intimpla”, a incheiat Boc.

3. PNL face planuri de actiune

Ministrul Cristian David, care i-a tinut locul premierului Tariceanu, aflat in vizita in zonele inundate, a dat asigurari ca “planul guvernului este de a stabili termene si obiective precise care deriva din raportul Comisiei”, in asa fel incit monitorizarea sa inceteze.

Reforma in justitie are nevoie de continuitate, iar pentru ca planul de actiune al guvenului sa fie pus in aplicare este necesara sustinerea partidelor, a spus Cristian David. “Trebuie sa depolitizam justitia, iar acest lucru si reforma in justitie nu se pot face fara sustinere politica”.

Fara a preciza in ce consta planul de actiune, ministrul a spus ca mesajul de depolitizare nu se adreseaza numai Parlamentului, ci si institutiilor implicate in actul de justitie.

PNL va vota in “favoarea inceperii urmaririi penale, pentru ca Parlamentul nu trebuie sa impiedice actul de justitie”, a fost concluzia lui Cristian David.

4. Basescu: Noul Cod Penal trebuie sa fie prioritatea viitoarei legislaturi

“Propun ca in urmatoarele 12 luni Romania sa iasa de sub monitorizare. Se pare ca ne-a lipsit ca obiectiv sa scapam de acest lucru pe care il consider relativ umilitor”, a declarat Traian Basescu, precizind ca ramine la latitudinea partidelor politice daca acest lucru se va intimpla sau nu.

Seful statului a accentuat importanta Codului Penal care “nu trebuie sa transforme Romania intr-un stat politienesc, dar nici intr-un rai al infractorilor” si a spus ca acesta trebuie sa devina prioritatea viitoarei sesiuni legislative.

Presedintele a atras atentia ca actualul sistem de numire a procurorilor este recomandat insistent de Raportul Comisiei Europene.