Mai multi candidati la alegerile locale, cu dosar de retea si nume conspirativ, au fost spalati de CNSAS. In cazul unora dintre ei Colegiul a cerut microfilmele, dar putin probabil sa se ajunga la vreo concluzie inaintea alegerilor de duminica. Surse din CNSAS au declarat pentru HotNews.ro ca mai putin de jumatate din candidatii la alegeri au fost verificati in privinta colaborarii cu Securitatea.

Verificarea candidatilor la alegerile locale s-a facut cu jumatate de masura. Dupa cum au declarat pentru HotNews.ro surse din CNSAS, timpul a fost extrem de scurt, partidele si Birourile electorale nu au pus la dispozitie datele de identificare si in unele cazuri dosarele sint fie sint incomplete, fie au fost arse imediat dupa revolutie. Mai exact, sub jumatate din totalul candidatilor la primarii, consilii judetene si consilii locale au fost verificati de Colegiu.

Pe de alta parte insa, CNSAS a fost nevoit sa-i spele pe cei descoperiti cu dosar de retea, nume de cod si chiar angajament, din cauza lipsei notelor informative, adica a dosarului propriu-zis.

Marian Oprisan ( baronul de Vrancea- PSD), Mihai Trifan

(viccepresedinte CJ Dimbovita- PSD)), Viorel Coifan ( candidat PNL la CJ Timis), Iosif Moldovan ( vicepresedinte CJ Sibiu- PC), Costinel Milescu ( primar de Oltenita)- au primit decizii de necolaborare. Pentru Gheorghe Nichita ( primar de Iasi- PSD) si Ionel Dulama ( primarul PSD din Rucar) s-a aminat verdictul pina la sosirea microfilmelor.

Marian Oprisan, alias "Renato"

Baronul de Vrancea a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea in 1980, pe cind era elev, si a primit numele de cod "Renato". Colaborarea a durat pina in 1985, dar in documentele aflate la CNSAS nu s-au gasit note informative. Din acest motiv, Colegiul i-a eliberat o adeverinta de necolaborare, desi numele sau apare in dosarul de retea R 250520 (cota CNSAS).

Oprisan sustine ca fost racolat impreuna cu intreaga clasa, dar profesorii sai, chestionati de un cotidian central, infirma acest lucru.

Mai mult, ofiterul de securitate care l-a avut in legatura, Constantin Lungu, a declarat inca din 2006 ca Oprisan a fost informator la fabrica de confectii din Focsani, unde lucra la sfirsitul anilor '80. Lungu sustine ca numele de cod de la vremea aceea era "Alin" si ca Oprisan a turnat nu doar in scoala, ci si in armata si ca avea angajament pe care i l-a luat chiar el.

Gheorghe Nichita, asteapta microfinlemele

Primarul pesedist al Iasului nu a primit inca adeverinta de buna purtare, deoarece CNSAS a cerut verificari suplimentare. Nichita figureaza intr-un dosar de retea si, potrivit unor surse din Colegiu, are si angajament.

Ca si Oprisan, Nichita a fost recrutat in perioada cind era elev. El a recunoscut racolarea, afirmind chiar ca a vrut sa se inscrie la scoala de ofiteri de Securitate, dar neaga ca ar fi avut vreun angajament.

Cazul Nichita a strinit dispute aprinse in Colegiu, unii membri sustinind sa i se elibereze adeverinta de necolaborare inainte de alegeri, dar in ea sa figureze datele noi gasite, altii pledind pentru informatii suplimentare si aminarea verdictului.

Constantin Ostaficiuc si registrul informatorilor

Candidatul PD-L pentru sefia Consiliului judetean Timis apare pe lista informamtorilor recrutati de fosta Securitate ale caror dosare insa au fost arse in 1990. Numele lui Ostaficiuc figureaza la pozitia 282 pe aceasta lista, iar dosarul avea numarul 27.103, procesul verbal de inregistrare din 1990 fiind semnat chiar de seful Biroului SRI Timis de la acea vreme, col. Nicolae Zarcula.

Din cauza ca dosarul este disparut si nu se gasesc note informative care sa ateste ca ar fi adus atingere "drepturilor fundamentale ale omului", CNSAS a trebui sa-i dea " in regim de urgenta" certificat de buna purtare. Pe adeverinta primita se scrie insa ca dosarul a fost ars si ca Ostaficiuc apare pe lista informatorilor.

Viorel Coifan, alias "Virgil"

Candidatul Aliantei pentru Timis (PNL- PNTCD- FDGR), a primit in 26 mai de la CNSAS o adeverinta de necolaborare, cu un amendament asemanator ca in cazul lui Ostaficiu.

"Avind in vedere faptul ca domnul Coifan Viorel Gheorghe a fost recrutat in calitate de colaborator al Securitatii, avind numele conspirativ “Virgil”, dosarul personal de informator fiind distrus in decembrie 1989, fapt certificat prin procesele verbale de constatare a distrugerii unor dosare, ce se regasesc in dosar fond reţea nr. R 215993, adeverim, prin prezenta ca (...) domnului Coifan Viorel Gheorghe nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii”, se arata in adeverinta postata de CNSAS pe site-ul propriu.

Mihai Trifan, colaborator nedovedit

Pesedistul Mihai Trifan, actual vicepresedine al CJ Dimbovita si candidat in alegeri, a colaborat cu Securitatea in perioada 1971-1974 ca informator si a avut numele conspirativ "Tatarascu".

Cum nici dosarul lui de retea nu este de gasit, surse din CNSAS spunind ca exista doar copertile si nota de recrutare, Colegiul i-a dat adeverinta de necolaboare.

Carol si Orfelin

Actualul primar PSD din Oltenita, Costinel Milescu, a fost recrutat in 1978 si are doua dosare de retea cu numele de cod "Carol" si "Orfelin", dar fara angajament sau note informative. CNSAS l-a spalat din lipsa de probe si de timp pentru a face verificari suplimentare.