Conducerea liberala si-a mandatat europarlamentarii sa sustina demersul Renatei Weber, care a cerut demisia de onoare a comisarului Franco Frattini pentru declaratiile referitoare la libera circulatie a persoanelor. Este vorba despre doua interviuri in care Frattini afirma ca Directiva privind libertatea de miscare in spatiul european este depasita si trebuie revizuita. Weber a initiat o scrisoare, care va fi trimisa presedintelui CE, Jose Manuel Barosso, precum si membrilor Comisiei pentru justitie si afaceri interne.

Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a declarat luni ca la nivelul conducerii partidului s-a decis ca toti europarlamentarii liberali sa sustina demersul Renatei Weber si sa ceara demisia comisarului Franco Frattini.

"Declaratiile comisarului contravin nu numai prevederilor documentelor europene, ci chiar declaratiilor pe care tot comisarul le-a facut in urma cu citeva saptamini", a spus Melescanu. Opinia liderului liberal este ca Frattini se afla "intr-un prelungit concediu preelectoral si postelectoral", ceea ce explica respectivele luari de pozitie.

Renate Weber a initiat o scrisoare, remisa luni dimineata presedintelui CE, Jose Manuel Barosso, si membrilor Comisiei juridice si pentru afaceri interne, in care cere demisia comisarului Franco Frattini din cauza declaratiilor, considerate "inadmisibile", legate de libera circulatie a cetatenilor europeni.

"Minima decenta l-ar obliga pe comisarul Frattini sa demisioneze din aceasta functie in urma declaratiilor din ultimele saptamini, indiferent daca va fi numit sau nu ministru de externe in viitorul guvern italian. Declaratiile sale reprezinta un atac la adresa actualei legislatii europene, o incalcare a mandatului pe care il are de indeplinit", a delcarat Weber intr-un comunicat de presa.

Este vorba despre declaratiile facute de Frattini ziarului Il Giornale si La Stampa in care apreciaza ca cei suspecti de a fi comis infractiuni ar trebui nu doar expulzati, lucru "insuficient", ci "arestati imediat, judecati intr-o procedura de urgenta si apoi expulzati pentru a-si executa condamnarea in tarile de unde vin".

Weber considera ca afirmatiile reprezinta " o grava incalcare" a articolelor 47 si 48 din Cartea drepturilor fundamentale ale UE, privind dreptul la un proces corect si dreptul la aparare.