Mii de turişti şi constănţeni s-au adunat marţi, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani. La manifestări au venit preşedintele Klaus Iohannis, alături de soția sa, precum și premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. În discursul său, Iohannis a spus că România „va continua să susţină Ucraina cât va fi necesar”, în timp ce Ciolacu a promis bani pentru Armată „indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina”.

Ziua Marinei 2022Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Klaus Iohannis și-a centrat discursul pe războiul declanșat de Rusia Ucrainei, vorbind despre „riscurile semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră”, în timp ce Ciolacu a vorbit despre importanța Forţelor Navale Române și a promis menținerea alocării bugetare de 2,5% din PIB pentru Armată, „indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina”.

Iohannis: „Demonstrăm că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”

Iohannis, principalele declarații:

  • „Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale și a țării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securității în Marea Neagră.
  • Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar și relevanța României ca pilon de stabilitate regional.
  • Importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea spațiului euroatlantic este astăzi incontestabilă, așa cum a fost subliniată și la Summitul recent al Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius.
  • România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare și apărare a NATO, iar prezența și activitatea celor 5.000 de militari aliați în țara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea și angajamentul nostru neclintit, ca Aliați, față de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce privește apărarea colectivă.
  • Militarii români și Aliați se instruiesc și își consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acțiuni militare în comun, în deplină compatibilitate. Demonstrăm astfel că suntem hotărâți să ne sprijinim și să ne apărăm reciproc în cadrul NATO.
  • Le mulțumesc și cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Macedonia de Nord și Luxemburg pentru prezența lor în țara noastră.
  • Am consolidat securitatea României și vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înființat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu și permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic și în regiunea Mării Negre, pe termen lung.

Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului

  • România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanții de securitate, din dubla postură a țării noastre de beneficiar și, totodată, de contribuitor important la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice.
  • În același timp, alături de ceilalți Aliați din NATO, România va continua să susțină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace și libertate. Vom oferi ca și până acum sprijin politic și practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât și prin contribuția la proiectele NATO dedicate Ucrainei.
  • Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene și vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloții de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloți români, Aliați și ucraineni.
  • În paralel, vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecințele multiple ale războiului din Ucraina. Ne vom menține sprijinul pentru parcursul european al Kievului și vom pleda pentru acordarea de asistență europeană substanțială Ucrainei pe toate palierele.
  • Forțele Navale Române contribuie semnificativ la îmbunătățirea securității regionale, europene și euroatlantice.
  • Misiunile desfășurate alături de aliații și partenerii noștri din NATO și din Uniunea Europeană pentru ca apele teritoriale și cele ale lumii să fie mai sigure dovedesc pe deplin acest fapt”.

Ciolacu, despre „un angajament major şi necesar” pentru Armată

  • „Aş spune că astăzi, la mai bine de un an şi jumătate de la invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat o importanţă şi mai mare. Nu doar în ceea ce priveşte alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă. Ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina şi ca poziţie cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea Flancului Estic al Alianţei.
  • Forţele Navale Române au avut şi vor avea în continuare o contribuţie semnificativă pentru securitatea României şi a partenerilor noştri din spaţiul Nord-Atlantic.
  • De aceea, în calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea şi modernizarea Forţelor Navale Române, dar şi pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea naţională şi a întregii regiuni.
  • În acest sens, după cum ştiţi, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB. Vă asigur că vom menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major şi necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm.
  • Pe de altă parte, se ştie foarte bine că, oricât de mulţi bani ar aloca de la Guvern, oricât de multe echipamente s-ar achiziţiona prin Ministerul Apărării pentru înzestrarea Forţelor Navale Române, obiectivele de securitate naţională şi euro-atlantică nu pot fi îndeplinite fără contribuţia celui mai important factor, respectiv factorul uman.
  • Nimic din ceea ce ne propunem să facem în acest domeniu nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor, care activează în aceste structuri militare.
  • Marinarii români sunt cei care pun în mişcare toate aceste resurse şi le organizează în aşa-numita forţă navală, care constituie o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului nostru de apărare naţională. Datorită vouă, dragi marinari români, datorită activităţilor şi misiunilor pe care le îndepliniţi cu onoare alături de partenerii NATO, apele Mării Negre şi ale Dunării sunt mai sigure”.

09:58 Au început festivitățile cu ocazia Zilei Marinei Române. Președintele Klaus Iohannis a sosit la Constanța împreună cu soția sa, Carmen Iohannis.

Marinarii militari vor prezenta, cu acest prilej, exerciţiul demonstrativ întrunit ”Forţele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

Festivitatea va începe, cu câteva minute înainte de ora 10.00, cu primirea oficialilor, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari.

”Zeul Neptun” îşi va face apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale ”Vânjosul”, ”Vârtosul” şi ”Voinicul”, pentru a da startul demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-şcoală ”Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit ”Forţele Navale Române 2023”.

La finalul acestuia, navele şi aeronavele miltare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

La eveniment şi-au anunţat participarea preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Ziua de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonelul Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, între orele 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino - Faleză - Comandamentul Flotei - Str. Remus Opreanu - Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia.

De asemenea, la ora 22.45, spectatorii prezenţi în Piaţa Ovidiu sunt invitaţi de Primăria Municipiului Constanţa să urmărească un spectacol de artificii şi de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.