Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la Arad, că pensiile ar urma să fie majorate cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflaţia, începând cu anul 2023. Declarația premierului vine în contextul în care președintele atât PSD cât și PNL își dispută în fața electoratului tema majorării pensiilor și avansează public diferite procente de creștere.

Liderii Coalitiei - Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu si Kelemen HunorFoto: AGERPRES
  • "Domnul preşedinte (Klaus Iohannis - n.r.) a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră.
  • Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii", a declarat Ciucă, într-o conferinţă de presă, citat de agenția Agerpres.

Declarația premierului face referire la intervenția președintelui Klaus Iohannis care a subliniat că ar trebui să existe o majorare a pensiilor care să compenseze în mare măsură inflaţia.

  • Klaus Iohannis „Dacă vorbim de creşterea pensiilor trebuie să vedem contextul mai larg. S-au vehiculat 10%, 11%, dar nu putem să aşteptăm de la pensionar să plătească ei preţul crizelor şi în condiţiile în care avem o inflaţie de peste 15% eu cred că ar fi corect să ţină cont de această inflaţie creşterea şi atunci, după părerea mea, trebuie să fie o creştere mai mare. Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, însă cred că trebuie venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia. Trebuie atenţie sporită pentru cei cu pensii mici, fiindcă acolo apar problemele cele mai mari”.

Ciolacu iritat de intervenția lui Iohannis

Întrebat dacă pensiile ar putea fi majorate cu până la 15% cum a sugerat Klaus Iohannis, liderul PSD Marcel Ciolacu a evitat să confirme un procent dar l-a atacat subtil pe președinte.

  • Marcel Ciolacu „Important e că toate forţele politice, mai nou şi Preşedintele României, cu toate că nu are în atribuţii acest domeniu, suntem de acord că trebuiesc mărite pensiile şi nu numai. Trebuie mărite şi salariile, salariul minim la 3.000 de lei, trebuie iarăşi de venit cu un one off pentru anumite categorii defavorizate pentru a depăşi această perioadă de inflaţie şi criza energetică. Sunt discuţii şi la UE fiindcă voucherele oferite deja de către Guvern sunt suportate şi din fonduri europene”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat, joi la Târgu-Jiu, dacă pensiile ar putea fi majorate cu până 15%, de la 1 ianuarie 2023”.(news.ro)

Cum s-au contrazis liderii Coaliției pe majorarea pensiilor

De altfel, procentul cu care ar putea să fie majorate pensiile este disputat la nivel politic între PSD și PNL. Fiecare dintre cele două partide încearcă să puncteze în fața electoratului.

La începutul lunii septembrie, PSD anunța public prin vocea ministrul muncii, Marius Budăi că va cere în Coaliție majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei și creșterea pensiei minime cu 10%, la 1.100 de lei.

Liberalii au fost deranjați de declarațiile publice ale ministrului social-democrat. În replică premierul Nicolae Ciucă a precizat că eventualele majorări de pensii și salarii depind de gradul de colectare la bugetul de stat.

PNL a revenit prin vocea prim-vicepreşedintelui PNL Rareş Bogdan care a declarat că autorităţile trebuie să se gândească ”extrem de serios” la procentul cu care vor fi majorate pensiile, el dând asigurări că se va depăși procentul de 10%.

Prim-vicepreședintele PNL preciza ca nu s-a discutat la nivel politic, în PNL, despre o majorare în etape a pensiilor, arătându-se ”deranjat” de faptul că a fost avansat acest scenariu fără o discuţie prealabilă şi spunând că nu vrea să afle ”de la televizor” despre un asemenea subiect.