Presedintii Consiliilor Judetene din partea PSD au amenintat joi Guvernul cu motiune de cenzura in cazul in care nu abroga hotarea privind organizarea alegerilor locale. Baronii PSD sunt nemultumiti de faptul ca Executivul nu a introdus in calendarul scrutinului alegerea prin vot uninominal a presedintiilor de Consilii Judetene. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a declarat ca Executivul va da o noua hotarare prin care se va introduce si alegerea prin vot uninominal a presedintiilor de CJ.

Baronii locali ai PSD interesati sa candideze pentru un nou mandat la sefia Consiliilor Judetene au amenintat Guvernul prin intermediul unui comunicat de presa emis de vicepresedintele PSD, Liviu Dragnea. Baronii au reclamat la partid ca, prin setul de hotarari emise de Guvern miercuri, s-a blocat alegerea prin vot uninominal a presedintiilor de CJ.

“Se poate considera că Guvernul PNL sfideaza Parlamentul si Curtea Constitutionala, ocolind o lege doar pentru a impune un interes de grup in detrimentul a milioane de alegatori, singura motivatie posibila fiind teama de confruntarea directa cu cetatenii si de votul pe care acestia il vor acorda oamenilor politici ce vor ocupa in viitor functii alese de demnitate publica”, se arată in comunicatul presedintelui UNCJR, Liviu Dragnea.

In caz contrar, Dragnea sustine ca presedintii de Consilii Judetene vor solicita Parlamentului demiterea Guvernului.

Prevederile din legea uninominalului referitoare la alegerea sefilor CJ, intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial si pot fi aplicate la scrutinul local din 1 iunie 2008. Guvernul a emis miercuri o serie de hotarari privind organizarea acestuia dar nu a specificat in actele normative si alegerile pentru Consiliile Judetene. Hotararile emise au fost publicate in MO fapt care poate amana alegerea uninominala a sefiilor CJ pana la alegerile viitoare.

Geoana reia laitmotivul - motiunea de cenzura

Dupa ce Liviu Dragnea a facut cunoscuta doleanta baronilor localii, presedintele PSD, Mircea Geoana, a emis un comunicat de presa prin care reia “obsesia” cu motiunea de cenzura.

“Ne detasam clar de jongleriile ieftine ale unor politicieni care nu tin cont de hotararile Parlamentului, politicieni care urmaresc sa deturneze sensului votului din Parlament si, mai grav decat atat, urmaresc sa deturneze vointa electoratului care i-a trimis in Parlament”, se arata in comunicatul emis de Geoana.

In declaratia emisa, presedintele PSD pare luat prin surprindere si, grabindu-se sa transmita comunicatul de presa, dovedeste ca nu este prea familiar cu termenii legislativi. Geoana vorbeste despre o ordonanta de urgenta prin care Guvernul “atenteaza la securitatea legii votului uninominal”.

“In cazul in care Guvernul PNL va atenta, prin ordonanta de urgenta sau prin alte metode, la securitatea legii privind votul uninominal, PSD va depune neintarziat o motiune de cenzura.”

De fapt, potrivit legii, Guvernul emite hotarari prin care stabileste calndarul alegerilor locale si nu ordonanate.

Este vorba de decizia Executivul de miercuri prin care s-au emis un set de zece hotarari pentru organizarea la 1 iunie a primului tur al alegerilor locale si un al doilea tur de scrutin la 15 iunie, cu fonduri alocate in valoare de 66 milioane lei.

Bogdan Olteanu ii linisteste ironic pe baronii locali

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, asigura PSD-ul ca Executivul va completa hotararile si sefii consiliilor Judetene vor avea alegeri uninominale.

“Atunci cand cere abrogarea Hotararii de Guvern prin care s-a stabilit data alegerilor, PSD ori vrea sa evite alegerile locale, ori nu-si inţelege propriul amendament privind intrarea în vigoare a Legii votului uninominal. Le fac eu serviciul de a le explica acest lucru si de a-i asigura ca legea votului uninominal va intra in vigoare incepand cu alegerile locale de la 1 iunie 2008”, se arata in comunicatul lui Olteanu.

De altfel Guvernul nu a prezentat un punct de vedere oficial, dar purtatorul de cuvant Camelia Spataru sustine ca se va da o nou hotarare prin care se va reglementa si alegerea sefii Consiliilor Judetene prin vot uninominal.