Măsurile fiscale discutate și analizate în Coaliție zilele acestea trebuie să acopere deficitul bugetar pentru următorii ani, deficit care se mărește de la an la an. Liderii Coaliției nu reușesc să ajungă la un consens deși în raportul de monitorizare a Programului Național de Redresare și Reziliență sunt prevăzute anumite etape care le conturează măsurile necesare pentru sistemul fiscal.

Aprobarea PNRRFoto: Facebook Guvern

Potrivit unei analize care monitorizează jaloanele și țintele care trebuie atinse în PNRR, se recomandă Ministerului Finanțelor să ia în considerare:

  • eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit, impozitul pe profit (inclusiv regimurile speciale care pot face obiectul unor derogări)
  • contribuțiile sociale și impozitul pe proprietate (și anume impozitele locale)
  • orientarea regimului fiscal către aplicarea de taxe ecologice, ținând seama de impactul de redistribuire a veniturilor al acestei măsuri.

Ministrul care a negociat PNRR-ul în timpul Coalitiei PNL,USR, UDMR, Cristian Ghinea explică pentru HotNews.ro care este contextul în care trebuie operate modificările fiscale și ce anume din propunerile PSD-PNL-UDMR sunt prevăzute în PNRR.

„Problema pentru bugetul nostru este că avem prea puține venituri. Raportat la PIB suntem țara cu cele mai mici venituri din UE. Și asta vine din trei probleme: deficitul de TVA adică nu suntem în stare să încasăm TVA-ul; excepțiile din Codul Fiscal pentru că avem prea multe categorii exceptate si taxarea prorietății care este la un nivel foarte scăzut și foarte prost distribuit. Comisia Europeană ne-a spus că trebuie să facem ceva pe toate aceste trei subiecte. A fost negociere destul de dură în care am spus că nu creștem taxele, facem o analiză și le luăm treptat doar dacă nu suntem în stare să recuperăm deficitul de TVA”, explică Cristian Ghinea.

Fostul ministru susține că în PNRR „marele pariu este creșterea colectării de TVA-ului” . „Dacă eșuăm să facem asta atunci se duce bugetul în cap. Cum creștem? Prin digitalizarea ANAF, prin conectarea tuturor caselor de marcat într-un big data care poate să facă trișarea pe TVA si pe taxe a firmelor, mult mai grea. În aceste condiții PNRR are o logică și anume aceea să mizăm pe încasări și facem aceste analize care trebuie să aducă schimbări din 2024.”

Ce prevede PNRR referitor la pragul microîntrepriderilor și eliminarea facilităților

Potrivit lui Ghinea printre măsurile discutate de Coaliția PSD, PNL, UDMR care se regăsesc și în PNRR ca jaloane sunt:

  • scăderea pragului microîntreprinderilor (aplicabil din 2023)
  • evaluarea și scoaterea facilităților din construcții (aplicabil din 2024).

În PNRR nu este prinsă majorarea taxelor pe proprietate

În ceea ce privește majorarea taxelor pe proprietate, propunere cu care PSD și PNL fac un ping-pong al declarațiilor politice, Ghinea este de părere că este necesară o decizie care „să clarifice marja și grila de impozitare a proprietăților”.

„Pe proprietate noi avem în momentul ăsta în lege un prag minim și unul maxim între 0,1 și 0,2 cred. Majoritatea primăriilor încaseză pragul minim și în același timp se plâng că nu au bani de investiții. Au fost foarte multe cereri din partea primariilor când am negociat PNRR să mărească Guvernul pragul minim. Este o ipocrizie din partea primarilor pentru că nu au vrut să-și asume mărirea taxelor pe proprietate ci au încercat să paseze responsabilitatea Guvenului”, spune Ghinea.

Fostul ministru explică că în ceea ce privește nivelul de încasare este o problemă pentru că grila nu este actualizată la valoarea reală a pieței. „Actualizarea acestei grile se poate face doar prin digitalizarea cadastrală. În PNRR este prevăzută această digitalizare din 2025. (...) La negocierea PNRR, PNL a spus că nu acceptă nicio creștere de taxe. Doar reducerea pragului la microîntreprinderi a fost o înțelegere acceptată de PNL în vechea Coaliție pentru că cei de la Comisie ne-au spus că aveți prea multe excepții, aveți gaură la TVA, impozite prea mici și trebuie să faceți ceva cu toate astea. În acest context soluția reală este să scazi cheltuielile statului, să nu mai adaugi posturi la ministere, să nu mai arunci PNDL-uri la toata lumea dar nu vor să o aplice pentru că le este frică de primarii lor”, a precizat Ghinea.

Totodată acesta consideră că o soluție decentă în ceea ce priveste majorarea impozitelor pe proprietate este să nu mai stabilească Guvernul pragurile de impozitare și să lase autoritățile să-și asume această impozitare și în același timp să colecteze și bani.

„Soluția sistemică este să lași mai multe taxe la bugetele locale și să reduci această risipă de la bugetul central în condițiile în care ai fonduri europene și PNRR-ul. Acum avem cele mai multe fonduri europene pentru România avem cele mai multe fonduri pentru bugetul de investiții locale. Cred că este loc pentru o marjă de mărire a taxelor la nivel local pentru că la nivel european comparativ România are cele mai mici taxe și impozite dar și venituri”, mai spune acesta.

În concluzie fostul ministrul al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea a ținut să precizeze că dacă vechea Coaliție PNL, USR, UDMR s-ar fi păstrat „liberalii nu ar fi pățit ce pățesc cu PSD”. „Noi am avut zeci de discuții în Coaliție pe sistemul fiscal și PNRR și nu a ieșit nimic de acolo. Am fost niște parteneri stabili. Ceea ce le face PSD care în fiecare săptămână când comunică înaintea lor și le pune așa un sac pe cap si le dă pumni, cred că își merită soarta”.

Reamintim că liderii PSD, PNL și UDMR dezbat zilele acestea mai multe propuneri de modificări fiscale. Printre acestea se regăsesc:

  • schimbarea plafonului pentru microîntreprinderi de la 1 milion de euro la 500.000 și impozit de 1% pornind de la un angajat
  • taxele pe proprietate se vor plăti conform grilei notariale - taxele vor merge la autoritățile locale
  • majorarea TVA-ului plătit de HORECA de la 5% la 9%
  • majorarea TVA-ul de la 9% la 19% la băuturile cu zahăr, gen Coca Cola, Pepsi
  • taxa de solidaritate care să meargă la sănătate și educatie
  • taxarea pensiilor speciale și a bugetarilor de lux