Uniunea Salvati Romania a lansat un concurs deschis de CV-uri pentru a alege "cele mai competente persoane care sa fie nominalizate din partea partidului in comitetele de conducere de la Curtea de Conturi si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", se arata intr-un comunicat de presa.

"In ultimii 27 de ani, partidele traditionale au numit in functiile de conducere din companiile de stat oamenii de partid, fara competente in domeniu, doar pe criteriul loialitatii. USR este un partid altfel, iar Biroul National a decis sa organizeze un concurs deschis de CV-uri adresat nu doar membrilor USR, ci oricarui profesionist integru din societatea civila, pentru a nominaliza in mod real cele mai competente persoanein comitetele de conducere de la Curtea de Conturi si ANRE. Candidatii trebuie sa aiba experienta in domeniu, sa cunoasca bine legislatia romana si europeana si sa aiba un renume profesional bun", a declarat Dan Barna, purtatorul de cuvant al USR, citat in comunicat.

Candidatii pentru Curtea de Conturi trebuie sa aiba studii superioare economice sau juridice, vechime de minimum 10 ani in specialitatea studiilor absolvite si pregatire profesionala temeinica. Membrii Curtii de Conturi nu pot sa faca parte din partide politice sau sa desfasoare, direct sau prin persoane interpuse, activitati de comert.

Candidatii pentru ANRE trebuie sa fie cetateni romani, cu domiciliul stabil in Romania, cu o buna reputatie, cu studii superioare si pregatire profesionala in domeniul tehnic, economic sau juridic, avand o vechime in munca de minimum 10 ani, precum si experienta de minimum 5 ani in functii de conducere in institutii publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice si al gazelor naturale.

Criteriile suplimentare ale USR vizeaza integritatea morala a candidatilor: nu vor fi acceptate persoane cu dosare penale sau trimise in judecata pentru fapte penale, persoane care au redactat lucrari, sau au obtinut diplome sau alte titluri stiintifice prin plagiat (furt intelectual) sau persoane care au fost implicate in obtinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate sau in cazuri de conflict de interese.

Candidaturile trebuie sa contina CV-urile persoanelor care aplica, dar si un plan de actiune pentru transparentizarea si imbunatatirea activitatii institutiilor.