Medicul Baranyi Ferenc a murit, vineri, la varsta de 80 de ani, anunta News.ro. El a fost deputat UDMR in perioada 1990-2000 si ministru al Sanatatii in anul 1998, in guvernul lui Radu Vasile.

Dr. Baranyi Ferenc s-a nascut in Sannicolau Mare, la 13 mai 1936. A activat in mai multe regiuni ale Banatului si Moldovei ca medic specialist, iar ulterior a fost medic primar la Timisoara.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a adresat familiei un mesaj de condoleante familiei indoliate in care elogiaza activitatea lui Baranyi ca reprezentant al comunitatii maghiare din Romania.

"UDMR isi aminteste cu respect de activitatea de zeci de ani a dr. Baranyi Ferenc, de toate eforturile depuse in favoarea intregii comunitati maghiare din Banat si Transilvania. Baranyi Ferenc a fost un om deosebit, un coleg si un politician de exceptie, dedicat comunitatii maghiare, pe care a reprezentat-o cu cinste si loialitate in Parlamentul Romaniei. De-a lungul intregii sale activitati, Baranyi Ferenc a fost un sustinator al valorilor democratice, a adus o contributie importanta la consolidarea relatiilor de parteneriat si buna colaborare cu reprezentantii tuturor minoritatilor etnice din Romania", a scris Kelemen Hunor in mesajul de condoleante.

Baranyi a fost primul membru al UDMR care a ocupat postul de ministru al Sanatatii. El a demisionat din guvernul Radu Vasile ca urmare a unui scandal generat de o declaratie a sa prin care a recunoscut ca a semnat un angajament de informator al Securitatii, insa a sustinut ca a fost fortat sa o faca. Ca ministru al Sanatatii, s-a opus constituirii de case de asigurari de sanatate separate pentru MApN, MAI si SRI.