Realizatoarele TV Denise Rifai (Realitatea TV) si Simona Gherghe (Antena 1) au fost invitate de presedintele PNL Alina Gorghiu sa candideze pe listele liberalilor la alegerile parlamentare din decembrie, potrivit declaratiei lui Gorghiu la Antena 3 sambata seara. Rifai a spus in iunie 2015, in contextul atacului terorist asupra redactiei Charlie Hebdo, ca "nu s-a dovedit pana acum faptul ca ar fi musulmani in spatele Al-Qaeda". La randul sau, Gherghe a realizat controversata emisiune "Acces Direct" care a socat prin umilirea invitatei sale, Ioana Tufaru, ajungandu-se la a arata pe post ceara din urechi a acesteia.

Alina Gorghiu si Denise RifaiFoto: Facebook - Alina Gorghiu
  • UPDATE 15.15 Ce a spus luni Gorghiu despre candidatura lui Rifai.
  • UPDATE 14.04 Denise Rifai a scris pe pagina ei de Facebook ca intalnirea cu Alina Gorghiu a fost “interesant si tonica”, precizand ca inca nu s-a decis in privinta candidaturii. “Spun doar ca am hotarat impreuna cu Alina ca voi mai cugeta, apoi ne vom reintalni sa vorbim”.

  • Gorghiu s-a intalnit "la cafea" cu Rifai, ca urmare a invitatiei lansate de aceasta, publicand pe contul sau de Facebook doua selfie-uri. Raspunzand unui comentariu la aceasta postare, Gorghiu si-a motivat invitatia catre cele doua astfel: "Sa stiti ca decizia votului va apartine. Daca preferati sa votati condamnati penali vs oameni care au demonstrat ca pot lupta pentru idei si proiecte, atunci #PNL nu are cum sa va convinga."

Musulmanii, Al-Qaeda si poporul ales

In ianuarie 2015, in contextul comentariilor pe marginea atentatului de la Paris, de la redactia revistei Charlie Hebdo, Rifai s-a adresat unui invitat pe care il avea in platou spunand, textual, ca "pana acum nu s-a dovedit faptul ca ar fi musulmani in spatele Al-Qaeda".

"Acest ISIS s-a constituit extrem de rapid si care vine sa surclaseze ceea ce a insemnat pana nu demult Al Qaida, asimilata de asemenea ideii de teroare musulmana. Dar nu s-a dovedit daca erau musulmani in spatele Al Qaida sau popoare de o alta...aaa...religie, de o alta structura religioasa, ca sa nu-i numim pe cei din Poporul Ales", a spus jurnalista in emisiunea pe care a moderat-o la Realitatea TV.

Rifai a transmis ulterior un drept la replica in care explica ceea ce a vrut sa spuna:

Explicatia ulterioara a jurnalistei:

"Afirmatia legata de poporul ales viza tocmai excluderea poporului ales din orice discutie referitoare la organizatiile teroriste. Mai mult, mi-am dorit sa nu las in suspans si sa sugerez prin neclarificarea pozitiei mele ca m-as referi inclusiv la poporul ales.

Am vrut sa nu existe niciun dubiu, sa scot din afirmatia mea posibilitatea ca cineva de religie iudaica sa fie considerat a fi in spatele unei astfel de organizatii criminale. Aveam in vedere faptul ca nici pana astazi nu este clar de unde vine sursa de finantare pt Al Qaida. Al qaida este o sperietoare mondiala, o asociem cu spatiul musulman, dar pana astazi nu s-a raspuns la niste intrebari care s-au ridicat dupa evenimentele de la 11 septembrie cu stringenta.

Ne confruntam astazi cu Isis despre care in afara executiilor in direct, prea mare lucru nu se stie iar afirmatia mea avea in vedere faptul ca in contextul in care la nivel mondial structurile de securitate sunt foarte bine puse la punct, nu reusim sa eradicam acest fenomen. Ceea ce mi se pare mie insa foarte grav este insa modul in care a fost deturnata afirmatia mea facandu-se apel la originea mea musulmana, jignirile care mi-au fost aduse, radicalizarea discursului si impartirea intre musulmani si ceilalti, si automat punerea in discutie a bunei mele credinte si a profesionalismului meu."

Rifai a avut o serie de gafe si in interviurile pe care le-a realizat in campania electorala de la alegerile locale.

Citeste si: Denise Rifai, inca o replica de colectie. Catre Turcescu, despre sloganul "Sa dam tonul": "De ce nu dati pastrav si doar ton?"

Acces Direct si ceara din urechi

In februarie 2013, Simona Gherghe si emisiunea Acces Direct pe care o realizeaza au socat prin nivelul de umilire la care au supus-o pe invitata lor, Ioana Tufaru, fiica Andei Calugareanu.

La vremea respectiva, Pagina de Media relata astfel emisiunea: "cameramanul a urmarit-o pe fiica regretatei Anda Calugareanu in timp ce se curata cu un betisor in ureche. Cum imaginile cu urechea nu erau convingatoare, Horatiu Tudor s-a oferit sa rezolve problema. Betigasul folosit intens a fost aratat, cat se poate de aproape de camera, cu rezultatul actiunii de igienizare."

Context:

Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat sambata seara, la Antena 3, ca Denise Rifai (prezentatoare la Realitatea Tv) si Simona Gherghe (Antena 1) ar face "o figura frumoasa" daca ar dori sa candideze pe listele PNL la alegerile parlamentare si ca ar vrea ca declaratia ei sa fie privita ca o invitatie, potrivit Mediafax.

"As vrea, de exemplu sa lansez chiar provocari pentru ca poate si presa ar privi altfel si nu ar mai incuraja lupta asta anti-sistem daca ar fi in interior. Va spun ca un om ca Denise Rifai se poate regasi pe lista PNL si ar face o figura foarte frumoasa daca si-ar dori sa vina alaturi de noi", a afirmat Alina Gorghiu, precizand ca nu a avut o discutie cu Denise Rifai in acest sens, insa ar vrea ca jurnalista sa considere declaratia sa ca o invitatie.

Alina Gorghiu a adaugat ca a privit dincolo de imaginea vedetei Tv pe care o afiseaza Denise Rifai: "M-am uitat mai departe de imaginea vedetei de tv, m-am uitat la omul care are cunostinte in domeniul economic, care poate sa faca un dialog pe absolut orice tema fara sa se blocheze si un om care cred ca si-ar schimba usor perspectiva daca ar intra in politica."

Moderatoarea Denise Rifai s-a declarat placut surprinsa de invitatia liderului PNL, Alina Gorghiu, de a candida pe listele PNL, precizand ca a sunat-o pe liberala pentru a se cunoaste si a discuta: ''O surpriza placuta pentru mine gestul Alinei Gorghiu de a ma aprecia public! Ii multumesc frumos tot in mod public dar am facut-o si personal, am sunat-o in aceasta dimineata! Si avand in vedere ca ne stiam doar de la televizor, am planuit sa ne si intalnim, sa ne cunoastem si sa discutam. :-)'', a scris Denise Rifai duminica pe Facebook.

Alina Gorghiu a mai spus ca ar vrea sa o vada si pe Simona Gherghe facand politica, despre care a spus ca ''pe parte sociala cred ca ar fi unul dintre cei mai buni oameni'': ''V-am dat doua exemple de femei care imi plac, care pot confirma in politica, de femei la care eu ma uit nu ca la vedeta de televiziune, ci ma uit la potentialul omului politic din spatele vedetei de televiziune. As vrea sa considere interventia mea ca o invitatie, ca o provocare, de ce nu?"

Presedintele PNL a subliniat ca in discutiile pe care le-a avut cu politicienii a constatat ca ''femeile sunt bune de pus la munca, dar barbatii sunt buni de pus pe liste'' si ca ''scuza ca nu avem doamne sa punem pe lista ar trebui sa fie inexistenta''.

Gorghiu a adaugat ca in calitate de presedinte de partid isi doreste sa gaseasca un echilibru in ceea ce priveste pregatirea profesionala a clasei politice: "Vreau neaparat sa gasesc un echilibru in ceea ce priveste pregatirea lor profesionala pentru ca handicapul sau lipsa de credibilitate ale acestui Parlament se datoreaza si faptului ca avem comisii parlamentare in care sunt oameni care nu au nici un fel de pregatire pentru comisia aia. Ai veterinari in Comisia juridica, ai ingineri in Comisia de sanatate, ai in Comisia de control a SRI persoane inculpate. Niste amestecuri foarte interesante si care cred eu ca ar trebui eliminate in viitor."