Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi ca nu va dona bani pentru cumpararea sculpturii ''Cumintenia Pamantului'', spunand ca Guvernul ar putea face efortul ''nu foarte mare'' sa achizitioneze opera de arta, potrivit Mediafax.

Liviu DragneaFoto: Captura Antena 3

Intrebat de jurnalisti daca s-a alaturat campaniei de subscriptie publica a Guvernului Ciolos pentru achizitionarea celebrei sculpturi a lui Constantin Brancusi, Liviu Dragnea a raspuns ca nu si nici nu va face acest lucru. ''Nu cred in astfel de demersuri. Daca Guvernul considera ca este un obiectiv national, se poate face efortul, care nu e foarte mare, sa se achizitioneze. Dupa parerea mea, asta a fost o actiune strict populista, care nu poate avea finalitate. Ajungem in situatia in care nu se strang toti banii. Ce se intampla cu banii? Cum se gestioneaza? Se dau banii inapoi, se dau sms-urile inapoi? Eu, daca as fi in Guvern din nou vreodata si as considera ca asta este un obiectiv national, de o importanta nationala, gasim sumele necesare si il achizitionam pentru Romania. Sa incepi o asemenea actiune populista, care n-are finalitate, n-ajuta pe nimeni'', a afirmat Liviu Dragnea.

Procesul de subscriptie nationala pentru achizitia operei de tezaur national "Cumintenia Pamantului" a fost deschis de Ministerul Culturii pe 11 aprilie, dupa ce, pe 16 martie, proprietarii sculpturii lui Brancusi au acceptat oferta de achizitie de 11 milioane de euro propusa de comisia de negociere mandatata de Guvern, executivul platind 5 milioane de euro, iar restul de 6 milioane de euro urmand a fi stranse prin subscriptie publica nationala.

Pana la data de 30 mai se stransesera abia 138 de mii de euro din cele sase milioane necesare. Printre oficialii statului romana care au donat pana acum pentru achizitonarea ''Cuminteniei Pamantului'' se numara prim-ministrul Dacian Ciolos (15.000 lei - salariul pe o luna), ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu (8000 lei), presedintele Klaus Iohannis (1.500 lei), fostul ministru al culturii Vlad Alexandrescu (100 euro), ministrul educatiei, Adrian Curaj (450 lei), ministrul finantelor, Anca Dragu (500 lei) si ministrul pentru Societatea Informationala, Marius Bostan (2000 lei).

Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

"Cumintenia Pamantului" este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani, in 2012, si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei.

Sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnieres), este evaluata la suma de 20 milioane de euro.