Liviu Dragnea a publicat pe pagina sa de Facebook precizari referitoare la legea "defaimarii sociale", dupa ce aceeasi pagina a fost inundata de injuraturi, glume si fotografii, afirmand ca proiectul sau nu anuleaza legislatia in vigoare prin care libertatea de exprimare este garantata. De asemenea, Dragnea a declarat la sediul partidului ca nu renunta la proiect si ca "nu putea la raspunde la 3000 de comentarii".

Liviu DragneaFoto: HotNews / DP

"Era foarte greu sa raspund la 3000 de comentarii. Nu vreau sa renunt la aceasta lege. Daca cineva crede ca promovara demnitatii umane e o actiune comunista nu are nicio idee despre ce s-a intamplat in comunism. Nu s-a comunicat suficient de bine, asta o sa facem in perioada urmatoare" a spus joi Dragnea, la sediul partidului.

Ce precizari a publicat Dragnea pe pagina de Facebook:

"Noua lege a tolerantei vine in completarea ordonantei privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Ea nu anuleaza aceasta lege si nici nu supra-reglementeaza domeniul drepturilor. Astfel, legislatia nu doar permite, ci si garanteaza libertatea de exprimare. Ordonanta, pe care - repet - noua lege nu o anuleaza, garanteaza dreptul la libertatea de gandire, constiinta si religie, precum si dreptul la opinie si exprimare. Articolul 2, alineatul 8 stipuleaza ca prevederile ordonantei (care au efect si asupra celorlalte reglementari avand acelasi obiect) nu pot fi interpretate in sensul restrangerii dreptului la libera exprimare, opinie si la informatie. Deci, liber la criticat politicieni si oameni de afaceri! Totusi, pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni, discriminarea pe baza apartenentei politice si a averii a fost eliminata din textul legii, asa cum a fost el adoptat de comisiile de la Senat.

Repet, legea tolerantei este complementara ordonantei privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Articolul 2, alineatul 10 din aceasta ordonanta stipuleaza ca eliminarea formelor de discriminare se realizeaza prin prevenirea oricaror fapte de discriminare, prin instituirea unor masuri speciale, inclusiv a unor masuri afirmative, in vederea protectiei persoanelor defavorizate care nu se bucura de egalitatea sanselor. Legea tolerantei insituie aceste masuri pozitive pentru protejarea demnitatii. Astfel, cadrele didactice, ca si institutiile din administratia publica vor promova demnitatea umana si toleranta. De asemenea, mijloacele de comunicare publice (televiziunea publica, Radio Romania si Agerpres) vor include programe pentru promovarea tolerantei fata de diferentele de grup in cuantum de minim 1% din totalul timpului de transmisie. Legea nu instituie nici un fel de obligatii pentru institutiile private de presa si nici pentru detinatorii de conturi pe retelele sociale online."

Ca urmare a faptului ca proiectul legislativ urma ca miercuri sa fie votat de deputati (s-a amanat pe saptamana viitoare), pagina de Facebook a lui Dragnea a fost bombardata de comentarii injurioase, glume si fotografii nu foarte magulitoare. Ulterior, multe dintre acestea au fost sterse. Mai mult, diferite versiuni ale paginii de Wikipedia cu numele "Liviu Dragnea" au tot circulat pe internet, impotriva "spiritului" acestui proiect.

Potrivit Paginademedia.ro, postarea lui Dragnea in care acesta a anuntat ca legea sa a trecut de comisiile din Camera Deputatilor a fost cea mai comentata postare a unui politician din acea zi pe Facebook - peste 4000 de comentarii. Pentru ca majoritatea erau injuraturi, postarea a fost stearsa, si apoi repostata.