PNL cere Ministerului Educatiei sa nu amane evaluarea si finantarea universitatilor pe criterii de performanta. "Cerem ministrului Adrian Curaj sa se delimiteze de decizia Consiliului National al Rectorilor de neaplicare a acestora", afirma Raluca Turcan, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Potrivit acesteia, Consiliul National al Rectorilor "a spus un nu raspicat competitiei oneste si transparente a universitatilor si cercetatorilor romani. Tinerii universitari, doctoranzii si studentii romani vor fi evaluati dupa criterii 'autohtone', ceea ce inseamna izolare pe plan international si diminuarea sanselor de a avea universitati in topurile internationale".

Vicepresedintele liberal avertizeaza ca nu putem avea univesitati in top 500 fara criterii clare de performanta si fara ca finantarea lor sa fie facuta in functie de progresele inregistrate. "Daca ministerul va continua sa finanteze universitatile pe criterii subiective, Romania va pierde si ultima sansa la o dezvoltare durabila", sustine deputatul Raluca Turcan.

"Consiliul a decis ca evaluarea cadrelor didactice si a universitatilor sunt prea dificile si complicate, iar finantarea universitatilor se va face ca pana acum: din pixul ministrului. Aceasta amanare a implementarii criteriilor de performanta si respectiv a evaluarii universitarilor si a universitatilor nu este altceva decat o palma data institutiilor de invatamant superior performante si profesorilor cu rezultate foarte bune", se arata in comunicat.

Vicepresedintele PNL Raluca Turcan afirma ca in 2016 "trebuie sa avem publicate rezultatele individuale ale fiecarui universitar si sa se faca ierarhizarea universitatilor nationale in functie de performantele academice. Performanta trebuie rasplatita, iar acolo unde rezultatele vor fi slabe sa introducem un plan clar de crestere a competitivitatii".