Ordonanta Chiuariu privind Comisia de la Cotroceni a trecut luni de Senat prin adoptare tacita, pentru ca termenul constitutional de 30 de zile pentru dezbaterea in prima Camera sesizata a expirat. Singura solutie pentru respingerea sa ramane Camera Deputatilor, relateaza NewsIn.

"Suntem in situatia inedita de a adopta chiar si tacit un act neconstitutional", a declarat senatorul PSD Serban Nicolae, care a propus ca Senatul sa amane procedura de a lua act de adoptarea tacita pana la furnizarea unei expertize pe acest subiect.

Doru Ioan Taracila a declarat ca procedura nu suporta amanare pentru ca ordonanta lui Chiuariu a fost oricum adoptata tacit pe 5 decembrie, inainte ca judecatorii de la CCR sa emita motivarea respingerii acesteia.

CCR a admis, pe 27 noiembrie, sesizarea Avocatului Poporului privind neconstitutionalitatea ordonantei ce a desfiintat Comisia de la Cotroceni si a unei parti din Legea raspunderii ministeriale.

Potrivit Constitutiei, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.

In aceste conditii, Camera Deputatilor ar trebui sa adopte o lege de respingere a Ordonantei declarate neconstitutionala. Practica Parlamentului in situatii similare, in cazul modificarilor la Legea referendumului, de pilda, a fost insa de a reformula articolele declarate neconstitutionale.

Decizia CCR privind Comisia de la Cotroceni nu a fost publicata pana in prezent in Monitorul Oficial, lucru care il impiedica pe seful statului sa solicite inceperea urmaririi penale impotriva fostului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu si a ministrului Muncii, Paul Pacuraru.