Primarul municipiului Targu Mures, Dorin Florea, i-a adresat premierului Dacian Ciolos o scrisoare deschisa prin care ii solicita o intalnire de urgenta cu reprezentantii administratiilor publice locale, pentru discutarea unor 'probleme stringente' referitoare la patrimoniu si la deblocarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene, transmite Agerpres.

In scrisoarea adresata prim-ministrului, Dorin Florea a acuzat comportamentul si atitudinea regiilor mari de stat, care, 'prin legislatia privilegiata pe care o au, constituie frane, impiedica, descurajeaza orice perspectiva privind abordarea unor proiecte europene'.

'Doresc de urgenta discutarea acestei problematici, a modalitatilor de deblocare, a modalitatilor de conlucrare cu zonele periurbane, definirea a ceea ce inseamna lucrari de interes public (ma refer la sursele de apa care la ora actuala sunt folosite doar cu scop energetic, iar problema este tratata superficial - vezi cazul sursei de apa de la Rastolita, judetul Mures). O a doua problema este cea patrimoniala. Sa avem o perspectiva clara de a preveni orice fel de imixtiune a ministerelor, cum ar fi de exemplu Ministerul Mediului - prin declararea unor unitati drept arii protejate (vezi cazul Padurii Cornesti, unde desi exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se incearca prin Ordin de Ministru introducerea ei in Situl Natura 2000). Va rog, sa aveti in vedere un pachet de masuri care sa aduca clarificari asupra politicilor pe care trebuie sa le faca consiliile judetene, ministerele si care ar fi responsabilitatea patrimoniala a autoritatilor locale', mentioneaza documentul citat.

Florea precizeaza ca toate proiectele europene mari privind infrastructura se adreseaza zonei periurbane - drumuri ocolitoare, infrastructura rutiera, plan de mobilitate urbana etc. - aspecte care pun orasele mari in imposibilitatea de atragere a fondurilor europene, ca urmare a colaborarii deficitare cu localitatile limitrofe.