PLD nu si-a pierdut identitatea liberala si va atrage mult din electoratul PNL, care nu se poate regasi in caltabosi si palinca, spune Theodor Stolojan intr-un interviu acordat HotNews. Noul partid nu este rezultatul unei fuziuni si va deveni cea mai importanta forta de centru-dreapta. Toti liderii filialelor au fost anuntati inainte, iar nemultumirile legate de functii vor fi rezolvate in functie de performantele de la europarlamentare.

HotNews.ro - V-ati intilnit luni dupa-amiaza cu presedintele Basescu. De ce?

Theodor Stolojan - L-am informat pe presedinte. Asa e normal, sintem in relatii bune.

HotNews.ro - Si, a fost luat prin surprindere?

Theodor Stolojan - Nu, pentru ca acesta e un obiectiv declarat al nostru de foarte multa vreme, numai ca lumea l-a uitat.

Nu puteam intra separat in alegerile locale

HotNews.ro - Pare o decizie luata peste noapte, la comanda presedintelui.

Theodor Stolojan - Urgenta deciziei a aparut din doua motive, situatia favorabila in care se afla cele doua partide, plus intrarea in linie dreapta pentru alegerile locale. Nu puteam sa ajungem in campania pentru locale mergind separat, dar in acelasi timp ca partide aliate, ne-am fi aflat intr-o situatie dificila. Nu e vorba de comanda nimanui.

HotNews.ro - Chiar si luni dimineata, dl Stoica, de exemplu, declara ca nu se pune problema unei fuziuni, acum doua zile si dumneavoastra si Emil Boc spuneati acelasi lucru si vorbeati despre o colaborare dupa alegerile locale. Acum spuneti ca decizia era luata de mult...

Aliantele nu mai au credibilitate

Theodor Stolojan - Noi am respins intotdeauna ideea fuziunii, aveam mai multe scenarii, le-am discutat, le-am dezbatut in aceste zile. Toate scenariile respingeau ideea fuziunii, componenta liberala trebuie sa se regaseasca si nu avea cum intr-o formula in care un partid il absoarbe pe celalalt. Din aceste discutii a rezultat ca o unificare a fortelor, intr-o structura politica asemanatoare celor care au mai fost- CDR si DA-, nu ar mai avea credibilitate si am ajuns la concluzia ca singura solutie posibila este un partid nou.

HotNews.ro - Dar acest nou partid nu este rezultatul unei fuziuni, adica exact ceea ce spuneti ca nu va doreati?

Theodor Stolojan - Fuziunea presupune absorbtia unui partid de catre altul, aici discutam de formarea unui partid nou- PDL, cu cele doua curente care se vor regasi in motiuni si in statut.

HotNews.ro - PNL se bucura, cel putin declarativ. Spune ca in felul acesta ati creat un coridor pentru ei, care va putea sa-si mentina electoratul liberal. Ca de fapt, v-ati pierdut identitatea. Cum raspundeti?

PNL reactioneaza ca PSD cind a aparut Alianta DA

Theodor Stolojan - Sa facem un recurs la istorie, in momentul in care noi am infiintat Alianta a fost o reactie vehementa din partea PSD, Adrian Nastase a facut atunci o declaratie isterizanta, in conditiile in care PSD era in culmea gloriei si a terminase ticalosirea sistemelor politice si economie. Si-au dat seama ca a aparut o forta politica capabila sa-i invinga in alegeri. Acum se intimpla acelasi lucru. PNL isi da seama ca pe partea dreapta, nu mai e vorba de o alianta, ci de un partid nou, care va cistiga alegerile locale si generale.Reactioneaza exact la PSD cind a aparut Alianta DA.

HotNews.ro - Eu va intreb de electoratul liberal, credeti ca il mai puteti atrage in aceasta combinatie cu PD?

Theodor Stolojan - Categoric, pentru ca noul partid se va numi PDL, iar electoratul liberal nu vad cum poate sa fie atras de Decebal Remes, Chiuariu, Adomnitei, Cioroianu si altii. Daca pentru electoratul liberal acesta este idealul, caltabosii si palinca, inseamna ca avem o problema.

HotNews.ro - Cit de clara va fi aceasta componenta liberala, nu se va produce confuzie?

Theodor Stolojan - Caracterul liberal se reflecta in programele partidului, in politicile sale si nu in vorbe.

HotNews.ro - Cit la suta din electoratul liberal credeti ca veti atrage?

Theodor Stolojan - Foarte mult. Iar ceea ce stiu domnii asa- zisi liberali este ca in momentul in care Tariceanu nu va mai fi la masina de alocat bani, vor avea surprize mari cu loialitatea membrilor PNL.

Fiecare se gindeste la ce functii va ocupa

HotNews.ro - Au aparut deja reactiile de nemultumire in rindul filialelor PLD, in sensul ca nu au fost consultati, ca nu ar fi cea mai buna formula. Ati consultat filialele inainte de a lua decizia? Stiau liderii partidului?

Theodor Stolojan - Toti liderii de filiale au fost anuntati inainte. In plus, filialele si liderii au cunoscut tot timpul obiectivele strategice. Obiectivul unificarii fortelor politice de centru-dreapta este inscris in programul partidului nostru si toata lumea a fost de acord cu el. Acum doar am trecut la fapte. Sigur ca vor fi nemultumiri, mai mari sau mici, pentru ca friecare isi pune intrebarea cine ce va fi.

HotNews.ro - Adica ce functii vor avea?

Theodor Stolojan - Fiecare se gindeste ce functie a ocupat in PLD si ce va ocupa in viitorul partid. Sint deja echipe constitutite care lucreaza la statut, la program, la organizare si care vor analiza toate situatiile unde exista nemultumiri.In Delegatia Permaneta si Biroul politic vom lamuri toate detaliile.

HotNews.ro - Veti fi presedinte executiv sau vicepresedinte alaturi de Vasile Blaga?

Theodor Stolojan - Deocamdata, am stabilit un singur lucru important, si anume, pe perioada de tranzitie, partidul va fi condus de Emil Boc.

HotNews.ro - Cite filiale vor fi conduse de PLD?

Theodor Stolojan - Ramine sa discutam acest lucru.

Cind PNL nu va mai fi la guvernare, nu se va vedea nici cu ocheanul

HotNews.ro - Din informatiile noastre reiese ca nu mai mult de 7-8, si ca acest lucru agita spriritele.

Theodor Stolojan - Sint nemultumiri pe care le vom rezolva pe criterii si dupa performante.

HotNews.ro - Totusi, care va fi ponderea PLD in raport cu PD la nivel de conducere si pe liste?

Theodor Stolojan - Vom vedea, miine avem convocate structurile de conducere. Va pot spune ca avem judete in care filialele PLD au obtinut rezultate foarte bune si alte in care rezultatele au fost proaste. Se va tine cont de aceste lucruri, performanta va fi cea care va decide in cazul unor neintelegeri.

HotNews.ro - Liberalii, domnii Tariceanu, Hasotti, Uioreanu, spun ca e prima oara cind un partid care are un scor bun in alegeri dispare de pe scena politica. Nu au cumva dreptate?

Theodor Stolojan - Acesti domni daca se duc sa candideze nu obtin, probabil, pragul de trecere. Noi nu disparem, acest curent liberal va fi prezent in noul partid, care va fi cel mai puternic pe centru-dreapta.

HotNews.ro - Liberalii spun ca acest partid nu va trece de 30%.

Theodor Stolojan - Ei sa aiba grija de PNL in momentul in care nu va mai fi la guvernare, nici cu ocheanul nu o sa-i mai vezi.

HotNews.ro - Au obtinut totusi 13%.

Theodor Stolojan - De la 20% la 13% e o distanta. Atit au avut cind ne ocupam noi de PNL, ei fiind la guvernare l-au adus la 13%, asta-i realitatea.