Deputatul liberal Raluca Turcan le cere senatorilor din Comisia de Buget sa respinga plafonarea decontarilor pentru navetele scolare. "PNL cere majoritatii PSD sa repare discriminarea generata de decontarea partiala a transportului elevilor", anunta vicepresedintele liberal, intr-un comunicat remis HotNews.ro. Proiectul de Lege privind renuntarea la plafonarea abonamentelor elevilor navetisti ajunge marti la Comisia de Buget, Finante si Banci din Senat.

Raluca TurcanFoto: Agerpres

Fac apel la senatorii din Comisia de Buget, Finante si Banci sa respinga aceasta plafonare profund discriminatorie", spune Turcan, "dupa ce Comisia pentru Invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu, a mentinut aceasta discriminare a elevilor din mediul rural".

Vicepresedintele PNL sustine ca "PSD a dat un alt indemn rusinos la incalcarea Constitutiei. Este vorba despre o incurajare a discriminarii elevilor care merg la o scoala situata la o distanta mare de casa. Conform Legii Educatiei Nationale, dar si a prevederilor Constitutiei nationale fiecare cetatean are drepturi egale la invatatura, iar statul este obligat sa asigure accesul nediscriminatoriu la educatie. Nicaieri in Constitutie sau LEN 1/2011 nu scrie ca abonamentul necesar pentru a ajunge la scoala se poate deconta partial".

Potrivit lui Turcan, "in acest moment, abandonul scolar in Romania este la o cifra de avarie - 17,5%, iar 20% dintre elevi nu-si continua studiile liceale, din motive financiare. Guvernul trebuie sa tina cont de faptul ca din 2020 liceul va fi obligatoriu prin Lege, iar unul din cinci elevi nu-si permite sa plateasca nici macar costurile de transport".

"In ultimii doi ani, Guvernul PSD nu a decontat restantele inregistrate la naveta scolara, iar in acest moment sunt peste 138.000 de elevi care fac naveta zilnic, iar suma decontata de catre stat este de cele mai multe ori la jumatatea cheltuielii reale sau chiar mai putin. In aceasta situatie sunt elevii din judete precum: Alba, Arad, Arges, Caras-Severin, Prahova, Braila, Constanta, Galati, Dambovita, Mehedinti, Satu Mare, Dolj, Mures, Valcea, Giurgiu. La scolile din judetele Cluj si Timis elevii navetisti au primit inapoi doar 70% din costul navetei", se arata in comunicatul de presa.

Raluca Turcan anunta ca "PNL cere majoritatii PSD sa repare discriminarea generata de decontarea partiala a transportului elevilor" si "solicita senatorilor si deputatilor sa sustina echitatea in sistemul de educatie, sa repare discriminarea elevilor care provin din mediul rural".

Informatii de background

Amintim ca si Asociatia Elevilor din Constanta a criticat decizia senatorilor din Comisia pentru invatamant de a da aviz negativ proiectului de lege care scoate plafonul de 26 de lei/2 km + 2 lei/km, impus la decontarea navetei scolare. Aceasta limita a pretului pe bilet pana la care elevii primesc decontare a fost introdusa prin Ordonanta de Urgenta, in urma cu doi ani, cand ministri ai Educatiei erau Remus Pricopie si Mihnea Costoiu.

Proiectul de lege sustinut de PNL si de Asociatia Elevilor din Constanta a fost inregistrat cu nr. L155/2015, priveste abrogarea art.15 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013, il are ca initiator pe deputatul independent Cornel-George Comsa si are un singur articol:

"Articol unic. - Articolul 15 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor masuri bugetare publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 550 din 30 august 2013, se abroga".

Ce prevede Articolul 15 din Ordonanta Guvernului nr. 29/2013:

Art. 15. - Decontarea abonamentelor de transport emise de operatorii de transport rutier, pentru facilitatile de transport acordate elevilor, prevazute la art. 84 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se asigura la nivelul acestora, dar nu mai mult de 26 lei/abonament/luna pentru distanta de 3 km. Pentru distantele ce depasesc 3 km, pana la limita de 50 de km, suma de 26 de lei/abonament/luna se suplimenteaza cu 2 lei pentru fiecare kilometru, dar nu mai mult decat valoarea abonamentului lunar.

In cazul acestui proiect, Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este camera decizionala (Sursa si detalii).

Citeste si: